Vegyes a kép, de biztató a szüret

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.

Kiváló minőségű szőlőtermésre számítanak Veszprém megye négy történelmi borvidékének borászati szakemberei; bár a termés mennyisége elmarad a tavalyitól, emlékezetes évet és jó évjáratot jelent majd a 2011-es év - mondták az MTI érdeklődésére a hegybírók és hegyközségi tanácsok elnökei. Idén az egész országban szépen alakult a szőlőtermés mennyisége és minősége, ez kárpótlás a tavalyi gyengébb évért a szőlőtermesztőknek - vélekedett Kulka Gábor, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Borászati Igazgatóságának főfelügyelője.

A 2500 hektáros szekszárdi történelmi borvidéken a zweigelt, a kékoportó szüretelése van folyamatban, és hamarosan kezdődik az összesen 800 hektáron termő kékfrankos szürete - mondta Szikszai Péter, a szekszárdi hegyközség munkatársa az MTI-nek.
A szakember az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az idei termés megközelíti a 2009-es évjáratot átlagosan hektáronként 70 mázsás hozammal, a kékfrankos esetében 20-as cukorfokkal. A laboratóriumi vizsgálatokat végző szekszárdi Minerág Kft. munkatársa, Mosonyi Pál elmondta: a korán szüretelt pinot noir, zweigelt mustfoka elérte azt a szintet, amely a rozéboroknak megfelelő. Hozzátette: a tavalyinál lényegesen jobb termésre számítanak, miután a betegségek nem támadták annyira az idei termést.

Mennyiségileg közepes, minőségileg jó, de nem kifogástalan szőlő termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai Borvidék egyik központjában - közölte az MTI érdeklődésre Veress János, a családi vállalkozásként működő Vinum Veress Pincészet ügyvezetője. A 28 hektáros területen a napokban kezdődött el a szüret. A szőlőszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét 3 héttel ezelőtt jégverés érte. A "rothadást" sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították - említette meg Veress János, hozzáfűzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hőség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra.

Az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken - közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.  Kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig; termésátlaguk átlagosan hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta. 
    Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Az ország legnagyobb szőlőtermő területén, a Duna Borrégióban mennyiségileg és minőségileg is jó termést szüretelnek - közölték az MTI-vel a megkérdezett borászok. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.