A lángos a strandszezon egyik elengedhetetlen étele. Ráadásul napjainkban a klasszikus verziókon kívül már fogyaszthatjuk juhtúróval-csülökkel vagy virslivel töltöttet, és vannak édes változatok is.
Egy jó lángos ismérve, hogy ropogós a tésztája, kellően vastag és pont jó mennyiségű feltét van rajta.
A Vénusz az idei évben is meghirdette a Lángos Voks versenyt, amiből majd kiderül, hol kapható hazánkban a legfinomabb lángos a lángosrajongók szerint. A versenyre augusztus 31-ig lehet nevezni a lángosozókat, illetve eddig lehet szavazni a kedvencekre is.
A Vénusz Lángos Voks verseny, és a több mint 400 regisztrált lángosozóból álló adatbázis itt érhető el.
Néhány érdekesség lángos-témában:
Az első feljegyzések már az 1700-as évekből vannak a lángosról, ami a kenyérsütés elterjedéséhez köthető. A megmaradt kenyértésztából formáltak lepényeket, amiket a kemence elejében sütöttek ki. A lángos neve is az eredeti elkészítés módjára utal, hiszen a láng szóból ered. A lángost eleinte parázson sütötték, majd később zsírban, és a gasztronómia fejlődésével alakult ki a bő olajban sütés hagyománya. Régebbi nevei: bodag, molnárpogácsa, pompos, kanvarjú vagy vakvarjú, dübbencs vagy langalló. A Guinness-rekordot tartó legnagyobb hazai lángost 2008-ban sütötték meg Mezőhegyesen, amely 210 centiméter átmérőjű és átlagosan 5 centiméter magas lángos volt. 2013-ban Zánkán a Vénusz állította fel az egy edényben egyszerre kisütött legtöbb lángos Guinness-rekordját, amely 115 lángost jelentett.
Forrás: Vendég & Hotel