Vegyes a kép, de biztató a szüret

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.

Kiváló minőségű szőlőtermésre számítanak Veszprém megye négy történelmi borvidékének borászati szakemberei; bár a termés mennyisége elmarad a tavalyitól, emlékezetes évet és jó évjáratot jelent majd a 2011-es év - mondták az MTI érdeklődésére a hegybírók és hegyközségi tanácsok elnökei. Idén az egész országban szépen alakult a szőlőtermés mennyisége és minősége, ez kárpótlás a tavalyi gyengébb évért a szőlőtermesztőknek - vélekedett Kulka Gábor, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Borászati Igazgatóságának főfelügyelője.

A 2500 hektáros szekszárdi történelmi borvidéken a zweigelt, a kékoportó szüretelése van folyamatban, és hamarosan kezdődik az összesen 800 hektáron termő kékfrankos szürete - mondta Szikszai Péter, a szekszárdi hegyközség munkatársa az MTI-nek.
A szakember az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az idei termés megközelíti a 2009-es évjáratot átlagosan hektáronként 70 mázsás hozammal, a kékfrankos esetében 20-as cukorfokkal. A laboratóriumi vizsgálatokat végző szekszárdi Minerág Kft. munkatársa, Mosonyi Pál elmondta: a korán szüretelt pinot noir, zweigelt mustfoka elérte azt a szintet, amely a rozéboroknak megfelelő. Hozzátette: a tavalyinál lényegesen jobb termésre számítanak, miután a betegségek nem támadták annyira az idei termést.

Mennyiségileg közepes, minőségileg jó, de nem kifogástalan szőlő termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai Borvidék egyik központjában - közölte az MTI érdeklődésre Veress János, a családi vállalkozásként működő Vinum Veress Pincészet ügyvezetője. A 28 hektáros területen a napokban kezdődött el a szüret. A szőlőszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét 3 héttel ezelőtt jégverés érte. A "rothadást" sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították - említette meg Veress János, hozzáfűzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hőség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra.

Az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken - közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.  Kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig; termésátlaguk átlagosan hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta. 
    Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Az ország legnagyobb szőlőtermő területén, a Duna Borrégióban mennyiségileg és minőségileg is jó termést szüretelnek - közölték az MTI-vel a megkérdezett borászok. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.