Új badacsonyi étel van születőben

A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.

Bakonyi módra, Bácskai módra, Budapest módra – hogy csak néhányat említsünk a „B” betűvel kezdődő magyar ételmódozatok közül. „Badacsonyi módra” egyelőre nincs – de már nem sokáig. Az ország egyik legjelentősebb borász-szakmai csoportja, a Badacsonyi Kör kezdeményezésének célja egy új, Badacsonyi étel létrehozása és megismertetése a gasztronómia szereplőivel és a nagyközönséggel. Ezzel a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg.

„Badacsony évszázadok óta híres a boráról, ideje saját, hamisítatlan badacsonyi ételt is tenni a bor mellé” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza, aki biztos abban, hogy a tehetséges, nemzetközi szinten is jegyzett magyar séfek igazi különlegességet fognak alkotni. „A kezdeményezést a jelenkori badacsonyi gasztronómia mérföldkövének szánjuk és bízunk benne, hogy élő hagyományt teremtünk. Ha az étel minél több vendéglő étlapjára felkerül és a háziasszonyok is megkedvelik, ráadásul badacsonyi bort bontanak majd hozzá, akkor maximálisan elérjük célunkat.”

A kreatív séf csapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).

A séfek június 10-én nyersanyagtúrán vettek részt Badacsonyban és környékén, amely során kecske- és mangalicafarmon, sajtkészítőnél, a halak kapcsán a tóparton jártak, valamint meglátogattak egy szürkemarha gulyát is. A Badacsonyi KÖR tagjainak borászatainál pedig nemcsak a badacsonyi borokra, hanem szőlőmagolajokra és a híres Kéknyelű szőlőfajta levelére is kíváncsiak voltak.

„A Badacsony ízeit keressük és ehhez nem a múltba nyúlunk vissza, hanem megnézzük, hogy a jelenben mi az izgalmas és arra építünk egy új ételt” - mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa.

„Újat és maradandót alkotni mindig fontos és inspiráló. Azért vállaltuk el ezt a felkérést, hogy alkossunk valami jót és a magunk eszközeivel tegyünk valamit a jövőért. Mi ehhez értünk, ezt tudjuk nyújtani, a főzés az életünk” - mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje.

Hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben, kiderül a hivatalos ételbemutatón, július 3-án a budapesti New York Palotában. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.