Tokaji topborászé az idei Gál Tibor Emlékdíj

2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.

A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján kerül átadásra a Gál Tibor Emlékdíj. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják saját borvidékükről, majd ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre összesen 5798 szavazat érkezett.

A jelöltek, és akik ajánlották őket:

Böjt Gergő - ifjabb Gál Tibor és családja
Bősz Adrián - Takler Ferenc
Feil József - ifjabb Figula Mihály és családja
Frittmann Tamás - Gálné Dignisz Éva
Gottwald Szilárd - Kamocsay Ákos
Jekl Béla - Bock József
Nyúlné Dr. Pühra Beáta - Malya Ernő
Puklus Csaba - Garamvári Vencel
ifjabb Szepsy István - Árvay János és Áts Károly
ifjabb Takler Ferenc - Vida Péter

A szavazás február 21-én zárult le, ezt követően a három legtöbb voksot kapó borász nevét hirdették ki, de a végső sorrendre csak február 27-én a Magyar Borok Bálján derült fény. A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban Ifjabb Szepsy István nyerte, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.

A győztest jelölő Árvay János elmondta: „Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Kft. borászaként nagyon sokat tett már azért, hogy a Tokaji borok még ismertebbek legyenek Magyarországon és szerte a nagyvilágban. Kitartóan dolgozik azért, hogy olyan borok készüljenek minden évben, amelyek a világ nagy borai mellé letehetőek.” Áts Károly pedig Ifj. Szepsy István elhivatottságát méltatta: „A szeretett borvidékét olyan csodálatos borokon keresztül mutatja be, amely a világ nagy boraival vetekszik. Tudása rendkívüli, alázata a szakmája iránt egyedülálló. Szerencsés az a borvidék, ahol ilyen fiatal borász dolgozik, tevékenykedik.”

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor Ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait: „A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifj. Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”

Ifj. Szepsy István a kezdetek óta a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, akinek szinte már a génjeiben van a szakma, hiszen 18. generációs borász. Szepsy így nyilatkozott a díj átvételét követően: „Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.”

 

Forrás: www.winelovers.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.