Új fizetőeszköz Tokaj-Hegyalján

Hamarosan használatba kerül Tokaj-Hegyalja 27 településén a tokaji dukát, a vidék helyi fizetőeszköze. A míves bankók megjelenésben semmiben sem maradnak el a forinttól, sőt egy az egyben váltják majd a kettőt. Aki viszont dukáttal fizet, az kedvezményekre számíthat Hegyalja szerződött kereskedőinél és szolgáltatóinál.

Az ország negyedik helyi fizetőeszköze lesz a tokaji dukát, Tokaj-Hegyalja pénze. A környék településein már izgatottan várják a helyi pénz bevezetését, miután a rendszer az ország más pontjain sikerrel bizonyított az elmúlt években. A dukát bevezetését egy olyan cégre, a Hajdúnánási Holding Zrt.-re bízták, amelynek már van tapasztalata ezen a területen, hiszen ez a vállalkozás üzemelteti Hajdúnánáson a Bocskai Koronát is.

„A helyi pénz erősíti a közösséget, az összetartozás érzését adja, és arra ösztönöz, hogy a Hegyalján megkeresett pénzt itt is költsük el” – fogalmazott a Helyi Híradók kérdésére Tatárka József, Mád polgármestere. Hozzátette: a dukátban bátran megbízhatnak a kereskedők és a vásárlók egyaránt, mivel előállítását és kibocsátását a Magyar Nemzeti Bank felügyeli. A bankók névértéke a forint címleteinek megfelelően 500-tól 20 ezerig terjed, a váltás pedig egy az egyben zajlik majd.

Az elnevezésről korábban az érintett polgármesterek szavazhattak. A Tokaj Pénze, a Rákóczi korona és tokaji tallér volt a dukát mellett a többi lehetőség, a nagy többség azonban ez utóbbira voksolt. Történelmi alapja is van ennek a névnek, hiszen a Rákóczi-szabadságharc idején használtak Hegyalján saját pénzt, ezek között a Dukát volt a legértékesebb. A bankókat a környék fontos történelmi személyiségei, tájai és épületei díszítik.

A következő hónapokban várhatóan a régió minden településén nyílnak majd irodák, ahol dukátot lehet vásárolni vagy forintra visszaváltani. Mádon már kijelölték a váltó helyét és a tervek szerint nyáron életre kelhet a helyi pénz– árulta el a polgármester. Tatárka József szerint a mádi borászatok, vendéglők és általában a helyiek várják már a bevezetését, mert úgy érzik: a helyi vállalkozókat fogja helyzetbe hozni a rendszer.

A dukát azonban akkor tölti be igazán a szerepét, ha nem csupán a forint alternatívája lesz, hanem a használata előnyökkel is jár. Minden vállalkozóval, elfogadó hellyel olyan szerződést próbálunk kötni, amiben legalább öt százalékos kedvezményt adnak a dukáttal fizetőknek – emelte ki Mád polgármestere.

Az új fizetőeszközzel kapcsolatos hivatalos ügyeket a Hajdúnánási Holding Zrt. intézi majd és a Tokaj-hegyaljai települések külön-külön állapodnak meg a céggel annak használatról. A felek már kétszer is egyeztettek, hogy a Dukát bevezetése csakugyan zökkenőmentes legyen.

A hegyaljai turisztikai szolgáltatók abban bíznak, hogy az ország más pontjain már jó ideje működő és sikeres helyi fizetőeszköz náluk is megmutatja gazdaságélénkítő hatását – fogalmazott Tatárka József. Sopronban a kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai korona, a balatoni régióban pedig a balatoni korona látja el ezt a szerepet. A mádi polgármester szerint az önkormányzatok azzal is segíthetik a helyi pénz elterjesztését, ha a helyi pályázatokon az elnyerhető összegek egy részét ebben fizetik ki a nyerteseknek.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.