Rangos kitüntetést kapott a villányi bioborász

Az Év Pincészete 2011 díjban részesítette a Captain Cork, az egyik legolvasottabb német online borszakmai magazin Horst Hummel-t – írja a borászportál.hu. A német származású borász az elsők között kezdett biogazdálkodásba a Villányi borvidéken. A díjat korábban az osztrák Jörg Betz és az itáliai Angelo Gaja kapta meg.

Sváb gyökerek, ügyvédi pálya, vajdasági felmenők, villányi letelepedés, organikus szőlőművelés, minőségorientált borkészítés, Év Pincészete kitüntetés – összegzi címszavakban Horst Hummel pályáját a portál. A német származású úriember 1998-ban hozott létre pincészetet Villányban, vásárolt termőterületeket a Jammertal, a Várerdő, és a Verebes-rét dűlőkben, s bontott zászlót a Portugieser, a Kékfrankos, a Merlot, a Cabernet Sauvignon, valamint a Cabernet Franc mellett.
Az Európai Unióban – így hazánkban is – a mezőgazdasági termékeket, a belőlük készült élelmiszereket és takarmányokat csak akkor szabad ökológiai (öko, bio, biológiai, organikus) jelöléssel forgalmazni, ha a rájuk vonatkozó közösségi és hazai jogszabályok betartása mellett, az állam hatósági kontrollja alatt működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és rendelkeznek ezekről igazolással (Magyarországon tanúsítvánnyal).
A bio tanúsítás rendszerének főszereplői azok a gazdasági szervezetek, amelyek termelésüket, forgalmazásukat az ide vonatkozó szabályok szerint végzik, hiszen ezzel jelentős kockázatot vállalva, hozamokról lemondva jelentősen változtatniuk kell technológiáikon, eljárásaikon, a felhasznált anyagokon a szokványos – környezetet és a fogyasztó ember egészségét kevésbé védő – tevékenységhez képest.
Először integrált gazdálkodást folytatott, de néhány éve teljesen átállt az organikus művelésre, melyhez főleg Bakonyi Péter szaktanácsadó adta meg neki a kellő impulzusokat. Első bioszőlőjét 2008-ban szüretelte, de csak egy évre rá, 2009-ben kapta meg az ökológiai termékelőállítását hitelesítő tanúsítványát a Biokontroll Nonprofit Kft-től.
„A bio- szócska szerepeltetése kevésbé fontos, mint a bor minősége” – mondja Hummel. Ez a címke önmagában nem márka, a biobor nem jelent automatikusan magas minőséget. „Az én célom pedig a magas minőségű bor. Egy bor csak annyira lehet jó, amennyire azt a szőlő lehetővé teszi. Elsősorban a szőlőhegy adta első osztályú szőlőanyagokra összpontosítunk, s következetesen korlátozzuk a mennyiséget”. E nélkül a bor elveszti karakterét, fajtajellegét, a borvidékre és az évjáratra jellemző tulajdonságait – vallja Hummel, aki szerint a terroir jelleg leginkább a bioművelés által tud megjelenni a borban. (Borászportál, Agromonitor)


A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.