Titkos kert nyitása Budán

Ahol még a legkínzóbb kérdésre is fény derül: miért éppen  "aMajomhoz" névvel illették?

Nehéz időszakon van túl a hazai vendéglátás, többek közt ezért is igazi felüdülés a Városmajor összefüggő zöld lombjai között felfedezni a  két hete megnyitott titkos kertet, ahol estére megtelnek az asztalok körüli székek, és olyan a hangulat, a családos miliő, mintha a covid sosem zilálta volna szét az életünket. aMajomhoz névre keresztelt udvar nem kisebb küldetéssel indult, minthogy minden este izgalmas zenei- és kultúrprogramokkal pezsdítse fel Budát.

Árnyas kert Budán

És ez már csak azért is dícséretre méltó, hiszen az utóbbi években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire a város másik oldalán, Pesten valósultak meg, viszont mi sem bizonyítja jobban a budai programok létjogosultságát, mint a nemrégiben próba jelleggel megnyitott kerthelyiség.

Miközben egy tökéletes négysajtos pizzát falatozgatunk és hozzá jéghideg fröccsöt gurítunk le, naná, hogy feltesszük az első kérdést: Értjük, hogy titkos kert, meg Buda eljövetele, és az itteni programok, lazulós helyek létjogosultsága, na de miért pont "aMajomhoz" nevet kapta ez a fákkal és food truck-okkal körülölelt kerthelyiség?

Érkezik is a válasz a hely pr-jáért felelős cég nevében Steiner Biankától, miközben a szomszédos, palánkokkal elbástyázott épületsorra mutat: ez volt régen, ősidőkben (még nagyanyáink sem emlékezhetnek rá, oly rég) "aMajomhoz elnevezésű ismert budai kocsma (mellette istállóval), és mivel a hely jelenlegi tulajdonosainak feltett szándéka, hogy nemcsak a kertet népeseítik be mostantól, hanem véges időn belül rendbe hozatják az örökségvédelem alatt álló romos épületet, így majd az is szervesen kapcsolódik a szórakoztatóegységbe.

Lazulós találkozóhely, fesztiválvonulattal

Az örökségvédelem alatt álló épületegyüttest is felölelő udvar rekonstrukciója különben, tudjuk meg, idén kezdődött volna, azonban a vírus átírta a terveket, a felszabadult kertet viszont – az összefogás égisze alatt– olyan ismert vendéglátó egységekkel töltötték fel és alakították ki három hét alatt, amelyeknek a korábbi fesztiválszezonokban meghatározó szerepük volt.

A tulajdonosok nem titkolt célkitűzése, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, és kicsiben teret adjon az idén mindenütt elmaradt fesztiváloknak vagy eseményeknek. Ennek érdekében minden este élőzenével várják a vendégeket, napi szinten lehetőséget adva így a különböző zenei műfajok előadóinak. Programok és fesztiválok tekintetében a Paloznaki Jazzpiknik is jelen lesz majd, de a későbbiekben olyan nosztalgikus estéket is megidéznek, mint a MokkaCukka, vagy a Süss fel nap.

Amellett, hogy Divinonak köszönhetően kizárólag fiatal, magyar borászatok tételeit kínálják, a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével közös együttműködés által olyan tematikus bor és pezsgőkóstolókat is terveznek, mint Hernyák Tamás, etyeki borász első pezsgőjének bemutatója. 

Vidéki és belvárosi éttermek a foodtruckokban

Nem csak kultúrprogramok, hanem gasztrovonalon is hétről-hétre újabb és újabb meglepetéssel készülnek a szervezők. A kovásszal kelesztett pizzáiról, fatüzeléses kemencéjéről, és izgalmas feltéteiről már jól ismert Blitz Pizza truckja és a Burger Market kézműves burgerei mellé a közeljövőben vidéki és belvárosi éttermek is helyet kapnak a kertben. Tervben van vegetáriánus vonal bővítése és olyan nevekkel találkozhat a közönség nemsokára, mint a például a Pomodoro, a MazelTov, sőt, vidéki nagykedvenceink is felbukkannak majd egy-egy hétvége erejéig.

Forrás: Socially / Turizmus Online

Forrás: Fotó:Kiss Bálint / Socially


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.