Pálinkavetélkedés Vasban

Első alkalommal rendeztek pálinka-minősítő versenyt Magyarszombatfán. Nemcsak magyar, hanem szlovén nedűket is beneveztek a megmérettetésre, a zsűri tagjai szombaton vegyes, eper, vadkörte, ágyas szilva és sózókörte pálinkák közül választották ki a nyertes italt.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta Laczó László polgármester.

"A szőlő- és bortermelésben tapasztalt pozitívumok nyomán a Magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete határozott úgy, hogy a borok után a pálinkák sokféleségét is bírálók elé tárja – folytatta a vezető.

„Nemcsak a megmérettetés fontos, hanem bátorítani szeretnénk a hullott gyümölcsök ilyesfajta hasznosítását is. Emellett pedig erősíteni szeretnénk a szlovéniai termelőkkel az együttműködést, s a tapasztalatok cseréjét” – tette hozzá.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta a polgármester. A nemzetközi zsűri tagjai a megnyitó után asztalhoz ültek, majd sorra kóstolták az üvegek tartalmát. Pontozták a színt, az ízeket, a szagot, s az is beleszámított az értékelésbe, hogy műanyag- vagy fahordóban tárolták-e. A pálinkák arany, ezüst és bronz minősítést kaptak, ám a végeredményre még várni kell. Az értékeléshez ugyanis másfél hétre van szükségük a szakértőknek. (vasnepe.hu / mno.hu)

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.