Uniós borászok a tömegborok ellen

Közös levélben fordult Dacian Ciolos mezőgazdasági biztoshoz kilenc uniós tagország mezőgazdasági szakminisztere a szőlőtelepítési jogok ügyében – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közleményében. A miniszterek úgy látják, hogy a telepítési jogok eltörlése következtében több negatív hatás éri az európai szőlő-bor ágazatot, mint amennyi előnyt hozna a liberalizáció - írja az Agromonitor.

Magyarország mellett Ausztria, Ciprus, Franciaország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália és Románia miniszterei fejezték ki közös levelükben a telepítési jogok eltörlésével kapcsolatos aggodalmukat a mezőgazdasági biztosnak. Arra kérik a biztost, hogy az elkövetkező tanácsülések alkalmával vegyék ismételten napirendre a szőlő-bor ágazat e szabályait, még mielőtt 2015 decemberében megszűnne a telepítési jogok közösségi rendszere. A kilenc tagország közös fellépését további tagországok miniszterei is követni fogják, és így mihamarabb biztosítható lesz a Lisszaboni Szerződés által előírt szükséges szavazati arány a telepítési jogok rendszerének fenntartásához – fejezte ki reményét Marcinkó Ferenc, a HNT elnöke.

A 2008-ban elfogadott új közösségi borpiaci szabályozás 2015 végével törölné el közösségi szinten a telepítési jogok rendszerét. A telepítési joghoz kötött telepítésengedélyezési eljárást az egyes tagországok 2018. december 31-éig tarthatják fent nemzeti hatáskörben.

A HNT álláspontja szerint Magyarország szempontjából a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy egy ellenőrizhetetlen, nagyobb telepítési hullám következtében olcsó tömegborok jelennének meg a magyar piacon, és Magyarország hagyományos exportpiacain is. Mindez a szőlő felvásárlási árak további csökkenéséhez, és így a szőlő termőföld árak csökkenéséhez vezetne hosszú távon, ami a nehezebben megművelhető, de minőségi borszőlőtermesztésre alkalmas szőlőültetvények eltűnéséhez vezetne – írja az MTI.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.