Vegyes a kép, de biztató a szüret

Bár egyes borvidékeken kedvezőtlenül befolyásolta a szőlő mennyiségét és minőségét a júliusi időjárás, a borvidékek többségén elégedettek a szakemberek.

Kiváló minőségű szőlőtermésre számítanak Veszprém megye négy történelmi borvidékének borászati szakemberei; bár a termés mennyisége elmarad a tavalyitól, emlékezetes évet és jó évjáratot jelent majd a 2011-es év - mondták az MTI érdeklődésére a hegybírók és hegyközségi tanácsok elnökei. Idén az egész országban szépen alakult a szőlőtermés mennyisége és minősége, ez kárpótlás a tavalyi gyengébb évért a szőlőtermesztőknek - vélekedett Kulka Gábor, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) Borászati Igazgatóságának főfelügyelője.

A 2500 hektáros szekszárdi történelmi borvidéken a zweigelt, a kékoportó szüretelése van folyamatban, és hamarosan kezdődik az összesen 800 hektáron termő kékfrankos szürete - mondta Szikszai Péter, a szekszárdi hegyközség munkatársa az MTI-nek.
A szakember az eddigi tapasztalatok alapján arról számolt be, hogy az idei termés megközelíti a 2009-es évjáratot átlagosan hektáronként 70 mázsás hozammal, a kékfrankos esetében 20-as cukorfokkal. A laboratóriumi vizsgálatokat végző szekszárdi Minerág Kft. munkatársa, Mosonyi Pál elmondta: a korán szüretelt pinot noir, zweigelt mustfoka elérte azt a szintet, amely a rozéboroknak megfelelő. Hozzátette: a tavalyinál lényegesen jobb termésre számítanak, miután a betegségek nem támadták annyira az idei termést.

Mennyiségileg közepes, minőségileg jó, de nem kifogástalan szőlő termett az idén a Zalaszentgróthoz közeli Csáford hegyen, a Zalai Borvidék egyik központjában - közölte az MTI érdeklődésre Veress János, a családi vállalkozásként működő Vinum Veress Pincészet ügyvezetője. A 28 hektáros területen a napokban kezdődött el a szüret. A szőlőszemek egészségesek, bár az ültetvény egy kisebb részét 3 héttel ezelőtt jégverés érte. A "rothadást" sikerült kivédeni, a sérült szemeket kiszárították - említette meg Veress János, hozzáfűzve, hogy a nyár közepén meg az óriási szárazság és hőség okozott gondot, ezért fokozottan oda kell figyelni a szüretre, a cukorfokra és a savtartalomra.

Az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken - közölte Taschner István hegybíró az MTI érdeklődésére.  Kifejtette: a korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig; termésátlaguk átlagosan hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb. Ezeket a szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta. 
    Hozzátette: az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Az ország legnagyobb szőlőtermő területén, a Duna Borrégióban mennyiségileg és minőségileg is jó termést szüretelnek - közölték az MTI-vel a megkérdezett borászok. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.