Rekordmennyiségű Michelin-csillag Németországban

A szakácsművészetben továbbra is Franciaország és Olaszország mögött áll az Európai Unió legnagyobb tagállama, Németország, ahol a rekordnak számító tavalyi 309 után idén 308 éttermet minősített legalább egy csillaggal a Michelin kalauz.

A felkeresni érdemesnek ítélt vendéglőkről és szállodákról szóló útikalauz kedden bemutatott 2020-as németországi kiadása alapján a német csúcsgasztronómia megőrizte az utóbbi másfél évtizedben kivívott helyét az európai élvonalban, de bőven van még tere a fejlődésre. Ezt mutatja, hogy a németországi 308-cal szemben Franciaországban 628, Olaszországban pedig 374 étterem kapott legkevesebb egy csillagot a Michelin konyhabírálóitól 2020-ra.

Azonban német előretörést jelez, hogy egy év alatt héttel nőtt és minden korábbinál magasabbra, 43-ra emelkedett a két Michelin-csillaggal büszkélkedő éttermek száma, a három csillaggal rendelkező helyek világszerte alig 100 tagot számláló klubjába pedig ismét 10 jutott be Németországból, annak ellenére, hogy az egyik tavalyi kiválasztott - a baiersbronni Schwarzwaldstube - egy tűzvészben megsemmisült. Az új tag a berlini Rutz, a német fővárosnak így első alkalommal van három csillaggal jelzett étterme a világ egyik legrégibb és legismertebb gasztronómiai kalauzában. Ezzel tovább erősödött a főváros országon belüli dominanciája: Berlinben 24 vendéglőnek van legalább egy csillaga a Michelintől, míg a második helyen álló Münchenben 13, a holtversenyben a harmadik helyen álló Hamburgban és Kölnben pedig 11-11 Michelin-csillagos étterem közül lehet választani.

A tartományok szerinti rangsort az ország leggazdagabb vidékei között számon tartott Baden-Württemberg vezeti, az ország délnyugati részén fekvő tartományban 77 étteremnek van legalább egy Michelin-csillaga. A nyugati térség és a keleti tartományok - a volt NDK területe - között az ország újraegyesítése utáni 30. évben is éles a különbség. A hat keleti tartományt - köztük Berlint - együttvéve 46 vendéglőt jelez a kalauz legalább egy csillaggal, míg például Bajorországban 52, Észak-Rajna-Vesztfáliában pedig 48 étterem kapott egy vagy több csillagot. A 1966 óta megjelenő németországi Michelin-válogatás új kiadását az eredeti tervek szerint egy nagyszabású gálán mutatták volna be Hamburgban. Az eseményt a koronavírus-járvány miatt lemondták, és egy online sajtótájékoztatón ismertették az eredményeket.

Beszámoltak a német csúcsgasztronómiát jellemző trendekről is, kiemelve, hogy terjed a nem ünnepi, elegáns, hanem hétköznapi, alkalmi (casual) környezetet és a legmagasabb minőséget képviselő fogásokat (fine dining) kínáló étteremtípusok összeolvasztásával kialakított casual fine dining típus. Németországban egyre több hely bizonyítja, hogy egy Michelin-csillagos éttermek meglátogatásának nem kell "öltönyös-nyakkendős, előkelősködő" eseménynek lennie - fogalmazott Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi szerkesztőségének vezetője.

Ugyancsak meghatározó trend a koncepciók sokszínűsége és a környezeti fenntarthatóság elvének érvényesítése. Így a Michelin-csillagos éttermek között vannak például klasszikus francia vagy csak vegán fogásokat kínáló helyek, és számos olyan is, amelyekben kizárólag térségbeli alapanyagokból főznek. Azonban továbbra is feltűnő a férfiak túlsúlya a konyhafőnökök körében, ezt jelzi egyebek mellett, hogy a három csillaggal rendelkező éttermek közül egynek a konyháját sem vezeti nő.

Forrás: MTI


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.