Új fizetőeszköz Tokaj-Hegyalján

Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.

Az ország negyedik helyi fizetőeszköze lesz a tokaji dukát, Tokaj-Hegyalja pénze. A környék településein már izgatottan várják a helyi pénz bevezetését, miután a rendszer az ország más pontjain sikerrel bizonyított az elmúlt években. A dukát bevezetését egy olyan cégre, a Hajdúnánási Holding Zrt.-re bízták, amelynek már van tapasztalata ezen a területen, hiszen ez a vállalkozás üzemelteti Hajdúnánáson a Bocskai Koronát is.

„A helyi pénz erősíti a közösséget, az összetartozás érzését adja, és arra ösztönöz, hogy a Hegyalján megkeresett pénzt itt is költsük el” – fogalmazott a Helyi Híradók kérdésére Tatárka József, Mád polgármestere. Hozzátette: a dukátban bátran megbízhatnak a kereskedők és a vásárlók egyaránt, mivel előállítását és kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. A bankók névértéke a forint címleteinek megfelelően 500-tól 20 ezerig terjed, a váltás pedig egy az egyben zajlik majd.

Az elnevezésről korábban az érintett polgármesterek szavazhattak. A Tokaj Pénze, a Rákóczi korona és tokaji tallér volt a dukát mellett a többi lehetőség, a nagy többség azonban ez utóbbira voksolt. Történelmi alapja is van ennek a névnek, hiszen a Rákóczi-szabadságharc idején használtak Hegyalján saját pénzt, ezek között a Dukát volt a legértékesebb. A bankókat a környék fontos történelmi személyiségei, tájai és épületei díszítik.

A következő hónapokban várhatóan a régió minden településén nyílnak majd irodák, ahol dukátot lehet vásárolni vagy forintra visszaváltani. Mádon már kijelölték a váltó helyét és a tervek szerint nyáron életre kelhet a helyi pénz– árulta el a polgármester. Tatárka József szerint a mádi borászatok, vendéglők és általában a helyiek várják már a bevezetését, mert úgy érzik: a helyi vállalkozókat fogja helyzetbe hozni a rendszer.

A dukát azonban akkor tölti be igazán a szerepét, ha nem csupán a forint alternatívája lesz, hanem a használata előnyökkel is jár. Minden vállalkozóval, elfogadó hellyel olyan szerződést próbálunk kötni, amiben legalább öt százalékos kedvezményt adnak a dukáttal fizetőknek – emelte ki Mád polgármestere.

Az új fizetőeszközzel kapcsolatos hivatalos ügyeket a Hajdúnánási Holding Zrt. intézi majd és a Tokaj-hegyaljai települések külön-külön állapodnak meg a céggel annak használatról. A felek már kétszer is egyeztettek, hogy a Dukát bevezetése csakugyan zökkenőmentes legyen.

A hegyaljai turisztikai szolgáltatók abban bíznak, hogy az ország más pontjain már jó ideje működő és sikeres helyi fizetőeszköz náluk is megmutatja gazdaságélénkítő hatását – fogalmazott Tatárka József. Sopronban a kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai korona, a balatoni régióban pedig a balatoni korona látja el ezt a szerepet. A mádi polgármester szerint az önkormányzatok azzal is segíthetik a helyi pénz elterjesztését, ha a helyi pályázatokon az elnyerhető összegek egy részét ebben fizetik ki a nyerteseknek.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.