Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák - számos vendéglátóhely veszélyben

Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.

A május 20-tól érvényes rendeletben az önkormányzat 50 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezett a kocsmák és a kisboltok tulajdonosainak, ha megszegik a tilalmat. Az intézkedés 90 különböző színvonalú szórakozóhely és üzlet működését korlátozza, cserébe viszont sok kivételt engedélyez. A kerület két közismert szórakozóhelyének, a Zöld Pardonnak és a Riónak pédául a drákói szigor ellenére sem kell korábban zárnia. Működésük a többi, magát a felső (I., II.) kategóriások közé soroló szórakozóhellyel együtt továbbra is zavartalan lesz. Nem tartoznak a rendelet hatálya alá a kerületben található hotelek, bevásárlóközpontok, ipari parkok vendéglátóhelyei, boltjai, valamint a benzinkutak shopjai sem.

A rendelet némileg kedvez az alsó, III., IV. kategóriába tartozó, de meleg konyhát üzemeltető helyeknek is: ezek éjfélig tarthatnak nyitva. Az olcsó berúgási lehetőségeket és az ezzel járó hangoskodást akarta megszüntetni a XI. kerületi önkormányzat, amikor nagy többséggel elfogadta a rendeletet – mondta az Indexnek Domonkos Csaba. Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke elmondta, hogy sok kerületi lakos reklamált az éjszakai randalírozások miatt, amelyek elsősorban az alkoholárusításra specializálódott üzletek környékét jellemezték. Molnár Gyula a sajátmaga által jegyzett előterjesztésben is hasonlóan indokolt: a kerület zenés szórakozóhelyei, valamint a szeszes italokat forgalmazó üzletek környékén az elmúlt évek során új éjszakai életforma alakult ki, ezért segíteni kell a lakók pihenéshez való jogának érvényesülését. Az április 16-i ülésen a képviselők többsége frakcióhovatartozástól függetlenül támogatta Molnár javaslatát. Domonkos szerint a korlátozás azért kapott a 40 fős testületben 30 igent, mert sokkal kevésbé volt kemény, mint az első változat, amelyet még a Fidesz készített.

Az ellenzék még tavaly állt elő egy valóban szigorú beadvánnyal. Sölch Gellért fideszes képviselő elmondta, hogy a javaslattal, amely akkor még kivétel nélkül az összes éjszakai szórakozóhelyre és üzletre vonatkozott, a Rio és ZP területfoglalási ügyében beállt patthelyzetben akarták megmozgatni az önkormányzatot. A politikus szerint Molnár Gyula az ötletet jónak tartotta, de leszögezte, hogy a két nagy hely forgalmának korlátozásába nem fog belemenni. A testület azonban időközben rendezte a helybérleti kérdést, és az évek óta tartó túlterjeszkedésért milliárdos bírságot szabott ki a két szórakozóhelyre. A fideszesek egy része ezért belement a szelídített nyitvatartási rendeletbe Sölch elismerte, hogy a nyitvatartási korlátozás számos olyan vendéglátóhelyre is kiterjed, amely ellen nem volt panasz. Ezek számára megoldás lehet, ha a Városgazdálkodási Bizottságtól kérnek felmentést, amely rendezvényszervezés ürügyén kivételes méltánylással akár folyamatosan is engedélyt adhat a hosszabb nyitvatartásra.

Az Index információi szerint a boltosok és a vendéglátóhelyek tulajdonosai petíció benyújtását tervezik. Szerintük sok munkahely szűnhet meg a kerületben a döntés miatt. Azzal érvelnek, hogy olyan szórakozóhelyekre, amelyről tudható, hogy 22 órakor bezár, már kora esete sem ül be senki. A vállalkozók szerint az sem megoldás, hogy normális üzletmenet helyett most méltányossági kérelem beadására, vagy trükközésre kényszerítik őket. Az utcai alkoholizálás megfékezése más kerületekben is napirenden van. A Duna-parti szórakozó övezettel rendelkező Óbuda is bevezett egy nyitvatartási rendeletet, de az önkormányzat a vendéglátóhelyekre egyáltalán nem vezetett be korlátozást, csak az éjszaka is nyitvatartó boltoknak tiltotta meg 23 órától a szeszárusítást. (Index)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.