Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel

„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországinagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmetvetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

 Pedig immár több éve van megoldás, amely nemhogy elriasztaná, inkább nagyon is vonzóvá teszi (tenné) hazánkat a hívő muzulmánok körében. Azt a szállodát, amely „Halal friendly” minősítést szerez, szívesen keresik fel. Példát jelentenek erre a közeli szlovák fürdőváros, Pöstyén szállodái, apartmanházai, ahol e minősítésnek köszönhetően ötven százalékban (!) nőtt néhány év alatt a vendégszám, és az új vendégkör zöme főként arab országokból érkezik. Magyarországon egyetlen szervezet, a Magyar Iszlám Közösség adhatja ki a minősítést, vezetőjük, Bolek Zoltán magyarázza el, mi tulajdonképpen ez a speciális minősítési rendszer.

– Háromfokozatú – arany, ezüst vagy bronz – minősítés olyan szálláshelyek vagy vendéglátóegységek számára, ahol adottak a feltételek, hogy muszlim vallásúak is nyugodtan pihenjenek, étkezhessenek mások mellett. Ilyen lehetőség biztosított ma Magyarországon a Hotel Visegrád területén, a hozzá tartozó Reneszánsz Étteremben, a Hotel Aquincumban Budán és a zuglói Amadeus Hotelben. A bronz fokozattal rendelkezők esetében a szobákban Korán van, és Mekka iránya be van jelölve az imához – mind az imakönyveket, mind az imaszőnyegeket mi adjuk a minősítésre jelentkező háznak. Az ezüst fokozatúak esetében halal módon készült ételeket (is) felszolgálnak az étteremben, és szeszes ital nem szerepelhet az italkínálatban. A legmagasabb fokozatú, arannyal minősített házaknál pedig a minibárban sincs alkohol a szobákban, valamint a ház konyhájának szakácsa kapott halal ételek készítéséhez megfelelő szakképzést.

Ahol interneten szerepel a minősítési logó, ott bátran foglalnak szobát, étkezhetnek a hívők. És köztudott, hogy a muszlimok nagyon szeretik a gyógykúrákat, wellness-szolgáltatásokat – ráadásul egy-egy kúra, gyógykezelés esetén szívesen hozzák magukkal a családot is. Ilyenkor a hotelnek biztosítania kell, hogy a medencét, wellnessrészleget akár a nagyközönséget érintő zárás után igénybe vehessék – külön a nők és külön a férfiak, ahogy ezt a vallási előírások engedik. Valamint nőket csak női masszőr, férfiakat férfi fogadhat. Mivel sok a sérült, beteg, baleset utáni rehabilitációt igénylő az arab területeken – ez a néhány felvállalt, speciális szolgáltatás biztosítása, megítélésünk szerint, jelentős, új vendégkört generálhat egy-egy szálláshely, vendéglátóhely esetén, és ha megfelelően kommunikálják, hirdetik ezt az új szolgáltatást a halal friendly hotelek, az a bevételi oldalon hamar pozitívan jelentkezik.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.