Tíz esztendős az USA legfiatalabb étteremkritikusa

Eli Knauernek hatalmas étvágya van, ráadásul szereti a lédús húsokat és a cukorban gazdag édességeket. Ő azonban nem közönséges éttermi kritikus: mindössze tízéves, és a szakterülete a gyermekmenü - adta hírül az MTI.

Eli mindössze egy méter húsz centi magas, több tejfoga is megvan még, és a laptop, amelyen a kritikáit írja, szélesebb, mint ő maga. Gasztronómiai szókincse viszont igen fejlett, ha arról van szó, hogy feldicsérjen vagy éppen lehúzzon egyes ételeket.

„Kanadában voltam nyaralni, amikor elhatároztam, hogy éttermi kritikus leszek. A mamám azt mondta, hogy először írjak blogot. Így kezdődött a dolog” – mondta el az ifjú szakértő.

Azóta az éttermi gyermekmenüket bírálja, olyan szemmel, amelyre magától értetődően egyetlen felnőtt gasztronómiai kritikus sem alkalmas. Adventures Of a Koodie (Egy haspók kalandjai) című című blogjában Eli 2010 óta beszámol azokról az éttermekről, amelyekben a szüleivel Baltimore-ban, a keleti parton és a vakáció alatt meglátogatott régiókban járt.

Egy év és ötven étterem után a szemüveges kisfiú azonnal tudja, mit keres az éttermekben: „lédús húsokat, cukros desszerteket és lágy sajtokat”. Mintegy 120-an jelentkeztek be a blogjára, amelynek eddig összesen 44 497 látogatója volt. Június 13-án ezt írta egy kaliforniai pizzériáról: „Egy hosztesz azt mondta, hogy húsz percet kell várni. Ennél rövidebb idő alatt kaptunk helyet. (…) A barbecue szószos csirkés pizza finomabb volt, mint amilyennek látszott!”.

Szerencsére, az m&m fagylalt „fenséges” volt. Eli, akit nem pénzelnek szponszorok vagy reklámcégek, a legjobb értékelést – öt csillagot – adta az ételnek és négyet a gyermekek fogadtatásának. Ez utóbbival a szórakoztatást, a rajzfilmeket, filmeket és a gyermekek számára biztosított tereket értékeli. Egy baltimore-i étterem kapcsán megjegyezte, hogy az emberek csokornyakkendőt és sikkes kalapot viselnek. Az viszont már bosszantotta, hogy akkora cheeseburgert szolgáltak fel neki, mint a feje.

„Egy gyerek nem tud ekkora cheeseburgert megenni”- szomorkodott. A hagymás kenyér és a vaníliafagylalttal borított csokis sütemény viszont kiérdemelte az öt pontot.

Szülei, Jason és Cheryl a folytatásra biztatják fiukat, mondván, hogy a blogírástól javult az íráskészsége. Több tanára is ellátogat a blogjára, hogy ötletet kapjon, melyik étterembe vigye a gyermekeit. A kisfiú lelkesedése meglepte a szüleit, annál is inkább, mivel négyéves korában kezdett csak el beszélni. Szokatlan ez egy olyan gyerektől, akiről az már azt hittük, soha nem szólal meg – mondta el Cheryl Knauer.

A kisfiú az újságoknak, rádiónak és a televíziónak adott interjúi révén hírnévre tett szert. Ő viszont figyelmeztet: „Nem számít, hogy ismert vagyok-e vagy sem". (MTI)


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.