Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

A McDonald's eltávolítja a mesterséges intelligenciával (AI) működtetett rendelési technológiát az Egyesült Államokban működő éttermeiből, miután az ügyfelek online megosztották a velük történt szerencsétlen eseteket.

2019-ben jelentették be az IBM által kifejlesztett hangfelismerő szoftvert használó rendszer próbaverzióját a megrendelések feldolgozásához. A rendszer azonban megbízhatatlannak bizonyult: az eredmény sokszor bizarr és félreértelmezett rendelések voltak, olyanok mint a szalonnás fagylalt vagy a több száz dollár értékű csirke nuggets.

A McDonald's azt ígérte franchise-partnereinek, hogy július végéig eltávolítja a technológiát a több mint 100 tesztelő étteremben, és megszünteti az automata rendelésfelvevőt. Hozzátette azonban, hogy továbbra is bízik abban, hogy a technológia a jövőben is része lesz az éttermeinek, olvasható a BBC oldalán.

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte azért aggódott mindenki, hogy elveszi majd az emberek munkáját. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy az éttermi dolgozók kiváltása nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt kezdetben gondolták – és a rendszer támogatói remélték.

Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Fotó: Pixabay

A mesterséges intelligenciát használók szerencsétlen kalandjait az interneten dokumentálták. Az egyik videóban, amelyet 30.000-en néztek meg a TikTokon, látható, amint egy fiatal nő egyre dühösebb lesz miközben megpróbálja meggyőzni az MI-t arról, hogy csak karamellfagylaltot szeretne, anélkül a nagy mennyiségű vaj nélkül, amit az MI szeretett volna hozzáadni.

Egy 360.000 megtekintésű másik videóban az illető azt állítja, hogy a megrendelését összekeverték egy valaki másnak készített rendeléssel, aminek következtében kilenc teát adtak hozzá a számlájához.

Egy másik népszerű videóban az látható, hogy két ember azon nevet, hogy több száz dollár értékű nuggetset adtak a rendelésükhöz, a New York Post pedig arról számolt be, hogy egy másik személynek tévedésből bacon került a fagylaltjába.

A BBC szerint a tesztüzem befejezése azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének további tervek a mesterséges intelligencia bevetésével.  Az IBM azt mondta, hogy a jövőben is együttműködik a McDonald's-al...


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.