Míg más élelmiszereknél egyre több a tudatos vásárló, a bor kultúrtermékből ipari termékké kezdett válni - mondta a Terra Hungarica szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Nemes Richárd márkaigazgató. Hozzátette: a világ legtöbb borászata ma már rutinszerűen használ vegyszereket a szőlőgazdálkodásban, és a borkészítésben a kispincészetek szintjén is megjelentek az adalékanyagok.
Kató András társalapító elmondása szerint két éve azzal a céllal hozták létre a Terra Hungarica Chartát, hogy összefogják a természethű kárpát-medencei borászatokat.
A charta jelenleg harminc tagja vállalta, hogy forgalomba hozott boraikat kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készíti, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesíti, kerüli továbbá a felszívódó gyom- és rovarirtó szerek, műtrágya, gépi szüretelő eszközök használatát.
Nem használnak hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az aromákat befolyásoló fajélesztőkre, enzimekre, hozzáadott savra, aszkorbinsavra, tápsókra, stabilizáló adalékanyagokra (például guar gumi), hozzáadott cukorra, tanninra és fachipsre. Tartózkodnak továbbá az olyan eljárásoktól, mint a fordított ozmózis vagy a vákuumos lepárlás, emellett szabad betekintést adnak szőlőikbe és pincéikbe, és az általuk készített borokat minden esetben saját nevükkel vállalják.
Kató András bejelentette, hogy a chartának a közelmúltban megszületett a kiegészítése Terra Hungarica Excellence néven, amely két pontban határoz meg szigorúbb feltételeket: a csatlakozók csak a magyar certifikáló szervezetek által engedélyezett anyagokat használják fel szőlőterületeinken, és kizárólag hozzáadott élesztő nélkül készítik boraikat.
Nemes Richárd elmondása szerint a Terra Hungarica termelőinek borait november 16-án a budapesti Gerbeaud kávéházban megtartandó BorSzalonon ízlelhetik meg egy helyen az érdeklődők.
A kezdeményezés új honlapján (http://terrahungarica.hu/) immár a Terra Hungarica összes tagját kisfilmek mutatják be, és a weboldalon megtalálhatók a borászatok elérhetőségei.
Hogy a magyar vásárlók könnyebben hozzájuthassanak az autentikus borokhoz, a közelmúltban létrejött a Terra Hungarica Borpont-hálózat, amelyhez eddig tucatnyi borszaküzlet csatlakozott, és egyre többétteremben kaphatók Terra Hungarica kóstolósorok - számolt be Nemes Richárd.
Szigorúbb alapelvek a természethű borászatban
(MTI) - Szigorúbb alapelvekkel egészült ki a természethű kárpát-medencei borászokat összefogó Terra Hungarica Charta, amelynek harminc tagja novemberben a Terra Hungarica BorSzalonon mutatja be borait Budapesten.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.