Ötezer hektár ültetvény számoltak fel a szőlőkivágási programban

Az Európai Unió által támogatott szőlőkivágási program keretében három év alatt több mint négyezer gazda döntött úgy, hogy felhagy a szőlőműveléssel, ők ötezer hektárnyi ültetvényt vágtak ki – hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A legtöbben a kunsági, a mátrai és a zalai borvidéken döntöttek ültetvényük felszámolása mellett, de akadt jelentkező Tokajból és Sopronból is.

A hamarosan lezáruló szőlőkivágási programban május 16-ig kell postára adniuk és elküldeni a kivágást bizonyító dokumentumokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára azoknak, akik legálisan számolták fel ültetvényüket és ehhez támogatást is kértek. A pályázatokon azok élveztek elsőséget, akik elmúltak 55 évesek és a teljes tevékenységüket fel kívánták számolni, de ott is igyekeztek segítséget nyújtani az ültetvények kivágásában, ahol a művelésben tartás már nyilvánvalóan nem hozhatott volna gazdasági eredményt – mondja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Tokajban a három ciklus alatt hetven hektár szőlőt vágtak ki a gazdák, csak az utolsó körben 31 hektáron számolták fel az ültetvényeket – mondta a Hajnal-tájnak Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára. Ez magyar viszonylatban nem sok, ami a szakember szerint azt jelzi, hogy az itteni gazdák még bíznak a szőlőben. A tavalyi nagyon nehéz év volt, korábban pedig a néha megalázóan alacsony felvásárlási árak csökkentették a művelési kedvet, így vonzó lehetett a kivágási támogatás.

A most záruló hároméves programban nagyjából összesen ötezer hektárnyi ültetvény szűnt meg az országban, de Horváth Csaba szerint ettől nem rendül meg a hazai szőlő- és bortermelés, gond akkor lehet, ha a nem támogatott kivágások aránya nő meg. Ma egyébként Magyarországon 191 ezer hektáron lehetne kiváló körülmények között szőlőt termelni, ehhez képest az ültetvényfelület nem éri el a hetvenezer hektárt sem. A szerkezet-átalakítás folyik, az ültetvények megújítása iránt hatalmas az igény, az ezt segítő uniós támogatást pedig szinte teljes egészében le tudják hívni – mondta Horváth Csaba. (forrás: MR / Agromonitor)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.