XXI. század: robotpincér a kínai étteremben

Nem fárad el, nincs rossz napja, nem köp az ételbe, ha nem tetszik neki a vendég, nem udvariatlan és mindig mosolyog - egy robot legalább ennyivel többet fel tud mutatni pincérként, legalábbis ezt gondolja a Dalu Robot vezetője, aki megnyitotta Kína első emberi felszolgálók nélküli éttermét - adta hírül a travelline.hu.

Jinan városának lakosai az első olyan vendégek Kínában, akik megismerhetik az ázsiai ország robotokkal működő éttermét, amely Dalu Robot néven nyitott nemrég. A vendéglő tulajdonosa, Zhang Yongpei feltehetően nem szerzett túl jó tapasztalatokat a pincérekkel eddigi élete során, mivel ezen a helyen csak és kizárólag droidok szolgálják ki a vendégeket, mintha csak egy Csillagok háborúja jelenetbe csöppenne az ember. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy Yongpei másik vállalkozása egy robotokat gyártó vállalat...



A travelline.hu híradása szerint a Dalu Robot vezetője egyébként meg van győződve arról, hogy a robot-pincérek nagy sikert aratnak, mivel Kínában nem olyan könnyű megfelelő kiszolgálást biztosító éttermet találni. Zhang szerint a túlhajszolt emberek gyakran elveszítik türelmüket, ráadásul sok pincér eleve ellenséges, a borravalót kötelezőnek tekinti és teljesítménye változó. "Remélem, ezzel bebizonyítjuk, hogy Kína előre halad, és nyitott az új technológiákra" - mondja a Dalu Robot tulajdonosa, aki szerint a robot pincérek mindenkivel ugyanolyan kedvesek, képesek mosolyogni és sosem fáradnak el, nem tartanak kávészünetet, ami ebben a szakmában kifejezetten előnynek mondható. A konyhában azért még megmaradt az emberi munkaerő, jelenleg hat hús-vér alkalmazott sürög-forog a konyhán, nekik sincs bajuk a robot kollégákkal.

A vendéglátóhelyen egyébként jelenleg több mint egy tucat robot teljesít szolgálatot, van, amelyik fogadja a vendégeket, ültetőként funkcionál, mások a rendelést veszik fel és a kihozzák a vacsorát (a tálcáról már azért nekünk kell az asztalra pakolni az ételt, a technológia még nem tökéletes), de akadnak szórakoztató droidok is, amelyek beszélgetnek vagy táncolnak vacsora közben. Természetesen minden robot mozgásérzékelőkkel van felszerelve, így nem mennek neki senkinek, biztonsággal suhannak az asztalok között. (video itt)

"Sokkal kedvesebbek, és jobb itt a kiszolgálás, mint a legtöbb étteremben" - mondja Li Xiaomei, az étterem egyik vendége, aki szerint Kínában sok pincér tiszteletlen a vendégekkel, és hamar elveszíti a türelmét, ha éppen rossz napja van. "Ezek a robotok egész éjjel képesek rohanni, de soha nem lesznek kimerültek vagy mogorvák" - teszi hozzá. A nagy siker egyébként nem csak Jinan városában adott, idén már nyílt egy robotokkal működő étterem Thaiföldön is, amely szintén folyamatos teltházzal üzemel és eddig még soha nem volt panasz a kiszolgálásra.

Persze a tökéletes kiszolgálásnak komoly ára van, hiszen egyetlen gép előállítási költsége megközelíti a hatezer dollárt (kb. 1,2 millió forintot), de az eddigi sikerek Zhang Yongpei számára azt bizonyítják, hogy érdemes bővíteni a repertoárt. A jövőben ráadásul olyan robotok is munkába állnak majd, amelyek egyre jobban hasonlítanak az emberre, képesek társalogni, lépcsőt mászni és tökéletesen felszolgálni az ételt. Nincs is olyan messze Asimov utópiája, pusztán annyival vigasztalódhatunk, hogy nem kell adnunk borravalót - írja a travelline.hu. (kép: newa.cn)


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.