A szervezet emiatt azt javasolja, hogy a törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 ezer forintos juttatási keretet 12 ezer forintos melegétel és emellett – ezzel egyidejűleg adható – 6 ezer forintos hidegétel juttatási keretekre. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez is eljutatott javaslathoz néhány nap alatt közel négyszáz étterem csatlakozott.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete figyelemmel kíséri az adózással kapcsolatos törvényhozási folyamatot, és a maga eszközeivel szeretné biztosítani a vendéglátószektor sikeres működését, valamint hatékonyabbá tenni a tervezett lépéseket.
A béren kívüli juttatások rendszerét a Bajnai-kormány által hozott intézkedések erősen meggyengítették, bizonyos elemei a megszűnés határára kerültek. A Századvég Gazdaságkutató Intézet kutatása alapján a hideg étkezési utalvány, mely egyaránt népszerű volt a munkaadók és a munkavállalók körében a közel 100%-os adóteher miatt jelentősen visszaesett, és bár a kedvezményes adókörbe került meleg étkezési utalvány forgalma nőtt, összességében elmondható, hogy az ételutalványok felhasználása 2010-ben csökkent.
A törvény hosszú évek óta preferáltan kezeli a melegétel utalványt a hideggel szemben, melynek a hazai vendéglátásra gyakorolt pozitív hatása egyértelmű és markánsan érzékelhető. A kormány által benyújtott törvényjavaslat azonban – sajnálatos módon – azonos módon kezeli ezen kétfajta juttatást. Ez a módosítás az egységes ételutalvány bevezetését jelenti, amely élelmiszervásárlásra és éttermi, munkahelyi étkezésre egyaránt felhasználható lesz. Az első hallásra jónak tűnő megoldás sajnos olyan veszélyeket hordoz magában, amely már rövid távon is komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektornak. A hideg étkezési utalvány az elmúlt években pénzhelyettesítő, bérkiegészítő eszközként működött, míg a meleg étkezési utalvány a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az egészséges, polgári étkezési kultúra elősegítését szolgálta.
„Az egységes utalvány felhasználása ugyanis nagy részben várhatóan multinacionális bevásárló-láncokban történne, így az eredetileg a magyar vendéglátószektort célzottan támogató rendszer nem érné el kitűzött célját. A vendéglátóiparban jelentős számú kis- és középvállalkozás működik, amelyek jelenleg is több tízezer munkavállalónak adnak megélhetést, az egységesített ételutalvány ezeknek a vállalkozásoknak az életét tenné nehezebbé, illetve lehetetlenítené el” – nyilatkozta Háber Tamás, az MVI elnöke.
A szervezet ezért azt javasolja, hogy a törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 000 forintos juttatási keretet 12 000 forintos melegétel és emellett – ezzel egyidejűleg adható – 6 000 forintos hidegétel juttatási keretekre.
Az MVI célja, hogy továbbra is fenn maradjon a preferált éttermi felhasználás, mellyel a vendéglátóipar szereplői is teljes mértékben egyetértenek. Az elmúlt néhány napban közel 400 étterem csatlakozott a javaslathoz, amelyet a szervezet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is eljuttatott. (Sajtóközlemény / foto: Fogyastók.hu)