Vadhúsfogyasztásra sarkall az agrártárca

Soponyán megtartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált.

Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében. A gasztronómiai fesztiválon nyitó beszédet mondott Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy a Minisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul, emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát.


A fesztiválon résztvevő látogatóknak kulináris élményekben lehetett része, ugyanis a legjobb szakácsok mérték össze tudásukat, azt előtérbe helyezve, hogy a vendégeknek különleges íz élményt nyújthassanak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz üzletek tevékenysége. Bitay Márton köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.

A rendezvény gerincét alkotó vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította a helyszínre. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül Soponyán, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer alapanyagot választja. A magas ásványi anyag- és rost tartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

Forrás: Élelmiszer Online


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.