Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

A McDonald's eltávolítja a mesterséges intelligenciával (AI) működtetett rendelési technológiát az Egyesült Államokban működő éttermeiből, miután az ügyfelek online megosztották a velük történt szerencsétlen eseteket.

2019-ben jelentették be az IBM által kifejlesztett hangfelismerő szoftvert használó rendszer próbaverzióját a megrendelések feldolgozásához. A rendszer azonban megbízhatatlannak bizonyult: az eredmény sokszor bizarr és félreértelmezett rendelések voltak, olyanok mint a szalonnás fagylalt vagy a több száz dollár értékű csirke nuggets.

A McDonald's azt ígérte franchise-partnereinek, hogy július végéig eltávolítja a technológiát a több mint 100 tesztelő étteremben, és megszünteti az automata rendelésfelvevőt. Hozzátette azonban, hogy továbbra is bízik abban, hogy a technológia a jövőben is része lesz az éttermeinek, olvasható a BBC oldalán.

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte azért aggódott mindenki, hogy elveszi majd az emberek munkáját. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy az éttermi dolgozók kiváltása nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt kezdetben gondolták – és a rendszer támogatói remélték.

Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Volt, hogy az MI több százezer dollár értékű nuggets-et adott a rendeléshez
Fotó: Pixabay

A mesterséges intelligenciát használók szerencsétlen kalandjait az interneten dokumentálták. Az egyik videóban, amelyet 30.000-en néztek meg a TikTokon, látható, amint egy fiatal nő egyre dühösebb lesz miközben megpróbálja meggyőzni az MI-t arról, hogy csak karamellfagylaltot szeretne, anélkül a nagy mennyiségű vaj nélkül, amit az MI szeretett volna hozzáadni.

Egy 360.000 megtekintésű másik videóban az illető azt állítja, hogy a megrendelését összekeverték egy valaki másnak készített rendeléssel, aminek következtében kilenc teát adtak hozzá a számlájához.

Egy másik népszerű videóban az látható, hogy két ember azon nevet, hogy több száz dollár értékű nuggetset adtak a rendelésükhöz, a New York Post pedig arról számolt be, hogy egy másik személynek tévedésből bacon került a fagylaltjába.

A BBC szerint a tesztüzem befejezése azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének további tervek a mesterséges intelligencia bevetésével.  Az IBM azt mondta, hogy a jövőben is együttműködik a McDonald's-al...


Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.