Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért

A klímaváltozás miatt jelenleg is átalakuló időjárási viszonyok között szükség van olyan új, klímabarát mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazására, amelyekkel a klímaváltozás, illetve annak hatása mérsékelhető. A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének kutatói egy Balaton-felvidéki szőlőültetvényen vizsgálták a talajművelés környezettudatosabb módszereit.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének (TAKI) kutatói arra voltak kíváncsiak, hogyan függenek össze a különböző talajművelési megoldások és a szőlészet lejtőjének pozíciója a két fő talajeredetű üvegházhatású gáz, a CO2 és N2O kibocsátásával.

Miért éppen szőlőültetvényeket vizsgáltak?

A kutatóintézet több olyan területet is vizsgál, ahol nagyrészt szőlőültetvények vannak. Ezen területek erős eróziós hatásoknak vannak kitéve, így a sorközművelés hosszú távon jelentősen befolyásolja a talaj fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait. Ez pedig a talaj üvegházhatásúgáz-kibocsátását is érinti.

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.

A területekről származó talajmintákon beállított kísérletben a kutatók meghatározták, hogy mekkora a két különbözően megművelt részen az üvegházhatású gázok kibocsátása, illetve hogyan alakul e területek szervesszén- és teljes nitrogéntartalma, talajnedvesség-tartalma, illetve pH-értéke.

ATK Balaton-felvidéki szőlőültetvények
ATK Balaton-felvidéki szőlőültetvények
Fotó: Hun-Ren

A kutatók megállapították, hogy a talaj CO2- és N2O-kibocsátása nagyobb volt a gyeppel borított lejtőn, mint a tárcsázott területen. A gyepes részen megfigyelhető nagyobb biomassza, talajnedvesség- és tápanyagtartalom ugyanakkor arra utal, hogy itt a talaj egészségesebb volt, ami pedig talajaink megóvása szempontjából fontos.

A csapadékszimulációkból kiderült, hogy eső után megemelkedett az üvegházhatásúgáz-kibocsátás a területen, illetve arra is rámutattak, hogy a lejtőpozíció szintén befolyásolta a talajeredetű kibocsátásokat, ugyanis nagyobb értékeket lehetett mérni a felső pontokban.

A talaj CO2- és N2O-kibocsátása nagyobb volt a gyeppel borított lejtőn, mint a tárcsázott területen
A talaj CO2- és N2O-kibocsátása nagyobb volt a gyeppel borított lejtőn, mint a tárcsázott területen
Fotó: Hun-Ren

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése alapvetően fontos, mert lassítja a klímaváltozás súlyosbodását és mérsékli annak negatív hatásait. A kutatók reményei szerint az eredményeikkel a különböző klíma-előrejelzések hatását pontosabban lehet becsülni, és különféle matematikai, illetve biogeokémiai modelleket lehet velük tesztelni, hogy jobban megértsük a klímafolyamatokat.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.