Tíz esztendős az USA legfiatalabb étteremkritikusa

Eli Knauernek hatalmas étvágya van, ráadásul szereti a lédús húsokat és a cukorban gazdag édességeket. Ő azonban nem közönséges éttermi kritikus: mindössze tízéves, és a szakterülete a gyermekmenü - adta hírül az MTI.

Eli mindössze egy méter húsz centi magas, több tejfoga is megvan még, és a laptop, amelyen a kritikáit írja, szélesebb, mint ő maga. Gasztronómiai szókincse viszont igen fejlett, ha arról van szó, hogy feldicsérjen vagy éppen lehúzzon egyes ételeket.

„Kanadában voltam nyaralni, amikor elhatároztam, hogy éttermi kritikus leszek. A mamám azt mondta, hogy először írjak blogot. Így kezdődött a dolog” – mondta el az ifjú szakértő.

Azóta az éttermi gyermekmenüket bírálja, olyan szemmel, amelyre magától értetődően egyetlen felnőtt gasztronómiai kritikus sem alkalmas. Adventures Of a Koodie (Egy haspók kalandjai) című című blogjában Eli 2010 óta beszámol azokról az éttermekről, amelyekben a szüleivel Baltimore-ban, a keleti parton és a vakáció alatt meglátogatott régiókban járt.

Egy év és ötven étterem után a szemüveges kisfiú azonnal tudja, mit keres az éttermekben: „lédús húsokat, cukros desszerteket és lágy sajtokat”. Mintegy 120-an jelentkeztek be a blogjára, amelynek eddig összesen 44 497 látogatója volt. Június 13-án ezt írta egy kaliforniai pizzériáról: „Egy hosztesz azt mondta, hogy húsz percet kell várni. Ennél rövidebb idő alatt kaptunk helyet. (…) A barbecue szószos csirkés pizza finomabb volt, mint amilyennek látszott!”.

Szerencsére, az m&m fagylalt „fenséges” volt. Eli, akit nem pénzelnek szponszorok vagy reklámcégek, a legjobb értékelést – öt csillagot – adta az ételnek és négyet a gyermekek fogadtatásának. Ez utóbbival a szórakoztatást, a rajzfilmeket, filmeket és a gyermekek számára biztosított tereket értékeli. Egy baltimore-i étterem kapcsán megjegyezte, hogy az emberek csokornyakkendőt és sikkes kalapot viselnek. Az viszont már bosszantotta, hogy akkora cheeseburgert szolgáltak fel neki, mint a feje.

„Egy gyerek nem tud ekkora cheeseburgert megenni”- szomorkodott. A hagymás kenyér és a vaníliafagylalttal borított csokis sütemény viszont kiérdemelte az öt pontot.

Szülei, Jason és Cheryl a folytatásra biztatják fiukat, mondván, hogy a blogírástól javult az íráskészsége. Több tanára is ellátogat a blogjára, hogy ötletet kapjon, melyik étterembe vigye a gyermekeit. A kisfiú lelkesedése meglepte a szüleit, annál is inkább, mivel négyéves korában kezdett csak el beszélni. Szokatlan ez egy olyan gyerektől, akiről az már azt hittük, soha nem szólal meg – mondta el Cheryl Knauer.

A kisfiú az újságoknak, rádiónak és a televíziónak adott interjúi révén hírnévre tett szert. Ő viszont figyelmeztet: „Nem számít, hogy ismert vagyok-e vagy sem". (MTI)


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.