Portugieser du Monde Pécsett

A Pécsi Borozó szerkesztősége másodszor rendezi meg a Portugieser du Monde-ot, a portugieser termelők és borok nemzetközi szemléjét. 

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják kékoportónak, portugizernek, purtugizacnak, blauer portugiesernek, portugiesernek, porthogese-nek, portugalske modrének, modrý portugalnak, sőt portugais Bleu-nek is.

 

 Közép-Európa egyik kikerülhetetlen fajtája, amely a borvilágban ritkán kerül reflektorfénybe. Tavalyelőtt csak villányi portugieserekkel szerveztek kóstolót Pécsett, tavaly már nemzetközivé bővítették a mezőnyt és természetesen idén is lesz Portugieser du Monde.

A Pécsi Borozó szerkesztősége - Pécs városának hathatós támogatásával -, már második alkalommal szervezi meg a nemzetközi portugieser fajtaversenyt. A rendezvény első napján, április 25-én nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett portugieserek. Tavaly 4 országból 62 bort neveztek a versenyre, idén még több országból, még több bort várnak a szervezők. A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és természetesen Magyarországról érkeznek Pécsre.

A Portugieser du Monde legnépszerűbb programja kétségkívül a közönség számára is nyilvános kóstoló a Zsolnay Negyedben. Az E78 nagytermében április 26-án 15-20 óra között várják a portugieser-termelők az érdeklődőket, természetesen szinte mindenki hoz még egy-két bort az oportója mellé. Fellép majd a Dip Trió (vendégekkel kiegészítve), a gasztronómiai élményfelelős Teleky Zoltán és a Zsolnay Étterem csapata lesz.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.