XXI. század: robotpincér a kínai étteremben

Nem fárad el, nincs rossz napja, nem köp az ételbe, ha nem tetszik neki a vendég, nem udvariatlan és mindig mosolyog - egy robot legalább ennyivel többet fel tud mutatni pincérként, legalábbis ezt gondolja a Dalu Robot vezetője, aki megnyitotta Kína első emberi felszolgálók nélküli éttermét - adta hírül a travelline.hu.

Jinan városának lakosai az első olyan vendégek Kínában, akik megismerhetik az ázsiai ország robotokkal működő éttermét, amely Dalu Robot néven nyitott nemrég. A vendéglő tulajdonosa, Zhang Yongpei feltehetően nem szerzett túl jó tapasztalatokat a pincérekkel eddigi élete során, mivel ezen a helyen csak és kizárólag droidok szolgálják ki a vendégeket, mintha csak egy Csillagok háborúja jelenetbe csöppenne az ember. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy Yongpei másik vállalkozása egy robotokat gyártó vállalat...



A travelline.hu híradása szerint a Dalu Robot vezetője egyébként meg van győződve arról, hogy a robot-pincérek nagy sikert aratnak, mivel Kínában nem olyan könnyű megfelelő kiszolgálást biztosító éttermet találni. Zhang szerint a túlhajszolt emberek gyakran elveszítik türelmüket, ráadásul sok pincér eleve ellenséges, a borravalót kötelezőnek tekinti és teljesítménye változó. "Remélem, ezzel bebizonyítjuk, hogy Kína előre halad, és nyitott az új technológiákra" - mondja a Dalu Robot tulajdonosa, aki szerint a robot pincérek mindenkivel ugyanolyan kedvesek, képesek mosolyogni és sosem fáradnak el, nem tartanak kávészünetet, ami ebben a szakmában kifejezetten előnynek mondható. A konyhában azért még megmaradt az emberi munkaerő, jelenleg hat hús-vér alkalmazott sürög-forog a konyhán, nekik sincs bajuk a robot kollégákkal.

A vendéglátóhelyen egyébként jelenleg több mint egy tucat robot teljesít szolgálatot, van, amelyik fogadja a vendégeket, ültetőként funkcionál, mások a rendelést veszik fel és a kihozzák a vacsorát (a tálcáról már azért nekünk kell az asztalra pakolni az ételt, a technológia még nem tökéletes), de akadnak szórakoztató droidok is, amelyek beszélgetnek vagy táncolnak vacsora közben. Természetesen minden robot mozgásérzékelőkkel van felszerelve, így nem mennek neki senkinek, biztonsággal suhannak az asztalok között. (video itt)

"Sokkal kedvesebbek, és jobb itt a kiszolgálás, mint a legtöbb étteremben" - mondja Li Xiaomei, az étterem egyik vendége, aki szerint Kínában sok pincér tiszteletlen a vendégekkel, és hamar elveszíti a türelmét, ha éppen rossz napja van. "Ezek a robotok egész éjjel képesek rohanni, de soha nem lesznek kimerültek vagy mogorvák" - teszi hozzá. A nagy siker egyébként nem csak Jinan városában adott, idén már nyílt egy robotokkal működő étterem Thaiföldön is, amely szintén folyamatos teltházzal üzemel és eddig még soha nem volt panasz a kiszolgálásra.

Persze a tökéletes kiszolgálásnak komoly ára van, hiszen egyetlen gép előállítási költsége megközelíti a hatezer dollárt (kb. 1,2 millió forintot), de az eddigi sikerek Zhang Yongpei számára azt bizonyítják, hogy érdemes bővíteni a repertoárt. A jövőben ráadásul olyan robotok is munkába állnak majd, amelyek egyre jobban hasonlítanak az emberre, képesek társalogni, lépcsőt mászni és tökéletesen felszolgálni az ételt. Nincs is olyan messze Asimov utópiája, pusztán annyival vigasztalódhatunk, hogy nem kell adnunk borravalót - írja a travelline.hu. (kép: newa.cn)


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.