Tíz esztendős az USA legfiatalabb étteremkritikusa

Eli Knauernek hatalmas étvágya van, ráadásul szereti a lédús húsokat és a cukorban gazdag édességeket. Ő azonban nem közönséges éttermi kritikus: mindössze tízéves, és a szakterülete a gyermekmenü - adta hírül az MTI.

Eli mindössze egy méter húsz centi magas, több tejfoga is megvan még, és a laptop, amelyen a kritikáit írja, szélesebb, mint ő maga. Gasztronómiai szókincse viszont igen fejlett, ha arról van szó, hogy feldicsérjen vagy éppen lehúzzon egyes ételeket.

„Kanadában voltam nyaralni, amikor elhatároztam, hogy éttermi kritikus leszek. A mamám azt mondta, hogy először írjak blogot. Így kezdődött a dolog” – mondta el az ifjú szakértő.

Azóta az éttermi gyermekmenüket bírálja, olyan szemmel, amelyre magától értetődően egyetlen felnőtt gasztronómiai kritikus sem alkalmas. Adventures Of a Koodie (Egy haspók kalandjai) című című blogjában Eli 2010 óta beszámol azokról az éttermekről, amelyekben a szüleivel Baltimore-ban, a keleti parton és a vakáció alatt meglátogatott régiókban járt.

Egy év és ötven étterem után a szemüveges kisfiú azonnal tudja, mit keres az éttermekben: „lédús húsokat, cukros desszerteket és lágy sajtokat”. Mintegy 120-an jelentkeztek be a blogjára, amelynek eddig összesen 44 497 látogatója volt. Június 13-án ezt írta egy kaliforniai pizzériáról: „Egy hosztesz azt mondta, hogy húsz percet kell várni. Ennél rövidebb idő alatt kaptunk helyet. (…) A barbecue szószos csirkés pizza finomabb volt, mint amilyennek látszott!”.

Szerencsére, az m&m fagylalt „fenséges” volt. Eli, akit nem pénzelnek szponszorok vagy reklámcégek, a legjobb értékelést – öt csillagot – adta az ételnek és négyet a gyermekek fogadtatásának. Ez utóbbival a szórakoztatást, a rajzfilmeket, filmeket és a gyermekek számára biztosított tereket értékeli. Egy baltimore-i étterem kapcsán megjegyezte, hogy az emberek csokornyakkendőt és sikkes kalapot viselnek. Az viszont már bosszantotta, hogy akkora cheeseburgert szolgáltak fel neki, mint a feje.

„Egy gyerek nem tud ekkora cheeseburgert megenni”- szomorkodott. A hagymás kenyér és a vaníliafagylalttal borított csokis sütemény viszont kiérdemelte az öt pontot.

Szülei, Jason és Cheryl a folytatásra biztatják fiukat, mondván, hogy a blogírástól javult az íráskészsége. Több tanára is ellátogat a blogjára, hogy ötletet kapjon, melyik étterembe vigye a gyermekeit. A kisfiú lelkesedése meglepte a szüleit, annál is inkább, mivel négyéves korában kezdett csak el beszélni. Szokatlan ez egy olyan gyerektől, akiről az már azt hittük, soha nem szólal meg – mondta el Cheryl Knauer.

A kisfiú az újságoknak, rádiónak és a televíziónak adott interjúi révén hírnévre tett szert. Ő viszont figyelmeztet: „Nem számít, hogy ismert vagyok-e vagy sem". (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.