Torkos Csütörtök a Balatonnál, Budapesten és Kőszegen

A Balatontipp.hu régiós híroldal az idén harmadik alkalommal hirdette meg és szervezi a Torkos Csütörtök kedvezményes gasztronómiai programot. Tíz nappal az akció tervezett időpontja, március 7-e előtt 15 balatoni, két fővárosi és egy kőszegi étterem közül választhatnak vendégek. A kínálat a következő napokban tovább bővülhet.

A farsangot záró gasztronómiai programot a Magyar Turizmus Zrt. indította el 2006-ban. Állandó időpontjaként a hamvazó szerdát követtő csütörtököt jelölték meg, ami az idén március 7-ére esik. A program népszerűségét jelzi, hogy volt olyan év, amikor 1300 üzlet csatlakozott az akcióhoz. A nemzeti turisztikai marketinget szervező cég átalakulása miatt 2016 után gazdátlanná vált az ügy. 

Mivel a vendéglősök és a vendégek körében is érezhető igény volt rá továbbra is, szerkesztőségünk saját költségén magára vállalta a szervezést, kommunikációs munkát a balatoni régióban az elmúlt években. 2017-ben 18, 2018-ban 33 vendéglátóhely kapcsolódott be az akcióba. 



A vendéglősöktől kapott visszajelzések szerint az idén is sokkal többen szerettek volna csatlakozni, de az egyre jobban érzékelhető szakember- illetve munkaerőhiány miatt sokan nem tudják vállalni a rendkívüli forgalommal járó terhelést. A közvetlen tóparton így is tíz jelentős település tizenkét vendéglátóhelyén, további három, a balatoni régióhoz, illetve a borrégióhoz tartozó helyen várják a vendégeket kedvezményesen.
Mivel az akciónak az ország más részein sem akadt gazdája, szívesen fogadták két népszerű fővárosi és egy kőszegi étterem csatlakozását is az akcióhoz.

Az alapvető kikötés az volt, hogy a csatlakozó üzleteknek a Torkos Csütörtökön legalább 33 százalék kedvezményt kell adni az ételek árából. Az esetleges további kedvezmények már az üzlet szabad döntésén múlnak.

Az éttermek közül háromban minden termékre - ételekre és italokra is - 50 százalékos kedvezményt adnak, egy üzletben az ételeket 50, az italokat 25 százalékkal lehet olcsóbban kapni, egy másikban pedig 33 százalék a kedvezmény ételekre italokra egyaránt. A többi csatlakozó helyen 33-50 százalék közötti engedménnyel kínálják majd az ételeket a Torkos Csütörtökön.


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.