Toszkán fogásokat kínáló menő hely is beállt a street food sorba

A 20 éves Trattoria Toscana Budapest egyik rég bejáratott vendéglátóhelye. Olasz séfjük, a tulajdonosokkal egyetértésben, most új vállalkozásba kezdett. 

Az ok természetesen a tavasz óta tartó világjárvány, amely szinte legjobban a vendéglátó ágazatot sújtja. Nincs olyan vendéglátóhely az országban, amelynek jól jött a járvány, sokan közülük először kóstoltak bele a házhozszállításba vagy vezettek be érintésmentes ételfelvételt, mások optimalizálták a működésüket, és arra is találunk példát, hogy a tulajdonosok a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva újították meg éttermüket vagy étlapjukat.

A budapesti Trattoria Toscana olasz séfje egy olyan ételsort állítson össze, ami street food árakon kínál eredeti olasz alapanyagokból, toszkán ízekkel készített fogásokat.

 

Izgalmas szendvicsek, hamburgerek, aranchini és persze a híres toszkán oldalas

A Londonból igazolt, fine dining tapasztalatokkal is rendelkező, Fabrizio Caldarazzo újragondolt néhány olasz klasszikust, miközben jó érzékkel olaszosított pár népszerű street food fogást. A focaccia szendvicsként kel új életre, ahol a kenyérbe a friss fűszernövényekből készülő pesto mellett, rukkola saláta és fior di latte mozzarella kerül, benne még pármai sonkát vagy paradicsomot (caprese) tesznek,

Házi kovásszal készülő, kelt tésztás ciabattában van a rozmaringos marhahús pogácsa, amit pancetta szalonna, hagymalekvár, ruccola és a toszkán térségből érkező juhsajt (pecorino) tesz izgalmassá.

A sült rizsgolyót minden mediterrán ország nemzeti eledelének tekinti, ám amitől az aranchini helyet kapott ebben az ételsorban, az a toszkán recept alapján, marhahúsból főzött bolognai szósz. Ez kerül a tojással, mozzarellával, zöldborsóval, fokhagymával, főtt sonkával (prosciutto cotto) és parmezánnal gombóccá formált, majd prézlibe forgatott rizottó rizshez. 

A rosticciana az olasz módja a sertésoldalas elkészítésének, amikor a húst fűszeres pácban 24 órán át pihentetik, majd alacsony hőfokon 9 órán keresztül sütik és ropogósra pirítják kiszállítás előtt.

Forrás: Turizmus Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.