Új arculat és név a Veszprémi Érseki Pincészet borainak

Új arculattal jelentkezik a Veszprémi Érseki Pincészet három borcsaládja – a címkéken többek között a veszprémi Érseki Palota dísztermében látható mennyezeti kifestés alakjai tűnnek fel. A Vesprim Infula, a Mandorla és az 1277 elnevezésű borcsaládokhoz tartozó borokat május közepétől bárki megkóstolhatja.

1277 – mostantól ezt a nevet viseli a Veszprémi Érseki Pincészet prémium borcsaládja. Az évszám fontos mérföldkő: az érsekség (és jogelődje, a Veszprémi Püspökség) 1277 óta, vagyis majdnem 750 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Idén boraik új nevet és címkéket kaptak, az üzletek polcaira három borcsaládba sorolva kerülnek majd - tájékoztatta lapunkat a 

A pincészet fehér, rozé és vörös alapborait Vesprim Infula névre keresztelték. Az új név az érsekségre utal, az infula szó ugyanis püspöksüveget jelent. A borok címkéjén a veszprémi Érseki Palota dísztermének festményein feltűnő puttók jelennek meg játékos, modern grafikai megoldással.

 

A középkategóriás borcsalád a Mandorla elnevezést kapta – ez a kifejezés az egész alakot körülvevő, mandula formájú dicsfényt jelenti. Ebbe a kategóriába a fajtaborok tartoznak, például az Olaszrizling, a Rajnai Rizling vagy a Savignon Blanc. A Mandorla-borok csomagolásához az inspirációt szintén az Érseki Palota dísztermének mennyezeti kifestése adta, az azon szereplő alakok kerültek az új címkékre.

A prémium borcsaládhoz a pincészet főbb fajtáinak legkiválóbb tételei, például a Rajnai Rizling, a Sauvignon Blanc és a Vörös Cuvée tartoznak. „A név – 1277 – kifejezi büszkeségünket és tiszteletünket a múlt és a hagyományok iránt" – mondta Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

 

A három borcsalád ízvilágban és dizájnban is különbözik egymástól. „Alapboraink csomagolását és ízvilágát a könnyedség, míg a prémium kategóriát már a testesebb íz, címkéjét pedig a letisztultság és az elegancia jellemzi" – hangsúlyozta a főborász.

Benesch Antal két éve vezeti a Veszprémi Érseki Pincészetet, borai azóta több elismerést is kaptak. 2022 tavaszán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei borversenyén a legjobb bor díját nyerte el a 2021-es Sauvignon Blanc, az országos borversenyen pedig a pincészet 2021-es Olaszrizlingjét díjazták aranyéremmel. Az új borok is hasonló gondossággal, szakmaisággal készültek, a pincészet számára azonban fontos mérföldkő az idei arculatváltás és az új borcsaládok kialakítása.

„A Veszprémi Érseki Pincészetnek két szőlőbirtokba van a Balaton északi partján. Az egyik a Káli-medencében, Mindszentkállán, a másik pedig a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, Felsőörsön. Az érsekség szándéka, hogy teljesen megújítsa a két termővidéket, ennek köszönhetően nem csak nagyobb területen termesztünk majd szőlőt, de technológiai fejlesztések is várhatók" – magyarázta a főborász.

 

A dizájn kialakításában, megtervezésében a Veszprémi Érseki Pincészet a Salt Communicationsszel dolgozott együtt. Az új borcsaládok tagjait május közepétől az Érseki Pincészet veszprémi üzletében (Szaléziánum Könyv- és Ajándékbolt), Felsőörsön, valamint a Bortársaság polcain és online felületén lehet megvásárolni, majd nyár elejétől az Érseki Pincészet saját webshopjából is meg lehet rendelni. A 2022-es borokat a májusi veszprémi Gizella-napokon, illetve a különböző gasztro- és borfesztiválokon – például a Rozé, Rizling és Jazz Napokon vagy a veszprémi Gourmet Fesztiválon – is meg lehet majd kóstolni.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.