Új badacsonyi étel van születőben

A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.

Bakonyi módra, Bácskai módra, Budapest módra – hogy csak néhányat említsünk a „B” betűvel kezdődő magyar ételmódozatok közül. „Badacsonyi módra” egyelőre nincs – de már nem sokáig. Az ország egyik legjelentősebb borász-szakmai csoportja, a Badacsonyi Kör kezdeményezésének célja egy új, Badacsonyi étel létrehozása és megismertetése a gasztronómia szereplőivel és a nagyközönséggel. Ezzel a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg.

„Badacsony évszázadok óta híres a boráról, ideje saját, hamisítatlan badacsonyi ételt is tenni a bor mellé” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza, aki biztos abban, hogy a tehetséges, nemzetközi szinten is jegyzett magyar séfek igazi különlegességet fognak alkotni. „A kezdeményezést a jelenkori badacsonyi gasztronómia mérföldkövének szánjuk és bízunk benne, hogy élő hagyományt teremtünk. Ha az étel minél több vendéglő étlapjára felkerül és a háziasszonyok is megkedvelik, ráadásul badacsonyi bort bontanak majd hozzá, akkor maximálisan elérjük célunkat.”

A kreatív séf csapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).

A séfek június 10-én nyersanyagtúrán vettek részt Badacsonyban és környékén, amely során kecske- és mangalicafarmon, sajtkészítőnél, a halak kapcsán a tóparton jártak, valamint meglátogattak egy szürkemarha gulyát is. A Badacsonyi KÖR tagjainak borászatainál pedig nemcsak a badacsonyi borokra, hanem szőlőmagolajokra és a híres Kéknyelű szőlőfajta levelére is kíváncsiak voltak.

„A Badacsony ízeit keressük és ehhez nem a múltba nyúlunk vissza, hanem megnézzük, hogy a jelenben mi az izgalmas és arra építünk egy új ételt” - mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa.

„Újat és maradandót alkotni mindig fontos és inspiráló. Azért vállaltuk el ezt a felkérést, hogy alkossunk valami jót és a magunk eszközeivel tegyünk valamit a jövőért. Mi ehhez értünk, ezt tudjuk nyújtani, a főzés az életünk” - mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje.

Hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben, kiderül a hivatalos ételbemutatón, július 3-án a budapesti New York Palotában. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.