Az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a pincékben a 2009-es szüretet követően, miközben a hazai borfogyasztás egyes becslések szerint átlagosan évente 3 millió hektoliter. A kevesebb alapanyag ellenére a szőlő felvásárlási ára nem emelkedett, hanem még az egy évvel korábbi - nem túl magas - összeghez képest is csökkent - írja a Népszava.
"A 2004-es EU-csatlakozás óta a magyar borok mellett több száz hektoliter bizonytalan eredetű és minőségű, főleg olasz bor jelent meg a piacon. Ezeket magyar borként adják el, a kistermelők ellehetetlenültek és hamarosan sok ezer hektár szőlőt fognak kivágni. A marketing hozzájárulásként fizetett jövedéki adó 40 százalékát felajánlották ellenőrzésre, de a pénzt nem erre fordítják. Ehelyett a hatóságok plusz ellenőrzéssel fenyegetik a termelőket. A büntetéssel próbálják a saját költségvetésüket fenntartani. Csapdahelyzetbe kerülünk, ha félünk tőlük" - nyilatkozta az FN-nek Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is egyetért azzal, hogy a piaci feszültségek egyik oka a szűkös hitelforrás és ennek az is a következménye, hogy jó néhány termelő jelentős csúszással, vagy egyáltalán nem kapta meg a felvásárlóktól a pénzét, pedig egyébként is rendkívül alacsony volt a szőlő felvásárlási ára. A fehér szőlő kilójáért 35-40, a kékszőlőért 70-75 forintot kínáltak.
Horváth hozzáteszi, hogy annál inkább "kellemetlen", hogy 400 ezer hektoliter olasz bor érkezett idén Magyarországra, mert 2009-ben kifejezetten jó évjárattal számolhattak a borászok, különösen éppen a vörösboroknál. (FN.hu összeállítás)
Válságba jutott a magyar bor
Kevesebb lett a magyar bor 2009-ben, hiszen a szőlő is fogyatkozott és a hazai piacra nyomást gyakorol az egyre növekvő borbehozatal is. A borászok hitelforrásai szűkösek és csapdahelyzetbe kerültek - mondja Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke. Ez azért is "kellemetlen". mert 2009-ben kifejezetten jó évjárattal számolhattak a vörösboroknál - teszi hozzá Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.