Ötezer hektár ültetvény számoltak fel a szőlőkivágási programban

Az Európai Unió által támogatott szőlőkivágási program keretében három év alatt több mint négyezer gazda döntött úgy, hogy felhagy a szőlőműveléssel, ők ötezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A legtöbben a kunsági, a mátrai és a zalai borvidéken döntöttek ültetvényük felszámolása mellett, de akadt jelentkező Tokajból és Sopronból is.

A hamarosan lezáruló szőlőkivágási programban május 16-ig kell postára adniuk és elküldeni a kivágást bizonyító dokumentumokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára azoknak, akik legálisan számolták fel ültetvényüket és ehhez támogatást is kértek. A pályázatokon azok élveztek elsőséget, akik elmúltak 55 évesek és a teljes tevékenységüket fel kívánták számolni, de ott is igyekeztek segítséget nyújtani az ültetvények kivágásában, ahol a művelésben tartás már nyilvánvalóan nem hozhatott volna gazdasági eredményt – mondja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Tokajban a három ciklus alatt hetven hektár szőlőt vágtak ki a gazdák, csak az utolsó körben 31 hektáron számolták fel az ültetvényeket – mondta a Hajnal-tájnak Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára. Ez magyar viszonylatban nem sok, ami a szakember szerint azt jelzi, hogy az itteni gazdák még bíznak a szőlőben. A tavalyi nagyon nehéz év volt, korábban pedig a néha megalázóan alacsony felvásárlási árak csökkentették a művelési kedvet, így vonzó lehetett a kivágási támogatás.

A most záruló hároméves programban nagyjából összesen ötezer hektárnyi ültetvény szűnt meg az országban, de Horváth Csaba szerint ettől nem rendül meg a hazai szőlő- és bortermelés, gond akkor lehet, ha a nem támogatott kivágások aránya nő meg. Ma egyébként Magyarországon 191 ezer hektáron lehetne kiváló körülmények között szőlőt termelni, ehhez képest az ültetvényfelület nem éri el a hetvenezer hektárt sem. A szerkezet-átalakítás folyik, az ültetvények megújítása iránt hatalmas az igény, az ezt segítő uniós támogatást pedig szinte teljes egészében le tudják hívni – mondta Horváth Csaba. (forrás: MR / Agromonitor)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.