Új lehetőség a vendégkör bővítésére: Halal friendly hotel

„Jó érzékkel” próbált meg Magyarországra csalogatni muszlimokat állítólag jó pár éve egy arab országban jelen lévő magyarországinagykövetség egyik képviselője: disznóvágás, körmenet harangzúgással, bor, sör, pálinka minden mennyiségben, csinos, félmeztelen nők napoznak a vízparton – ilyen imázsfilmetvetítettek az elképedt közönségnek. Amit akartak, annak pont az ellenkezőjét érték el: a jelenlévők sziklaszilárdan elhatározták, hogy országunkba a lábukat be nem teszik, és óva intenek másokat is, hogy hasonlóképp cselekedjenek.

 Pedig immár több éve van megoldás, amely nemhogy elriasztaná, inkább nagyon is vonzóvá teszi (tenné) hazánkat a hívő muzulmánok körében. Azt a szállodát, amely „Halal friendly” minősítést szerez, szívesen keresik fel. Példát jelentenek erre a közeli szlovák fürdőváros, Pöstyén szállodái, apartmanházai, ahol e minősítésnek köszönhetően ötven százalékban (!) nőtt néhány év alatt a vendégszám, és az új vendégkör zöme főként arab országokból érkezik. Magyarországon egyetlen szervezet, a Magyar Iszlám Közösség adhatja ki a minősítést, vezetőjük, Bolek Zoltán magyarázza el, mi tulajdonképpen ez a speciális minősítési rendszer.

– Háromfokozatú – arany, ezüst vagy bronz – minősítés olyan szálláshelyek vagy vendéglátóegységek számára, ahol adottak a feltételek, hogy muszlim vallásúak is nyugodtan pihenjenek, étkezhessenek mások mellett. Ilyen lehetőség biztosított ma Magyarországon a Hotel Visegrád területén, a hozzá tartozó Reneszánsz Étteremben, a Hotel Aquincumban Budán és a zuglói Amadeus Hotelben. A bronz fokozattal rendelkezők esetében a szobákban Korán van, és Mekka iránya be van jelölve az imához – mind az imakönyveket, mind az imaszőnyegeket mi adjuk a minősítésre jelentkező háznak. Az ezüst fokozatúak esetében halal módon készült ételeket (is) felszolgálnak az étteremben, és szeszes ital nem szerepelhet az italkínálatban. A legmagasabb fokozatú, arannyal minősített házaknál pedig a minibárban sincs alkohol a szobákban, valamint a ház konyhájának szakácsa kapott halal ételek készítéséhez megfelelő szakképzést.

Ahol interneten szerepel a minősítési logó, ott bátran foglalnak szobát, étkezhetnek a hívők. És köztudott, hogy a muszlimok nagyon szeretik a gyógykúrákat, wellness-szolgáltatásokat – ráadásul egy-egy kúra, gyógykezelés esetén szívesen hozzák magukkal a családot is. Ilyenkor a hotelnek biztosítania kell, hogy a medencét, wellnessrészleget akár a nagyközönséget érintő zárás után igénybe vehessék – külön a nők és külön a férfiak, ahogy ezt a vallási előírások engedik. Valamint nőket csak női masszőr, férfiakat férfi fogadhat. Mivel sok a sérült, beteg, baleset utáni rehabilitációt igénylő az arab területeken – ez a néhány felvállalt, speciális szolgáltatás biztosítása, megítélésünk szerint, jelentős, új vendégkört generálhat egy-egy szálláshely, vendéglátóhely esetén, és ha megfelelően kommunikálják, hirdetik ezt az új szolgáltatást a halal friendly hotelek, az a bevételi oldalon hamar pozitívan jelentkezik.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.