Portugieser du Monde Pécsett

A Pécsi Borozó szerkesztősége másodszor rendezi meg a Portugieser du Monde-ot, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét. 

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják kékoportónak, portugizernek, purtugizacnak, blauer portugiesernek, portugiesernek, porthogese-nek, portugalske modrének, modrý portugalnak, sőt portugais Bleu-nek is.

 

 Közép-Európa egyik kikerülhetetlen fajtája, amely a borvilágban ritkán kerül reflektorfénybe. Tavalyelőtt csak villányi portugieserekkel szerveztek kóstolót Pécsett, tavaly már nemzetközivé bővítették a mezőnyt és természetesen idén is lesz Portugieser du Monde.

A Pécsi Borozó szerkesztősége - Pécs városának hathatós támogatásával -, már második alkalommal szervezi meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt. A rendezvény első napján, április 25-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett portugieserek. Tavaly 4 országból 62 bort neveztek a versenyre, idén még több országból, még több bort várnak a szervezők. A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és természetesen Magyarországról érkeznek Pécsre.

A Portugieser du Monde legnépszerűbb programja kétségkívül a közönség számára is nyilvános kóstoló a Zsolnay Negyedben. Az E78 nagytermében április 26-án 15-20 óra között várják a portugieser-termelők az érdeklődőket, természetesen szinte mindenki hoz még egy-két bort az oportója mellé. Fellép majd a Dip Trió (vendégekkel kiegészítve), a gasztronómiai élményfelelős Teleky Zoltán és a Zsolnay Étterem csapata lesz.

Forrás: Vendég & Hotel


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.