Amint az ismeretes a kefir egy, a joghurthoz hasonló, fermentált tejes ital, amely a szervezetben a „jó baktériumokat” pótolni tudja, és a gyomor pH-értékét is képes helyreállítani. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy egy, a Journal of Functional Foods nevű szakfolyóiratban publikálandó tanulmány szerint az említett innivalóból készített sör sokat segíthet a gyomorfekélyek és a gyulladások kezelésében.
Egy 48 patkányt vizsgáló kísérlet folyamán a kutatók először gyulladásokat indukáltak a patkányok hátsó végtagjain, majd pedig az állatokat egyenként a következő hat különböző kezelési módszer valamelyikének vetették alá: a kefirsör, a kefir, a hagyományos sör, a víz, az etanol és egy gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait tanulmányozták az egyes egyedeken a kutatók.
Míg a kefir, a kefirsör és a hagyományos sör csökkentette a gyulladásokat, hármójuk közül a kefirsör mutatta fel a legjobb eredményeket. Ez utóbbi folyadék kefirszemcsék felhasználásával készül. A formabontó kézműves sör melaszban tenyésztett kefirszemcsék által erjesztett malátából lehet előállítani. A szokványos sör 28, a kefirsör 48 százalékkal csökkentette a gyulladásokat.
Egy másik kísérletben a hisztamin-kiváltotta gyulladást a kefirsör 76 százalékkal csillapította, szokványos társának pedig csupán négy százalékos eredménnyel kellett beérnie. Egy másik patkánycsoport vizsgálatai során a gyomorfekélyek esetében a kefir, a kefirsör, és a hagyományos sör is jól szerepelt, de a kefir és a kefir sör bizonyult a leghatékonyabbnak. A kefiran nevű kefirmolekula hozzáadásával a szokványos sör a gyomorfekélyeket „gyakorlatilag eltűntette”.
Bár az embereken végzett, hasonló kísérletek még váratnak magukra, a sörfőzdék számára pillanatnyilag a kefirsör jó beruházásnak tűnik.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer Online