Új brand: a Balaton fagyija

Újra meghirdette a Balaton fagyija versenyt a tó regionális turisztikai szövetsége. A Balaton édességének tejet, tejszínt vagy vajat, cukrot és tojást kell tartalmaznia, valamint csak természetes aromákat lehet felhasználni. - nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke.

A győztes fagylalt összetevőit május elsején teszik nyilvánossá, hogy aztán a nyáron a Balaton-part bármelyik cukrászdában megkóstolhassuk.Tavaly a pezsgős marcipán szamóca lett a Balaton fagyija, amit egy máriafürdői fagylaltozó készített el először Balaton randevú néven. A receptet nyilvánosságra hozták és bármely fagyizó ingyenesen felhasználhatja azt. Május 1-től nem csak a Balaton fagyija miatt nyitnak ki a helyi vendéglátóegységek.

Május 10-ig, a Nyitott Balaton elnevezésű akció keretében, 120 olyan programon vehetnek részt a turisták, amelyekkel a helyiek azt szeretnék bizonyítani, hogy érdemes tavasszal is a tó partjára jönni. Sok étterem kávézó 20-30 százalékos kedvezményt is ad áraiból ebben az időszakban. Balatongyörökön ebben az időszakban például palacsintafesztivált rendeznek, de a később pedig érdemes átruccanni Balatonfüredre is, ahol érdekes kísérletbe kezdenek. Cukrászdákban fogják árusítani Picasso kedvenc balatoni süteményét. A recept híres helyi cukrászok bevonásával készül, a helyi Picasso kiállítás szakembereivel közösen képzelik majd el, milyen is lehetne az a balatoni sütemény amelyet művész is szívesen fogyasztana el, ha ma is élne! Az akció kitalálói szerint azok, akik megkóstolják a Picasso-szeletet, kedvezményesen mehetnek majd be a Vaszary Villába, a híres katalán festő kiállítására.

Ezzel kapcsolatban Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat főosztályvezetője elmondta. A Balatonnak nagy szüksége van a kulináris és művészeti eseményekre. Nemzetközi kutatások is ezt bizonyítják. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) elemzései rámutatnak arra, hogy az elmúlt két évtizedben a kulináris és kulturális turizmus egyértelmű megatrendként jelenik meg a világ turisztikai piacán. Az UNWTO becslései szerint a nemzetközi turizmus bevételeinek 40 százaléka a kulturális turizmusnak köszönhető.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.