Tízezreket vonzott a bor Egerbe

A XXII. Egri Bikavér Ünnep a város legnagyobb rendezvénye ebben az évben is tízezreket vonzott. 

Az évek során az Egri Bikavér Ünnep több lett egy borgasztronómiai fesztiválnál: baráti társaságok, rég nem látott ismerősök találkozóhelye, családok minden évre tervezett egyik fő nyári programja lett, az Egerbe látogató turisták fontos célpontjává vált. A város ebben a négy napban nem csupán az Érsekkert környékén pezseg kora estétől, a Dobó téren, a várban, a sétálóutcákon és számos helyen is érződik, a fesztiválozók élvezik a hevesi megyeszékhely remek adottságait. A XXII. Egri Bikavér Ünnepre – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is nagyon sokan látogattak el, a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából arra lehet következtetni, hogy a négy nap során a rendezvény elérte a 42-45 ezres látogatószámot – értékelte a fesztivált Tarsoly József főszervező. Eger Város Hegybírója külön kiemelte: egyre több külföldi turista jön a városba külön a borünnep miatt – egyebek közt Kanadából, Finnországból, Csehországból, Lengyelországból is jöttek fesztiválozók –, amely azért is fontos, mert így az egri szőlészek és borászok, illetve a borvidék általuk is ismertebb lehet az országhatárokon túl.


Az Egri Bikavér Ünnep a helyi borászok és szőlészek számára azért is kiemelt esemény, mert itt jelentik be, kik lettek az előző év legjobb szőlő- és bortermelői. Kiderült: Tóth Ferenc pincészete kapta a 2017. év Egri Szőlőtermelője díjat, a 2017. év Egri Bortermelője díjat pedig az Orsolya Pince, azaz Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán nyerte. Az év Borgasztronómusa elismerést a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség éttermi alelnöke, Barabás Zoltán vehette át. Az idei borünnep legjobb Egri Bikavére a St. Andrea Pincészet Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2015-ös évjárata lett.

A fesztivál egyik jeles eseménye volt, hogy 2012. után ismét új tagokkal bővülhetett az Egri Bikavér Lovagrend. A szombati ünnepélyes szertartáson dr. Lőrinc György borász, Tamás Zoltán szállodaigazgató és Tarsoly József, Eger Város Hegybírója tette le az esküt és került be az illusztris társaságba.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.