Ötezer hektár ültetvény számoltak fel a szőlőkivágási programban

Az Európai Unió által támogatott szőlőkivágási program keretében három év alatt több mint négyezer gazda döntött úgy, hogy felhagy a szőlőműveléssel, ők ötezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A legtöbben a kunsági, a mátrai és a zalai borvidéken döntöttek ültetvényük felszámolása mellett, de akadt jelentkező Tokajból és Sopronból is.

A hamarosan lezáruló szőlőkivágási programban május 16-ig kell postára adniuk és elküldeni a kivágást bizonyító dokumentumokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára azoknak, akik legálisan számolták fel ültetvényüket és ehhez támogatást is kértek. A pályázatokon azok élveztek elsőséget, akik elmúltak 55 évesek és a teljes tevékenységüket fel kívánták számolni, de ott is igyekeztek segítséget nyújtani az ültetvények kivágásában, ahol a művelésben tartás már nyilvánvalóan nem hozhatott volna gazdasági eredményt – mondja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Tokajban a három ciklus alatt hetven hektár szőlőt vágtak ki a gazdák, csak az utolsó körben 31 hektáron számolták fel az ültetvényeket – mondta a Hajnal-tájnak Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára. Ez magyar viszonylatban nem sok, ami a szakember szerint azt jelzi, hogy az itteni gazdák még bíznak a szőlőben. A tavalyi nagyon nehéz év volt, korábban pedig a néha megalázóan alacsony felvásárlási árak csökkentették a művelési kedvet, így vonzó lehetett a kivágási támogatás.

A most záruló hároméves programban nagyjából összesen ötezer hektárnyi ültetvény szűnt meg az országban, de Horváth Csaba szerint ettől nem rendül meg a hazai szőlő- és bortermelés, gond akkor lehet, ha a nem támogatott kivágások aránya nő meg. Ma egyébként Magyarországon 191 ezer hektáron lehetne kiváló körülmények között szőlőt termelni, ehhez képest az ültetvényfelület nem éri el a hetvenezer hektárt sem. A szerkezet-átalakítás folyik, az ültetvények megújítása iránt hatalmas az igény, az ezt segítő uniós támogatást pedig szinte teljes egészében le tudják hívni – mondta Horváth Csaba. (forrás: MR / Agromonitor)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.