Pálinkavetélkedés Vasban

Első alkalommal rendeztek pálinka-minősítő versenyt Magyarszombatfán. Nemcsak magyar, hanem szlovén nedűket is beneveztek a megmérettetésre, a zsűri tagjai szombaton vegyes, eper, vadkörte, ágyas szilva és sózókörte pálinkák közül választották ki a nyertes italt.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta Laczó László polgármester.

"A szőlő- és bortermelésben tapasztalt pozitívumok nyomán a Magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete határozott úgy, hogy a borok után a pálinkák sokféleségét is bírálók elé tárja – folytatta a vezető.

„Nemcsak a megmérettetés fontos, hanem bátorítani szeretnénk a hullott gyümölcsök ilyesfajta hasznosítását is. Emellett pedig erősíteni szeretnénk a szlovéniai termelőkkel az együttműködést, s a tapasztalatok cseréjét” – tette hozzá.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta a polgármester. A nemzetközi zsűri tagjai a megnyitó után asztalhoz ültek, majd sorra kóstolták az üvegek tartalmát. Pontozták a színt, az ízeket, a szagot, s az is beleszámított az értékelésbe, hogy műanyag- vagy fahordóban tárolták-e. A pálinkák arany, ezüst és bronz minősítést kaptak, ám a végeredményre még várni kell. Az értékeléshez ugyanis másfél hétre van szükségük a szakértőknek. (vasnepe.hu / mno.hu)

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.