Ötezer hektár ültetvény számoltak fel a szőlőkivágási programban

Az Európai Unió által támogatott szőlőkivágási program keretében három év alatt több mint négyezer gazda döntött úgy, hogy felhagy a szőlőműveléssel, ők ötezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A legtöbben a kunsági, a mátrai és a zalai borvidéken döntöttek ültetvényük felszámolása mellett, de akadt jelentkező Tokajból és Sopronból is.

A hamarosan lezáruló szőlőkivágási programban május 16-ig kell postára adniuk és elküldeni a kivágást bizonyító dokumentumokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára azoknak, akik legálisan számolták fel ültetvényüket és ehhez támogatást is kértek. A pályázatokon azok élveztek elsőséget, akik elmúltak 55 évesek és a teljes tevékenységüket fel kívánták számolni, de ott is igyekeztek segítséget nyújtani az ültetvények kivágásában, ahol a művelésben tartás már nyilvánvalóan nem hozhatott volna gazdasági eredményt – mondja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Tokajban a három ciklus alatt hetven hektár szőlőt vágtak ki a gazdák, csak az utolsó körben 31 hektáron számolták fel az ültetvényeket – mondta a Hajnal-tájnak Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára. Ez magyar viszonylatban nem sok, ami a szakember szerint azt jelzi, hogy az itteni gazdák még bíznak a szőlőben. A tavalyi nagyon nehéz év volt, korábban pedig a néha megalázóan alacsony felvásárlási árak csökkentették a művelési kedvet, így vonzó lehetett a kivágási támogatás.

A most záruló hároméves programban nagyjából összesen ötezer hektárnyi ültetvény szűnt meg az országban, de Horváth Csaba szerint ettől nem rendül meg a hazai szőlő- és bortermelés, gond akkor lehet, ha a nem támogatott kivágások aránya nő meg. Ma egyébként Magyarországon 191 ezer hektáron lehetne kiváló körülmények között szőlőt termelni, ehhez képest az ültetvényfelület nem éri el a hetvenezer hektárt sem. A szerkezet-átalakítás folyik, az ültetvények megújítása iránt hatalmas az igény, az ezt segítő uniós támogatást pedig szinte teljes egészében le tudják hívni – mondta Horváth Csaba. (forrás: MR / Agromonitor)


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.