Tradíció és innováció a borturizmusban

Miként viszi előre az innováció a borászatot, és hogyan erősíthető tovább a gasztronómia és borturizmus? Ez volt a témája annak az egri konferenciának, melyre az ország különböző borvidékéről jöttek el szakemberek.

A városi önkormányzat, az Eszterházy Károly Főiskola, valamint a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös rendezvényén Habis László, Eger polgármestere köszöntőjében azt emelte ki, hogy kidolgozták a hevesi megyeszékhely 2014-2020 között időszakra szóló fejlesztési stratégiáját. Ebben a munkában a vállalkozások, az intézmények, a civilszervezetek is részt vettek és ajánlásokat tettek. Közösen abban állapodtak meg, hogy a hagyományoknak megfelelően a szőlő- és borágazatot továbbfejlesztik a történelmi borvidéken. Ehhez pedig a tudomány újabb eredményeit és a nemzetközi tapasztalatokat is felhasználják.

Az első kóstolás döntő lehet

Bevezető előadásában Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a bor világpiacán erős versenyt folytatnak. A fejlődő országok az óvilághoz képest jelentős eredményeket értek el az exportban. A kutatások szerint mindezt – többek között – a humán tőke eredményes hasznosításával, a modern technika és a fejlett pénzügyi rendszer alkalmazásával érték el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ágazat szereplői a jövőben a kutatási, innovációs eredményeket igyekezzenek minél jobban hasznosítani a minőségi szőlőtermesztésben és bortermelésben. További színvonalas szakmai képzéssel, gazdasági nyitottsággal és technológiai korszerűsítésekkel léphetünk előre.

A tudásnak a borászati kultúrában betöltött szerepét méltatta dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke. Emellett a fajták tulajdonságaihoz igazított feldolgozási módszerek fontosságát emelte ki. Szólt a minőségi boroknak a turizmusban betöltött szerepéről is. Nem mindegy, hogy egy külföldi vendéget magyar étteremben milyen ízű és illatú vörös- vagy fehérborokkal kínálják: az első kóstolás ugyanis döntő lehet a termék értékének megítélésében. Sokszor a vidéki szállásadók a helyi ételkülönlegességek mellé a saját boraikat szolgálják fel. Lényeges, hogy ezek is minőségiek legyenek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jó borok és a gasztronómiai különlegességek mellett a vendégek a helyi kulturális értékekre is kíváncsiak.

Jó példa a Balaton környéke, Villány és Eger

A hazai borászok az elmúlt években jelentősen fejlődtek – hangoztatta dr. Tóth József, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető docense. Például sokat változtattak a palackok formáján, és díszesebb, kifejezőbb címkékkel látták el azokat. Különösen a kis- és a középvállalkozások lettek nyitottabbak az új dolgok iránt nemcsak termelésben, hanem az üzleti munkájukban is. A kutató intézetekkel, a versenytársakkal, a beszállítókkal való együttműködés során szerzett új tudást pedig igyekeznek beépíteni a napi tevékenységükbe.

Hogy mennyire sikeresek napjainkban a bortermelők, azt az határozza meg, hogy miként alkalmazkodnak a fogyasztói igényekhez – emelte ki Horkay András, a Central European Wine Institute igazgatója. Átrendeződés tapasztalható a borok világpiacán: Európában csökkent a fogyasztás, miközben az Amerikai Egyesült Államok került az élre. Ennek a hatása hazánkban is érezhető, mivel jelenleg a ragsorban a 15-20. hely között vagyunk borfogyasztásban.

A borturizmus fejlesztésére a szakértők a szállásokkal, a gyógyfürdőkkel összekapcsolva tartanak borkóstolókat és a bemutatókat. Horkay András példaként emelte ki hazánkban az erre vonatkozó pozitív törekvéseket főleg Egerben, a Balaton környékén és Villányban.

Több vendéglátóhely lesz az egri várban

A konferencia további részében a résztvevők megismerkedhettek a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének munkájával, kutatási eredményeivel. Emellett az egri Eszterházy Károly Főiskola Egyetemi Tudásközpontjában folytatott kutatási, fejlesztési projektekről hallhattak. Dr. Várhelyi Tamás, az egri főiskola innovációs igazgatója arról beszélt, hogy a tudásközpontban – többek között – olyan termékeket fejlesztenek, amelyeknek alapjául a borok szolgálnak.

Kiemelte az egri vár és a borok kapcsolatát is. A Történelmi Emlékhelyen ugyanis hamarosan hatmilliárd forint értékű fejlesztést kezdenek, amelyet szeretnének az egri borok imázsának növelésére is kihasználni, és több vendéglátóhelyet kívánnak létrehozni. Emellett Borturizmus címmel a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként írtak jegyeztet az ebben résztvevő hallgatóknak. Véleménye szerint a jövőben még erőteljesebben a borturizmusra, a gasztronómiára és a marketingre kell irányítani a szakemberek figyelmét.

Biofurmint Tokajból

Végül dr. Kovács Tibor címzetes egyetemi docens, a Tokaj-Hétszőlő birtok igazgatója ismertette a hazánkban még kevésbe elterjedt, az ökológiai (bio-) gazdálkodásra épülő bortermelésben szerzett tapasztalatait. A birtokot 1992-ben hozta létre, ahol fokozatosan megvalósította az ökológiai szőlőtermelést. Az első biobort – egy tokaji furmintot – tavaly készítette el. Így másfél évtized után, jövőre már a birtok teljes területén ezt a termelési módszert kívánják bevezetni. Emlékeztetett, hogy a biobor 2012. augusztus 1-jétől létezik az Európai Unióban.


Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.