Üres álláshelyek, kedvező étel- és alkoholmentes ital adózás

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a korábbi évekhez hasonlóan idén is összegyűjtötte a vendéglátással kapcsolatos hazai és nemzetközi statisztikai adatokat.

A hazai és nemzetközi statisztikai adatok alapján készült helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épít, amelyből megismerhető a vendéglátás 2017-es teljesítménye, többek között a folyó- és változatlan áras forgalom alakulása, az árucsoportonkénti összetétele, az egy üzletre jutó napi forgalom, valamint a foglalkoztatási, átlagkereseti adatok és az ágazati Áfa-kulcsok nemzetközi összehasonlítása is. Emellett a munkaerőhiányra figyelemmel a jelentésben külön szerepel az üres álláshelyek arányának alakulása a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén.

A KSH által negyedévenként közölt adatok alapján az üres álláshelyek aránya az elmúlt években tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedett, amely 2018 I. negyedévében 2,5% körül alakult. Az Áfa-kulcsok tekintetében a HOTREC idei táblázatából pedig kiderül, hogy a szálláshely-szolgáltatás 18%-os Áfa-kulcsa európai összehasonlításban továbbra is a negyedik legmagasabb, viszont az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalomra érvényes 5%-os kulcs Luxemburg után a második legalacsonyabb. Ha ehhez hozzávesszük a 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulást, akkor is az EU-átlag alatt van a magyarországi adóteher. Ugyanakkor a bonyolult hazai Áfa-szabályozás miatt célszerű lenne, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a helyzetjelentés a vendéglátással összefüggő fontosabb statisztikai adatokat egy anyagban teszi elérhetővé, amely jelentősen megkönnyíti az adatok áttekintését az érdeklődők számára.

Forrás: MVI


Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.