Szigorúbb alapelvek a természethű borászatban

(MTI) - Szigorúbb alapelvekkel egészült ki a természethű kárpát-medencei borászokat összefogó Terra Hungarica Charta, amelynek harminc tagja novemberben a Terra Hungarica BorSzalonon mutatja be borait Budapesten.

   Míg más élelmiszereknél egyre több a tudatos vásárló, a bor kultúrtermékből ipari termékké kezdett válni - mondta a Terra Hungarica szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Nemes Richárd márkaigazgató. Hozzátette: a világ legtöbb borászata ma már rutinszerűen használ vegyszereket a szőlőgazdálkodásban, és a borkészítésben a kispincészetek szintjén is megjelentek az adalékanyagok.
    Kató András társalapító elmondása szerint két éve azzal a céllal hozták létre a Terra Hungarica Chartát, hogy összefogják a természethű kárpát-medencei borászatokat.
    A charta jelenleg harminc tagja vállalta, hogy forgalomba hozott boraikat kizárólag a saját borvidéken termett szőlőből készíti, és azokat a borvidéken kívül csak palackozott formában értékesíti, kerüli továbbá a felszívódó gyom- és rovarirtó szerek, műtrágya, gépi szüretelő eszközök használatát.
    Nem használnak hozzáadott anyagokat, különös tekintettel az aromákat befolyásoló fajélesztőkre, enzimekre, hozzáadott savra, aszkorbinsavra, tápsókra, stabilizáló adalékanyagokra (például guar gumi), hozzáadott cukorra, tanninra és fachipsre. Tartózkodnak továbbá az olyan eljárásoktól, mint a fordított ozmózis vagy a vákuumos lepárlás, emellett szabad betekintést adnak szőlőikbe és pincéikbe, és az általuk készített borokat minden esetben saját nevükkel vállalják.
    Kató András bejelentette, hogy a chartának a közelmúltban megszületett a kiegészítése Terra Hungarica Excellence néven, amely két pontban határoz meg szigorúbb feltételeket: a csatlakozók csak a magyar certifikáló szervezetek által engedélyezett anyagokat használják fel szőlőterületeinken, és kizárólag hozzáadott élesztő nélkül készítik boraikat.
    Nemes Richárd elmondása szerint a Terra Hungarica termelőinek borait november 16-án a budapesti Gerbeaud kávéházban megtartandó BorSzalonon ízlelhetik meg egy helyen az érdeklődők.
    A kezdeményezés új honlapján (http://terrahungarica.hu/) immár a Terra Hungarica összes tagját kisfilmek mutatják be, és a weboldalon megtalálhatók a borászatok elérhetőségei.
    Hogy a magyar vásárlók könnyebben hozzájuthassanak az autentikus borokhoz, a közelmúltban létrejött a Terra Hungarica Borpont-hálózat, amelyhez eddig tucatnyi borszaküzlet csatlakozott, és egyre többétteremben kaphatók Terra Hungarica kóstolósorok - számolt be Nemes Richárd.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.