Pálinkavetélkedés Vasban

Első alkalommal rendeztek pálinka-minősítő versenyt Magyarszombatfán. Nemcsak magyar, hanem szlovén nedűket is beneveztek a megmérettetésre, a zsűri tagjai szombaton vegyes, eper, vadkörte, ágyas szilva és sózókörte pálinkák közül választották ki a nyertes italt.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta Laczó László polgármester.

"A szőlő- és bortermelésben tapasztalt pozitívumok nyomán a Magyarszombatfai Szőlő- és Bortermelők Egyesülete határozott úgy, hogy a borok után a pálinkák sokféleségét is bírálók elé tárja – folytatta a vezető.

„Nemcsak a megmérettetés fontos, hanem bátorítani szeretnénk a hullott gyümölcsök ilyesfajta hasznosítását is. Emellett pedig erősíteni szeretnénk a szlovéniai termelőkkel az együttműködést, s a tapasztalatok cseréjét” – tette hozzá.

A versenyre több mint ötven pálinkát neveztek be, Szlovéniából tizenhét üvegnyi érkezett. A vegyestől, a törkölyön keresztül a berkenye pálinkáig mindenféle íz megtalálható az üvegekben. Van különbség a hazai és a szlovén pálinkák között, míg előbbi 51, utóbbi 42-43 fokos.

„Remélem, hogy hagyományt teremtünk a rendezvénnyel, s jövőre is zsűrizhetjük a nedűket” – mondta a polgármester. A nemzetközi zsűri tagjai a megnyitó után asztalhoz ültek, majd sorra kóstolták az üvegek tartalmát. Pontozták a színt, az ízeket, a szagot, s az is beleszámított az értékelésbe, hogy műanyag- vagy fahordóban tárolták-e. A pálinkák arany, ezüst és bronz minősítést kaptak, ám a végeredményre még várni kell. Az értékeléshez ugyanis másfél hétre van szükségük a szakértőknek. (vasnepe.hu / mno.hu)

Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.