Rózsaszín ételekkel a mellrák ellen

Michelin-ajánlott étterem is csatlakozott az idei pink gasztronómiai hónaphoz, mely a mellrák elleni küzdelemre kívánja felhívni a figyelmet

Október a nemzetközi mellrák elleni küzdelem hónapja. A Mellrákinfó Egyesület, mint minden évben, ezúttal is egy különleges gasztronómiai kezdeményezéssel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára.

A kampányhoz csatlakozott éttermek mindegyike pink fogásokkal készül ebben a hónapban, az ezekből befolyó összeg egy részét, vagy akár a teljes bevételt pedig felajánlják az egyesület javára.  Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a miskolctapolcai Michelin-ajánlott Avalon Ristorante is, ahol egy 3 fogásos pink gourmet menü kerül a tányérokra.                                                     

Magyarországon közel 9500 új megbetegedés van évente, azaz minden tizedik nő érintett ebben a súlyos diagnózisban. A korai stádiumban felfedezett mellrák és az időben megkezdett kezelések hatására az öt éves túlélési esély 95 % is lehet, így nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a mellrák elleni küzdelem, a megelőzés és a hozzá kapcsolódó edukáció ma Magyarországon. A Mellrákinfó Egyesület nem csak a felvilágosításban és a betegek felkészítésében segíti az érintetteteket, de egy támogató, szerető sorstársi közösséget is létrehozott azon nők számára, akik társakat keresnek, hogy támogatást leljenek és tapasztalatot cserélhessenek az előttük álló küzdelemmel kapcsolatban. Az Egyesület munkáját idén is támogatják azok a hazai gasztronómiai egységek, akik csatlakozva a kampányhoz valamilyen pink fogást, vagy egy teljes menüsort szolgálnak fel vendégeiknek október folyamán és az így befolyó összeget a szervezetnek ajánlják fel.   

                                                                   

Az Avalon Park és Michelin-ajánlott étterme nem először jótékonykodik idén, hiszen a nyár végén egy saját jótékonysági fesztivált szervezett egy helyi óvoda számára, ahol sajátos nevelési igényű gyermekeket oktatnak, valamint csatlakozott az „Alkoss szabadon” művészeti pályázathoz is, ahol élményutazás megörökítésére ösztönözte a fiatal művészeket. A Mellrák Egyesület kampányába már a tavalyi év folyamán is bekapcsolódott étterem idén is különleges, pink fogásokkal készül: a rozé kacsamell, lilakáposzta, cékla, mogyoróburgonya, áfonya főételt egy málnás, fehércsokis, kakaós desszert követi, amire egy mangó, pink grapefruit, vetiver, citrus koktél teszi fel a koronát. A rózsaszín menüt a Ristorante séfjei, Szepesi Gábor corporate chef és Gönczi Tamás head chef álmodták meg, ahol az alapanyag választás sem volt véletlen.       

„Igyekeztünk minél több jótékony hatású alapanyag felhasználásával készíteni fogásainkat. Ilyen hozzávalók például az áfonya és a cékla is, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. Igazán megéri, ha izgalmas lilás árnyalatú terméseket, leveleket, bogyókat tűzünk a mindennapi étrendünkbe, hiszen ezek az élelmiszerek magas antioxidáns tartalmúak. Tudatosan válogattuk össze a hozzávalókat, hogy egy minden elemében kifejezetten egészséges és nyilvánvalóan pink menüt kínálhassunk azoknak, akik velünk együtt támogatják ennek a kiváló egyesületnek a munkáját. ” - mondta el Gönczi Tamás head chef.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.