Új badacsonyi étel van születőben

A Badacsonyi régió ne csak borairól, hanem saját ételéről is legyen híres – röviden így foglalható össze napjaink egyik legizgalmasabb gasztronómiai kezdeményezése.

Bakonyi módra, Bácskai módra, Budapest módra – hogy csak néhányat említsünk a „B” betűvel kezdődő magyar ételmódozatok közül. „Badacsonyi módra” egyelőre nincs – de már nem sokáig. Az ország egyik legjelentősebb borász-szakmai csoportja, a Badacsonyi Kör kezdeményezésének célja egy új, Badacsonyi étel létrehozása és megismertetése a gasztronómia szereplőivel és a nagyközönséggel. Ezzel a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik évekkel korábbi ötlete valósulhat meg.

„Badacsony évszázadok óta híres a boráról, ideje saját, hamisítatlan badacsonyi ételt is tenni a bor mellé” – vélekedik Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza, aki biztos abban, hogy a tehetséges, nemzetközi szinten is jegyzett magyar séfek igazi különlegességet fognak alkotni. „A kezdeményezést a jelenkori badacsonyi gasztronómia mérföldkövének szánjuk és bízunk benne, hogy élő hagyományt teremtünk. Ha az étel minél több vendéglő étlapjára felkerül és a háziasszonyok is megkedvelik, ráadásul badacsonyi bort bontanak majd hozzá, akkor maximálisan elérjük célunkat.”

A kreatív séf csapat tagjai: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).

A séfek június 10-én nyersanyagtúrán vettek részt Badacsonyban és környékén, amely során kecske- és mangalicafarmon, sajtkészítőnél, a halak kapcsán a tóparton jártak, valamint meglátogattak egy szürkemarha gulyát is. A Badacsonyi KÖR tagjainak borászatainál pedig nemcsak a badacsonyi borokra, hanem szőlőmagolajokra és a híres Kéknyelű szőlőfajta levelére is kíváncsiak voltak.

„A Badacsony ízeit keressük és ehhez nem a múltba nyúlunk vissza, hanem megnézzük, hogy a jelenben mi az izgalmas és arra építünk egy új ételt” - mondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa.

„Újat és maradandót alkotni mindig fontos és inspiráló. Azért vállaltuk el ezt a felkérést, hogy alkossunk valami jót és a magunk eszközeivel tegyünk valamit a jövőért. Mi ehhez értünk, ezt tudjuk nyújtani, a főzés az életünk” - mondta Wolf András a New York Kávéház és Salon Étterem séfje.

Hogy lesz-e szőlőlevél, szürkemarha, balatoni harcsa, vagy kecskesajt az új Badacsonyi ételben, kiderül a hivatalos ételbemutatón, július 3-án a budapesti New York Palotában. Az elkészült receptúrát leírással és fényképekkel nemcsak az éttermeknek juttatják majd el a szervezők, hanem a Vendéglátóipari Főiskolának és Szakközépiskoláknak is, így jövőre akár már a tananyagban is szerepelhet. A Badacsonyi borfesztiválon pedig a programot támogató Hotel Bonvino séfjei fogják első ízben elkészíteni az ételt a nagyközönség számára.


Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.