Torkos Csütörtök a Balatonnál, Budapesten és Kőszegen

A Balatontipp.hu régiós híroldal az idén harmadik alkalommal hirdette meg és szervezi a Torkos Csütörtök kedvezményes gasztronómiai programot. Tíz nappal az akció tervezett időpontja, március 7-e előtt 15 balatoni, két fővárosi és egy kőszegi étterem közül választhatnak vendégek. A kínálat a következő napokban tovább bővülhet.

A farsangot záró gasztronómiai programot a Magyar Turizmus Zrt. indította el 2006-ban. Állandó időpontjaként a hamvazó szerdát követtő csütörtököt jelölték meg, ami az idén március 7-ére esik. A program népszerűségét jelzi, hogy volt olyan év, amikor 1300 üzlet csatlakozott az akcióhoz. A nemzeti turisztikai marketinget szervező cég átalakulása miatt 2016 után gazdátlanná vált az ügy. 

Mivel a vendéglősök és a vendégek körében is érezhető igény volt rá továbbra is, szerkesztőségünk saját költségén magára vállalta a szervezést, kommunikációs munkát a balatoni régióban az elmúlt években. 2017-ben 18, 2018-ban 33 vendéglátóhely kapcsolódott be az akcióba. 



A vendéglősöktől kapott visszajelzések szerint az idén is sokkal többen szerettek volna csatlakozni, de az egyre jobban érzékelhető szakember- illetve munkaerőhiány miatt sokan nem tudják vállalni a rendkívüli forgalommal járó terhelést. A közvetlen tóparton így is tíz jelentős település tizenkét vendéglátóhelyén, további három, a balatoni régióhoz, illetve a borrégióhoz tartozó helyen várják a vendégeket kedvezményesen.
Mivel az akciónak az ország más részein sem akadt gazdája, szívesen fogadták két népszerű fővárosi és egy kőszegi étterem csatlakozását is az akcióhoz.

Az alapvető kikötés az volt, hogy a csatlakozó üzleteknek a Torkos Csütörtökön legalább 33 százalék kedvezményt kell adni az ételek árából. Az esetleges további kedvezmények már az üzlet szabad döntésén múlnak.

Az éttermek közül háromban minden termékre - ételekre és italokra is - 50 százalékos kedvezményt adnak, egy üzletben az ételeket 50, az italokat 25 százalékkal lehet olcsóbban kapni, egy másikban pedig 33 százalék a kedvezmény ételekre italokra egyaránt. A többi csatlakozó helyen 33-50 százalék közötti engedménnyel kínálják majd az ételeket a Torkos Csütörtökön.


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.