Sörfőzdék: irány a kefirsör!

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.

Amint az ismeretes a kefir egy, a joghurthoz hasonló, fermentált tejes ital, amely a szervezetben a „jó baktériumokat” pótolni tudja, és a gyomor pH-értékét is képes helyreállítani. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy egy, a Journal of Functional Foods nevű szakfolyóiratban publikálandó tanulmány szerint az említett innivalóból készített sör sokat segíthet a gyomorfekélyek és a gyulladások kezelésében.

Egy 48 patkányt vizsgáló kísérlet folyamán a kutatók először gyulladásokat indukáltak a patkányok hátsó végtagjain, majd pedig az állatokat egyenként a következő hat különböző kezelési módszer valamelyikének vetették alá: a kefirsör, a kefir, a hagyományos sör, a víz, az etanol és egy gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait tanulmányozták az egyes egyedeken a kutatók.


Míg a kefir, a kefirsör és a hagyományos sör csökkentette a gyulladásokat, hármójuk közül a kefirsör mutatta fel a legjobb eredményeket. Ez utóbbi folyadék kefirszemcsék felhasználásával készül. A formabontó kézműves sör melaszban tenyésztett kefirszemcsék által erjesztett malátából lehet előállítani. A szokványos sör 28, a kefirsör 48 százalékkal csökkentette a gyulladásokat.

Egy másik kísérletben a hisztamin-kiváltotta gyulladást a kefirsör 76 százalékkal csillapította, szokványos társának pedig csupán négy százalékos eredménnyel kellett beérnie. Egy másik patkánycsoport vizsgálatai során a gyomorfekélyek esetében a kefir, a kefirsör, és a hagyományos sör is jól szerepelt, de a kefir és a kefir sör bizonyult a leghatékonyabbnak. A kefiran nevű kefirmolekula hozzáadásával a szokványos sör a gyomorfekélyeket „gyakorlatilag eltűntette”.

Bár az embereken végzett, hasonló kísérletek még váratnak magukra, a sörfőzdék számára pillanatnyilag a kefirsör jó beruházásnak tűnik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.