Új trend a gasztronómiában: öt mentesség az állattartás területén

Az a vendéglátós, aki lépést akar tartani a trendekkel, most a következőt követi. Hiszen kiderült, hogy a mezőgazdasági feltételek befolyásolják egészségünket, vagyis az általunk fogyasztott ételeket, ezért élelmiszer-ellátási láncunk minősége összefügg az állatjóléttel.

Európában évente több mint 40 millió tonna húst állítanak elő emberi fogyasztásra, azonban az intenzív gazdálkodási körülmények miatt az állatállomány hajlamosabb a betegségekre, számol be az érdekes információról az euronews.com hírportál.

Az EU állattenyésztési ágazata több antibiotikumot fogyaszt, mint a humánorvosi szektor, és így hozzájárul az antimikrobiális rezisztencia terjedéséhez. Az Állategészségügyi Világszervezet becslései szerint az állatbetegségek miatti mortalitás globálisan az állattenyésztés legalább 20 százalékának csökkenését okozza. Az állatok egészségének megőrzése elengedhetetlen az élelmiszerek biztonságának és megélhetésének védelme érdekében.

Figyelje a sertés hátsó fertályát!

Van, ahol az állatjóléti előírásoknak megfelelően a sertések részben a szabadban vannak, így több terük van a mozgásra, szalma között alszanak, így kevesebb stressz éri őket és kevésbé agresszívak. A stressz egyik legnyilvánvalóbb jele  különben az a tény, hogy a leharapják a másik állat farkát, ami fertőzéseket okozhat; ezért a tenyésztők általában az állatok farkát levágják.

A levegőminőség- és hőmérséklet-érzékelő, valamint egy kamera folyamatosan figyeli a disznóólt egy olaszországi telepen. Az adatok valós időben elérhetők a gazda telefonján. "Telepítettünk egy kontrollegységet, amely lehetővé teszi számunkra, hogy percről percre ellenőrizzük az állatjólét fő környezeti paramétereit. Ennek a módszernek hála, jelentősen csökkent az antibiotikumok használata" - mondja Pietro Pizzagalli, a telep tulajdonosa.

Mi az az öt mentesség? 

Az „Öt mentesség” az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint az 1965-ben kifejlesztett és széles körben elismert öt szabadság, amely leírja a társadalom elvárásait azokról a körülményekről, amelyeket az állatoknak emberi tartás alatt meg kell tapasztalniuk.

Az Egyesült Királyság kormányának 1965-ös, állattenyésztéssel foglalkozó jelentése alapján kidolgozott elveket az egyesült királyságbeli haszonállatok jólétével foglalkozó bizottság (UK Farm Animal Welfare Council, és ezt 1979-es sajtóközleményükben jelentették meg hivatalos formában.

Ezek a következők:

Mentesülés az éhség, alultápláltság, a szomjúság alól

Mentesülés a félelem, a szorongás alól

Mentesülés a kényelmetlenség, a diszkomfort alól

Lehetőség a természetes viselkedés megélésére

Mentesülés a betegségek, a fájdalom, a sérülések alól

Ha nem egy szűk helyen stresszelik magukat, az jobb húst eredményez

Egy Brescia melletti ellető egységnél a  boxok is nagyobbak mint a standard méret. A koca számára a szalma, egyfajta fészekként szolgál, a kismalacok pedig speciális fűtött dobozban lehetnek. "Általában a koca mozgását korlátozzák. Itt azonban 6,5 négyzetméteres területen mozoghat. Így természetesebben viselkedik a malacaival: megvan az a bizonyos visszahívási akció, hogy a malac jöjjön ki a fészekből és menjen oda az anyjához" - mondja Pietro Pizzagalli.

Életének első hetei meghatározzák az állat későbbi egészségi állapotát, húsának minőségét, és leredukálják a gyógyszerigényt.

Ma már értékelik a fogyasztók, hogyan nevelkedett az állat

Az élelmiszerlánc végén a fogyasztók pedig egyre inkább az alapján választanak, hogy hogyan nevelkedett az állat életében. "A fogyasztó manapság nem csak az íze miatt választja a terméket. Ez csupán a termék vonzerejének 50 százalékát képviseli, a fennmaradó 50 százalékot olyan értékek adják, mint az állat származása, életkörülményei. Egy totálisan lekövethető rendszer ez, ami megkülönböztető a piacon" - mondja Arnaldo Santi, a Fumagallia marketingese.

Ezen az alapon számos ország, például Dánia, már bevezette az állatjóléti címkét. Az Európai Bizottság 2023-ig javaslatot terjeszt elő a jelenlegi állatjóléti jogszabályok újrafogalmazására és koherencia előmozdítására.

A teljes tudósítás megtekinthető: ITT

Forrás: Euronews


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.