Világdöntőbe jutottak a magyar séfek

A 2015. október 1. és 4. között megrendezésre kerülő a Gasztronómiai Világszövetség (WACS) közép-európai melegkonyhás döntőjén a hazánkat képviselő Elek Richárd felnőtt szakács kategóriában 2. helyezést, Hack Barnabás junior kategóriában 3. helyezést, Domonkos Dávid cukrász kategóriában 1. helyezést ért el. Ezzel Elek Richárd (felnőtt szakács) és Domonkos Dávid (cukrász) bejutott a 2016-os WACS világdöntőbe, aminek a görögországi Thessaloniki lesz a házigazdája. A világdöntőn a gasztronómiai világszövetség 7 kontinentális régiójából 14 ország képviselteti magát felnőtt szakács kategóriában, junior szakács és cukrász kategóriában pedig 7.

2007-ben a WACS azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen a több mint 100 tagország közel 10 millió séfje számára, hogy egy közös, élő, melegkonyhás verseny alkalmával megmérettethessék magukat világszinten. A világszövetség felépítésének megfelelően, középdöntőkből kerülnek ki minden alkalommal a legjobb séfek, akik hazai selejtezőjüket megnyerve, a legjobbnak bizonyulnak a kontinentális régiójukban is.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor a világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kell használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra áll rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolódásokkal tálalnak a zsűrinek. A cukrászok esetében a kötelezően előírt Valrhona csokoládét tartalmazó tányérdesszert mellé még egy legalább, szintén csokoládé fő alapanyagú, 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is el kell készíteniük, amelyre összesen 6,5 óra áll rendelkezésre. A versenykiírás bővül a világdöntőben.

2015-ben Prága volt a házigazdája az eseménynek, valamint a PVA szakkiállítás, ahol közel 28.000 nm-en, több száz kiállító és közel 35.000 látogató jelent meg a vendéglátás és turizmus minden területéről.

A 2014-es luxembourgi kulináris világbajnokságon való magyar részvételhez hasonlóan, 2015-ben is támogatást vállalt a Nemzetgazdasági Minisztérium a magyar versenyzők részvételének biztosításában.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.