Titkos kert nyitása Budán

Ahol még a legkínzóbb kérdésre is fény derül: miért éppen  "aMajomhoz" névvel illették?

Nehéz időszakon van túl a hazai vendéglátás, többek közt ezért is igazi felüdülés a Városmajor összefüggő zöld lombjai között felfedezni a  két hete megnyitott titkos kertet, ahol estére megtelnek az asztalok körüli székek, és olyan a hangulat, a családos miliő, mintha a covid sosem zilálta volna szét az életünket. aMajomhoz névre keresztelt udvar nem kisebb küldetéssel indult, minthogy minden este izgalmas zenei- és kultúrprogramokkal pezsdítse fel Budát.

Árnyas kert Budán

És ez már csak azért is dícséretre méltó, hiszen az utóbbi években a kulturális, gasztronómiai és zenei események többnyire a város másik oldalán, Pesten valósultak meg, viszont mi sem bizonyítja jobban a budai programok létjogosultságát, mint a nemrégiben próba jelleggel megnyitott kerthelyiség.

Miközben egy tökéletes négysajtos pizzát falatozgatunk és hozzá jéghideg fröccsöt gurítunk le, naná, hogy feltesszük az első kérdést: Értjük, hogy titkos kert, meg Buda eljövetele, és az itteni programok, lazulós helyek létjogosultsága, na de miért pont "aMajomhoz" nevet kapta ez a fákkal és food truck-okkal körülölelt kerthelyiség?

Érkezik is a válasz a hely pr-jáért felelős cég nevében Steiner Biankától, miközben a szomszédos, palánkokkal elbástyázott épületsorra mutat: ez volt régen, ősidőkben (még nagyanyáink sem emlékezhetnek rá, oly rég) "aMajomhoz elnevezésű ismert budai kocsma (mellette istállóval), és mivel a hely jelenlegi tulajdonosainak feltett szándéka, hogy nemcsak a kertet népeseítik be mostantól, hanem véges időn belül rendbe hozatják az örökségvédelem alatt álló romos épületet, így majd az is szervesen kapcsolódik a szórakoztatóegységbe.

Lazulós találkozóhely, fesztiválvonulattal

Az örökségvédelem alatt álló épületegyüttest is felölelő udvar rekonstrukciója különben, tudjuk meg, idén kezdődött volna, azonban a vírus átírta a terveket, a felszabadult kertet viszont – az összefogás égisze alatt– olyan ismert vendéglátó egységekkel töltötték fel és alakították ki három hét alatt, amelyeknek a korábbi fesztiválszezonokban meghatározó szerepük volt.

A tulajdonosok nem titkolt célkitűzése, hogy a kert egyfajta közösségi és kulturális találkozóhelyként működjön, és kicsiben teret adjon az idén mindenütt elmaradt fesztiváloknak vagy eseményeknek. Ennek érdekében minden este élőzenével várják a vendégeket, napi szinten lehetőséget adva így a különböző zenei műfajok előadóinak. Programok és fesztiválok tekintetében a Paloznaki Jazzpiknik is jelen lesz majd, de a későbbiekben olyan nosztalgikus estéket is megidéznek, mint a MokkaCukka, vagy a Süss fel nap.

Amellett, hogy Divinonak köszönhetően kizárólag fiatal, magyar borászatok tételeit kínálják, a Junibor - Fiatal Borászok Egyesületével közös együttműködés által olyan tematikus bor és pezsgőkóstolókat is terveznek, mint Hernyák Tamás, etyeki borász első pezsgőjének bemutatója. 

Vidéki és belvárosi éttermek a foodtruckokban

Nem csak kultúrprogramok, hanem gasztrovonalon is hétről-hétre újabb és újabb meglepetéssel készülnek a szervezők. A kovásszal kelesztett pizzáiról, fatüzeléses kemencéjéről, és izgalmas feltéteiről már jól ismert Blitz Pizza truckja és a Burger Market kézműves burgerei mellé a közeljövőben vidéki és belvárosi éttermek is helyet kapnak a kertben. Tervben van vegetáriánus vonal bővítése és olyan nevekkel találkozhat a közönség nemsokára, mint a például a Pomodoro, a MazelTov, sőt, vidéki nagykedvenceink is felbukkannak majd egy-egy hétvége erejéig.

Forrás: Socially / Turizmus Online

Forrás: Fotó:Kiss Bálint / Socially


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.