Válságba jutott a magyar bor

Kevesebb lett a magyar bor 2009-ben, hiszen a szőlő is fogyatkozott és a hazai piacra nyomást gyakorol az egyre növekvő borbehozatal is. A borászok hitelforrásai szűkösek és csapdahelyzetbe kerültek - mondja Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke. Ez azért is "kellemetlen". mert 2009-ben kifejezetten jó évjárattal számolhattak a vörösboroknál - teszi hozzá Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Az éves átlagnál valamivel kevesebb, 3-3,5 millió hektoliter bor érik a pincékben a 2009-es szüretet követően, miközben a hazai borfogyasztás egyes becslések szerint átlagosan évente 3 millió hektoliter. A kevesebb alapanyag ellenére a szőlő felvásárlási ára nem emelkedett, hanem még az egy évvel korábbi - nem túl magas - összeghez képest is csökkent - írja a Népszava. "A 2004-es EU-csatlakozás óta a magyar borok mellett több száz hektoliter bizonytalan eredetű és minőségű, főleg olasz bor jelent meg a piacon. Ezeket magyar borként adják el, a kistermelők ellehetetlenültek és hamarosan sok ezer hektár szőlőt fognak kivágni. A marketing hozzájárulásként fizetett jövedéki adó 40 százalékát felajánlották ellenőrzésre, de a pénzt nem erre fordítják. Ehelyett a hatóságok plusz ellenőrzéssel fenyegetik a termelőket. A büntetéssel próbálják a saját költségvetésüket fenntartani. Csapdahelyzetbe kerülünk, ha félünk tőlük" - nyilatkozta az FN-nek Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke. Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is egyetért azzal, hogy a piaci feszültségek egyik oka a szűkös hitelforrás és ennek az is a következménye, hogy jó néhány termelő jelentős csúszással, vagy egyáltalán nem kapta meg a felvásárlóktól a pénzét, pedig egyébként is rendkívül alacsony volt a szőlő felvásárlási ára. A fehér szőlő kilójáért 35-40, a kékszőlőért 70-75 forintot kínáltak. Horváth hozzáteszi, hogy annál inkább "kellemetlen", hogy 400 ezer hektoliter olasz bor érkezett idén Magyarországra, mert 2009-ben kifejezetten jó évjárattal számolhattak a borászok, különösen éppen a vörösboroknál. (FN.hu összeállítás)

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.