Új badacsonyi étel van születőben

A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.

Bakonyi módra, Bácskai módra, Budapest módra – hogy csak néhányat említsünk a „B” betűvel kezdődő magyar ételmódozatok közül. „Badacsonyi módra” egyelőre nincs – de már nem sokáig. Az ország egyik legjelentősebb borász-szakmai csoportja, a Badacsonyi Kör kezdeményezésének célja egy új, Badacsonyi étel létrehozása és megismertetése a gasztronómia szereplőivel és a nagyközönséggel. Ezzel a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg.

„Badacsony évszázadok óta híres a boráról, ideje saját, hamisítatlan badacsonyi ételt is tenni a bor mellé” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza, aki biztos abban, hogy a tehetséges, nemzetközi szinten is jegyzett magyar séfek igazi különlegességet fognak alkotni. „A kezdeményezést a jelenkori badacsonyi gasztronómia mérföldkövének szánjuk és bízunk benne, hogy élő hagyományt teremtünk. Ha az étel minél több vendéglő étlapjára felkerül és a háziasszonyok is megkedvelik, ráadásul badacsonyi bort bontanak majd hozzá, akkor maximálisan elérjük célunkat.”

A kreatív séf csapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).

A séfek június 10-én nyersanyagtúrán vettek részt Badacsonyban és környékén, amely során kecske- és mangalicafarmon, sajtkészítőnél, a halak kapcsán a tóparton jártak, valamint meglátogattak egy szürkemarha gulyát is. A Badacsonyi KÖR tagjainak borászatainál pedig nemcsak a badacsonyi borokra, hanem szőlőmagolajokra és a híres Kéknyelű szőlőfajta levelére is kíváncsiak voltak.

„A Badacsony ízeit keressük és ehhez nem a múltba nyúlunk vissza, hanem megnézzük, hogy a jelenben mi az izgalmas és arra építünk egy új ételt” - mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa.

„Újat és maradandót alkotni mindig fontos és inspiráló. Azért vállaltuk el ezt a felkérést, hogy alkossunk valami jót és a magunk eszközeivel tegyünk valamit a jövőért. Mi ehhez értünk, ezt tudjuk nyújtani, a főzés az életünk” - mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje.

Hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben, kiderül a hivatalos ételbemutatón, július 3-án a budapesti New York Palotában. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.