Tiltakoznak az éttermek az egységes ételutalvány ellen

A legnagyobb vendéglátóipari érdekképviseleti szervezet, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) szerint a kormány által benyújtott az adózásra vonatkozó törvényjavaslat azonos módon kezeli a hideg- és melegétkezési utalványt, amely az egységes utalvány bevezetését jelenti. Háber Tamás elnök szerint az egységes utalvány komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektorban több tízezer embernek munkát adó kis- és középvállalkozásoknak, hiszen annak felhasználása nagy részben multinacionális bevásárló láncokban történne.

A szervezet emiatt azt javasolja, hogy a törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 ezer forintos juttatási keretet 12 ezer forintos melegétel és emellett – ezzel egyidejűleg adható – 6 ezer forintos hidegétel juttatási keretekre. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez is eljutatott javaslathoz néhány nap alatt közel négyszáz étterem csatlakozott.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete figyelemmel kíséri az adózással kapcsolatos törvényhozási folyamatot, és a maga eszközeivel szeretné biztosítani a vendéglátószektor sikeres működését, valamint hatékonyabbá tenni a tervezett lépéseket.

A béren kívüli juttatások rendszerét a Bajnai-kormány által hozott intézkedések erősen meggyengítették, bizonyos elemei a megszűnés határára kerültek. A Századvég Gazdaságkutató Intézet kutatása alapján a hideg étkezési utalvány, mely egyaránt népszerű volt a munkaadók és a munkavállalók körében a közel 100%-os adóteher miatt jelentősen visszaesett, és bár a kedvezményes adókörbe került meleg étkezési utalvány forgalma nőtt, összességében elmondható, hogy az ételutalványok felhasználása 2010-ben csökkent.

A törvény hosszú évek óta preferáltan kezeli a melegétel utalványt a hideggel szemben, melynek a hazai vendéglátásra gyakorolt pozitív hatása egyértelmű és markánsan érzékelhető. A kormány által benyújtott törvényjavaslat azonban – sajnálatos módon – azonos módon kezeli ezen kétfajta juttatást. Ez a módosítás az egységes ételutalvány bevezetését jelenti, amely élelmiszervásárlásra és éttermi, munkahelyi étkezésre egyaránt felhasználható lesz. Az első hallásra jónak tűnő megoldás sajnos olyan veszélyeket hordoz magában, amely már rövid távon is komoly károkat okozhat a magyar vendéglátó szektornak. A hideg étkezési utalvány az elmúlt években pénzhelyettesítő, bérkiegészítő eszközként működött, míg a meleg étkezési utalvány a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az egészséges, polgári étkezési kultúra elősegítését szolgálta.

„Az egységes utalvány felhasználása ugyanis nagy részben várhatóan multinacionális bevásárló-láncokban történne, így az eredetileg a magyar vendéglátószektort célzottan támogató rendszer nem érné el kitűzött célját. A vendéglátóiparban jelentős számú kis- és középvállalkozás működik, amelyek jelenleg is több tízezer munkavállalónak adnak megélhetést, az egységesített ételutalvány ezeknek a vállalkozásoknak az életét tenné nehezebbé, illetve lehetetlenítené el” – nyilatkozta Háber Tamás, az MVI elnöke.

A szervezet ezért azt javasolja, hogy a törvény válassza ketté a kedvezményes havi 18 000 forintos juttatási keretet 12 000 forintos melegétel és emellett – ezzel egyidejűleg adható – 6 000 forintos hidegétel juttatási keretekre.

Az MVI célja, hogy továbbra is fenn maradjon a preferált éttermi felhasználás, mellyel a vendéglátóipar szereplői is teljes mértékben egyetértenek. Az elmúlt néhány napban közel 400 étterem csatlakozott a javaslathoz, amelyet a szervezet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is eljuttatott. (Sajtóközlemény / foto: Fogyastók.hu)


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.