Üres álláshelyek, kedvező étel- és alkoholmentes ital adózás

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a korábbi évekhez hasonlóan idén is összegyűjtötte a vendéglátással kapcsolatos hazai és nemzetközi statisztikai adatokat.

A hazai és nemzetközi statisztikai adatok alapján készült helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épít, amelyből megismerhető a vendéglátás 2017-es teljesítménye, többek között a folyó- és változatlan áras forgalom alakulása, az árucsoportonkénti összetétele, az egy üzletre jutó napi forgalom, valamint a foglalkoztatási, átlagkereseti adatok és az ágazati Áfa-kulcsok nemzetközi összehasonlítása is. Emellett a munkaerőhiányra figyelemmel a jelentésben külön szerepel az üres álláshelyek arányának alakulása a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén.

A KSH által negyedévenként közölt adatok alapján az üres álláshelyek aránya az elmúlt években tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedett, amely 2018 I. negyedévében 2,5% körül alakult. Az Áfa-kulcsok tekintetében a HOTREC idei táblázatából pedig kiderül, hogy a szálláshely-szolgáltatás 18%-os Áfa-kulcsa európai összehasonlításban továbbra is a negyedik legmagasabb, viszont az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalomra érvényes 5%-os kulcs Luxemburg után a második legalacsonyabb. Ha ehhez hozzávesszük a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást, akkor is az EU-átlag alatt van a magyarországi adóteher. Ugyanakkor a bonyolult hazai Áfa-szabályozás miatt célszerű lenne, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a helyzetjelentés a vendéglátással összefüggő fontosabb statisztikai adatokat egy anyagban teszi elérhetővé, amely jelentősen megkönnyíti az adatok áttekintését az érdeklődők számára.

Forrás: MVI


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.