Sörfőzdék: irány a kefirsör!

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.

Amint az ismeretes a kefir egy, a joghurthoz hasonló, fermentált tejes ital, amely a szervezetben a „jó baktériumokat” pótolni tudja, és a gyomor pH-értékét is képes helyreállítani. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy egy, a Journal of Functional Foods nevű szakfolyóiratban publikálandó tanulmány szerint az említett innivalóból készített sör sokat segíthet a gyomorfekélyek és a gyulladások kezelésében.

Egy 48 patkányt vizsgáló kísérlet folyamán a kutatók először gyulladásokat indukáltak a patkányok hátsó végtagjain, majd pedig az állatokat egyenként a következő hat különböző kezelési módszer valamelyikének vetették alá: a kefirsör, a kefir, a hagyományos sör, a víz, az etanol és egy gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait tanulmányozták az egyes egyedeken a kutatók.


Míg a kefir, a kefirsör és a hagyományos sör csökkentette a gyulladásokat, hármójuk közül a kefirsör mutatta fel a legjobb eredményeket. Ez utóbbi folyadék kefirszemcsék felhasználásával készül. A formabontó kézműves sör melaszban tenyésztett kefirszemcsék által erjesztett malátából lehet előállítani. A szokványos sör 28, a kefirsör 48 százalékkal csökkentette a gyulladásokat.

Egy másik kísérletben a hisztamin-kiváltotta gyulladást a kefirsör 76 százalékkal csillapította, szokványos társának pedig csupán négy százalékos eredménnyel kellett beérnie. Egy másik patkánycsoport vizsgálatai során a gyomorfekélyek esetében a kefir, a kefirsör, és a hagyományos sör is jól szerepelt, de a kefir és a kefir sör bizonyult a leghatékonyabbnak. A kefiran nevű kefirmolekula hozzáadásával a szokványos sör a gyomorfekélyeket „gyakorlatilag eltűntette”.

Bár az embereken végzett, hasonló kísérletek még váratnak magukra, a sörfőzdék számára pillanatnyilag a kefirsör jó beruházásnak tűnik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.