Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák - számos vendéglátóhely veszélyben

Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.

A május 20-tól érvényes rendeletben az önkormányzat 50 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezett a kocsmák és a kisboltok tulajdonosainak, ha megszegik a tilalmat. Az intézkedés 90 különböző színvonalú szórakozóhely és üzlet működését korlátozza, cserébe viszont sok kivételt engedélyez. A kerület két közismert szórakozóhelyének, a Zöld Pardonnak és a Riónak pédául a drákói szigor ellenére sem kell korábban zárnia. Működésük a többi, magát a felső (I., II.) kategóriások közé soroló szórakozóhellyel együtt továbbra is zavartalan lesz. Nem tartoznak a rendelet hatálya alá a kerületben található hotelek, bevásárlóközpontok, ipari parkok vendéglátóhelyei, boltjai, valamint a benzinkutak shopjai sem.

A rendelet némileg kedvez az alsó, III., IV. kategóriába tartozó, de meleg konyhát üzemeltető helyeknek is: ezek éjfélig tarthatnak nyitva. Az olcsó berúgási lehetőségeket és az ezzel járó hangoskodást akarta megszüntetni a XI. kerületi önkormányzat, amikor nagy többséggel elfogadta a rendeletet – mondta az Indexnek Domonkos Csaba. Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke elmondta, hogy sok kerületi lakos reklamált az éjszakai randalírozások miatt, amelyek elsősorban az alkoholárusításra specializálódott üzletek környékét jellemezték. Molnár Gyula a sajátmaga által jegyzett előterjesztésben is hasonlóan indokolt: a kerület zenés szórakozóhelyei, valamint a szeszes italokat forgalmazó üzletek környékén az elmúlt évek során új éjszakai életforma alakult ki, ezért segíteni kell a lakók pihenéshez való jogának érvényesülését. Az április 16-i ülésen a képviselők többsége frakcióhovatartozástól függetlenül támogatta Molnár javaslatát. Domonkos szerint a korlátozás azért kapott a 40 fős testületben 30 igent, mert sokkal kevésbé volt kemény, mint az első változat, amelyet még a Fidesz készített.

Az ellenzék még tavaly állt elő egy valóban szigorú beadvánnyal. Sölch Gellért fideszes képviselő elmondta, hogy a javaslattal, amely akkor még kivétel nélkül az összes éjszakai szórakozóhelyre és üzletre vonatkozott, a Rio és ZP területfoglalási ügyében beállt patthelyzetben akarták megmozgatni az önkormányzatot. A politikus szerint Molnár Gyula az ötletet jónak tartotta, de leszögezte, hogy a két nagy hely forgalmának korlátozásába nem fog belemenni. A testület azonban időközben rendezte a helybérleti kérdést, és az évek óta tartó túlterjeszkedésért milliárdos bírságot szabott ki a két szórakozóhelyre. A fideszesek egy része ezért belement a szelídített nyitvatartási rendeletbe Sölch elismerte, hogy a nyitvatartási korlátozás számos olyan vendéglátóhelyre is kiterjed, amely ellen nem volt panasz. Ezek számára megoldás lehet, ha a Városgazdálkodási Bizottságtól kérnek felmentést, amely rendezvényszervezés ürügyén kivételes méltánylással akár folyamatosan is engedélyt adhat a hosszabb nyitvatartásra.

Az Index információi szerint a boltosok és a vendéglátóhelyek tulajdonosai petíció benyújtását tervezik. Szerintük sok munkahely szűnhet meg a kerületben a döntés miatt. Azzal érvelnek, hogy olyan szórakozóhelyekre, amelyről tudható, hogy 22 órakor bezár, már kora esete sem ül be senki. A vállalkozók szerint az sem megoldás, hogy normális üzletmenet helyett most méltányossági kérelem beadására, vagy trükközésre kényszerítik őket. Az utcai alkoholizálás megfékezése más kerületekben is napirenden van. A Duna-parti szórakozó övezettel rendelkező Óbuda is bevezett egy nyitvatartási rendeletet, de az önkormányzat a vendéglátóhelyekre egyáltalán nem vezetett be korlátozást, csak az éjszaka is nyitvatartó boltoknak tiltotta meg 23 órától a szeszárusítást. (Index)


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.