Új fizetőeszköz Tokaj-Hegyalján

Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.

Az ország negyedik helyi fizetőeszköze lesz a tokaji dukát, Tokaj-Hegyalja pénze. A környék településein már izgatottan várják a helyi pénz bevezetését, miután a rendszer az ország más pontjain sikerrel bizonyított az elmúlt években. A dukát bevezetését egy olyan cégre, a Hajdúnánási Holding Zrt.-re bízták, amelynek már van tapasztalata ezen a területen, hiszen ez a vállalkozás üzemelteti Hajdúnánáson a Bocskai Koronát is.

„A helyi pénz erősíti a közösséget, az összetartozás érzését adja, és arra ösztönöz, hogy a Hegyalján megkeresett pénzt itt is költsük el” – fogalmazott a Helyi Híradók kérdésére Tatárka József, Mád polgármestere. Hozzátette: a dukátban bátran megbízhatnak a kereskedők és a vásárlók egyaránt, mivel előállítását és kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. A bankók névértéke a forint címleteinek megfelelően 500-tól 20 ezerig terjed, a váltás pedig egy az egyben zajlik majd.

Az elnevezésről korábban az érintett polgármesterek szavazhattak. A Tokaj Pénze, a Rákóczi korona és tokaji tallér volt a dukát mellett a többi lehetőség, a nagy többség azonban ez utóbbira voksolt. Történelmi alapja is van ennek a névnek, hiszen a Rákóczi-szabadságharc idején használtak Hegyalján saját pénzt, ezek között a Dukát volt a legértékesebb. A bankókat a környék fontos történelmi személyiségei, tájai és épületei díszítik.

A következő hónapokban várhatóan a régió minden településén nyílnak majd irodák, ahol dukátot lehet vásárolni vagy forintra visszaváltani. Mádon már kijelölték a váltó helyét és a tervek szerint nyáron életre kelhet a helyi pénz– árulta el a polgármester. Tatárka József szerint a mádi borászatok, vendéglők és általában a helyiek várják már a bevezetését, mert úgy érzik: a helyi vállalkozókat fogja helyzetbe hozni a rendszer.

A dukát azonban akkor tölti be igazán a szerepét, ha nem csupán a forint alternatívája lesz, hanem a használata előnyökkel is jár. Minden vállalkozóval, elfogadó hellyel olyan szerződést próbálunk kötni, amiben legalább öt százalékos kedvezményt adnak a dukáttal fizetőknek – emelte ki Mád polgármestere.

Az új fizetőeszközzel kapcsolatos hivatalos ügyeket a Hajdúnánási Holding Zrt. intézi majd és a Tokaj-hegyaljai települések külön-külön állapodnak meg a céggel annak használatról. A felek már kétszer is egyeztettek, hogy a Dukát bevezetése csakugyan zökkenőmentes legyen.

A hegyaljai turisztikai szolgáltatók abban bíznak, hogy az ország más pontjain már jó ideje működő és sikeres helyi fizetőeszköz náluk is megmutatja gazdaságélénkítő hatását – fogalmazott Tatárka József. Sopronban a kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai korona, a balatoni régióban pedig a balatoni korona látja el ezt a szerepet. A mádi polgármester szerint az önkormányzatok azzal is segíthetik a helyi pénz elterjesztését, ha a helyi pályázatokon az elnyerhető összegek egy részét ebben fizetik ki a nyerteseknek.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.