Sikeres a fogyatékkal élők étterme

(MTI) - Siket szakácsok főznek, mozgássérült felszolgálók viszik ki az ételt, tanulásban akadályozott emberek pedig a kisegítő munkát végzik el a szekszárdi Kék Madár Alapítvány éttermében. A fogyatékkal élőket foglalkoztató, országosan is egyedülálló társadalmi vállalkozás öt év alatt elfogadott, népszerű vendéglátóhellyé vált Szekszárdon.

Nyílik a konyha ajtaja, a bejáraton elektromos kerekes székben gördül ki a pincérnő; délután fél három van, az Ízlelő elnevezésű családbarát étteremben két vendég vár menüre. A felszolgáló, Kecskeméti Mária egyik kezével a kocsit irányítva, másik kezében tányérokkal manőverezik az asztalok között, mozdulatai nagy biztonságról és gyakorlatról árulkodnak.

- Előfordul, hogy az, aki nem törzsvendég, ki akarja venni a kezemből a tányért - mondta a felszolgálás szünetében az MTI-Pressnek a 41 éves, deréktól lefelé születésétől fogva részlegesen béna asszony. - Az újak között akad, aki sanda pillantással nézi, mit és hogyan csinálok, de a legtöbb vendég már megszokta, és kapunk elismerő szavakat is.

Mindig friss alapanyagokból dolgoznak

A 25 férőhelyes étteremben tízen dolgoznak. Reggel hét órakor a szakácsok kezdenek, fél nyolckor érkeznek az előkészítők, majd fél kilencre a felszolgálók - ismertette a menetrendet a vendéglátó helyet irányító mesterszakács, Both Sándor.
Éva, Zsolt és Zoltán a három szakács, ők hallássérültek, a felszolgálók között Mária és az egyik kezét, illetve lábát is nehezen használó Krisztina mozgássérült; az előkészítésben hárman jeleskednek: Erzsébet, Mária és egy szintén Zsolt nevű fiú, mindhárman tanulásban akadályozottak.
Az Ízlelőben naponta háromféle menüt készítenek: egy magyaros, laktatóbb ételsort, egy krémlevesekkel, kísérletező ízekkel tarkított kímélő és egy vegetáriánus menüt. Both Sándor közlése szerint mindig friss alapanyagokból dolgoznak, mellőzik az előre elkészített, fagyasztott zöldségeket. Az étteremben elvárás, hogy a felszolgálóknak csaknem azon a szinten kell ismerniük, mi hogyan készül, mint a szakácsoknak.
Az 57 éves mesterszakács - aki Debrecenben tanulta a szakmát és az Aranybika szállóban is dolgozott - elárulta: eleinte ő sokkal jobban tartott kollégáitól, mint ők tőle, hiszen korábban egy-egy mozgássérült láttán inkább elfordult, nem vett róluk tudomást. - A vendéglátásban nagyobb a pörgés, mint más szakmában, de nekem le kellett lassulnom hozzájuk: nem szabad elhadarnom az utasítást, mert a szakácsok például szájról olvasnak - jegyezte meg.

A kerekes székesektől mindenhol ódzkodnak

Az étterem tavaly napi 120-130 vendéget szolgált ki, mostanában naponta 70-en keresik fel.
A vendégek eleinte azért jöttek, mert kíváncsiak voltak, később már azért, mert a személyzet megpróbált nagyon komolyan megfelelni az elvárásoknak.

- Mindig azt mondtam, hogy ne adományt adjanak nekünk, hanem jöjjenek el ebédelni, mert ezzel biztosítják a munkát ezeknek az embereknek - húzta alá az étteremvezető, hozzáfűzve, hogy másutt aligha találnának állást.

Az alapítványnál öt éve, a kezdetektől felszolgálóként dolgozó Kecskeméti Mária elmesélte, hogy korábban rugókat fűzött, porzsákot hajtogatott és szociális foglalkoztatóban dolgozott. Az egy gyermeket - most 13 éves lányát - nevelő asszony képezte magát, érettségi vizsgát tett, számítógép-kezelői tanfolyamot végzett, de mindenütt zárt ajtókat talált. - A kerekes székesektől mindenhol ódzkodnak - magyarázta. Szavai szerint kissé irigyli a mai, főleg fővárosi fiatalokat azért, mert akadálymentes iskolákban tanulhatnak, és sokkal több lehetőségük van képezni magukat, mint az ő fiatalkorában egy vidéki mozgássérültnek megadatott.

Kellemes csalódtak

A 2007. májusban megnyitott éttermet a Kék Madár Alapítvány működteti. Mint a speciális munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó szervezet programvezetője, Bodnár Ágnes felidézte, azután határozták el azétterem indítását, hogy az alapítvány ügyvezetője, Mészáros Andrea több jó külföldi példát látott.
Az előkészületek három évet vettek igénybe, ebből egy év 17, különböző fogyatékossággal élő ember képzésével telt el. Közülük heten maradtak az Ízlelő étteremben, és további kilencet hosszú távra el tudtak helyezni más területen. A vendéglátó helyet mintegy 40 millió forintos európai uniós támogatással alakították ki.

- Voltak, akik le akartak beszélni minket arról, hogy megvalósítsuk a tervünket. Azzal érveltek, hogy Magyarországon nem lesznek nyitottak az emberek egy ilyen kezdeményezésre, de kellemeset csalódtunk - fogalmazott a programvezető.

A Nonprofit Enterprise and Self-sustainabilitiy Team (NESsT) nevű szervezet segített előkészíteni az étterem indítását; képviselői azt jósolták, hogy jó, ha három év alatt nullszaldóssá válik a vállalkozás.

- Ez nekünk már az első év végére megvolt - közölte Bodnár Ágnes.

Az 1997-ben alakult alapítvány, amely évente átlagosan húsz fogyatékossággal élőt helyez el a nyílt munkaerőpiacon, nevét és filozófiáját az ismert Maeterlinck-meséből kölcsönözte: a kék madár maga a boldogság, és kalitkája az emberi szív...
Az étterem 2008-ban kiemelkedően higiénikus működésért Fehér Liliom díjat, 2009-ben a NESsT kiemelkedő társadalmi vállalkozásának járó díját, tavaly pedig a vállalati felelősségvállalást elismerő CSR Piac különdíját kapta meg. (MTI - Press)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.