Sörfőzdék: irány a kefirsör!

Egy előtanulmány folyamán a kefirszemcsékből főzött kézműves sör hatásosnak bizonyult a kísérletekben vizsgált patkányok fekélyeinek és gyulladásainak kezelésében. A gyomorfekélyt gyakorlatilag eltüntette. a The Daily Meal írása.

Amint az ismeretes a kefir egy, a joghurthoz hasonló, fermentált tejes ital, amely a szervezetben a „jó baktériumokat” pótolni tudja, és a gyomor pH-értékét is képes helyreállítani. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy egy, a Journal of Functional Foods nevű szakfolyóiratban publikálandó tanulmány szerint az említett innivalóból készített sör sokat segíthet a gyomorfekélyek és a gyulladások kezelésében.

Egy 48 patkányt vizsgáló kísérlet folyamán a kutatók először gyulladásokat indukáltak a patkányok hátsó végtagjain, majd pedig az állatokat egyenként a következő hat különböző kezelési módszer valamelyikének vetették alá: a kefirsör, a kefir, a hagyományos sör, a víz, az etanol és egy gyulladáscsökkentő gyógyszer hatásait tanulmányozták az egyes egyedeken a kutatók.


Míg a kefir, a kefirsör és a hagyományos sör csökkentette a gyulladásokat, hármójuk közül a kefirsör mutatta fel a legjobb eredményeket. Ez utóbbi folyadék kefirszemcsék felhasználásával készül. A formabontó kézműves sör melaszban tenyésztett kefirszemcsék által erjesztett malátából lehet előállítani. A szokványos sör 28, a kefirsör 48 százalékkal csökkentette a gyulladásokat.

Egy másik kísérletben a hisztamin-kiváltotta gyulladást a kefirsör 76 százalékkal csillapította, szokványos társának pedig csupán négy százalékos eredménnyel kellett beérnie. Egy másik patkánycsoport vizsgálatai során a gyomorfekélyek esetében a kefir, a kefirsör, és a hagyományos sör is jól szerepelt, de a kefir és a kefir sör bizonyult a leghatékonyabbnak. A kefiran nevű kefirmolekula hozzáadásával a szokványos sör a gyomorfekélyeket „gyakorlatilag eltűntette”.

Bár az embereken végzett, hasonló kísérletek még váratnak magukra, a sörfőzdék számára pillanatnyilag a kefirsör jó beruházásnak tűnik.

Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.