XXI. század: robotpincér a kínai étteremben

Nem fárad el, nincs rossz napja, nem köp az ételbe, ha nem tetszik neki a vendég, nem udvariatlan és mindig mosolyog - egy robot legalább ennyivel többet fel tud mutatni pincérként, legalábbis ezt gondolja a Dalu Robot vezetője, aki megnyitotta Kína első emberi felszolgálók nélküli éttermét - adta hírül a travelline.hu.

Jinan városának lakosai az első olyan vendégek Kínában, akik megismerhetik az ázsiai ország robotokkal működő éttermét, amely Dalu Robot néven nyitott nemrég. A vendéglő tulajdonosa, Zhang Yongpei feltehetően nem szerzett túl jó tapasztalatokat a pincérekkel eddigi élete során, mivel ezen a helyen csak és kizárólag droidok szolgálják ki a vendégeket, mintha csak egy Csillagok háborúja jelenetbe csöppenne az ember. Ennek fényében talán nem is olyan meglepő, hogy Yongpei másik vállalkozása egy robotokat gyártó vállalat...



A travelline.hu híradása szerint a Dalu Robot vezetője egyébként meg van győződve arról, hogy a robot-pincérek nagy sikert aratnak, mivel Kínában nem olyan könnyű megfelelő kiszolgálást biztosító éttermet találni. Zhang szerint a túlhajszolt emberek gyakran elveszítik türelmüket, ráadásul sok pincér eleve ellenséges, a borravalót kötelezőnek tekinti és teljesítménye változó. "Remélem, ezzel bebizonyítjuk, hogy Kína előre halad, és nyitott az új technológiákra" - mondja a Dalu Robot tulajdonosa, aki szerint a robot pincérek mindenkivel ugyanolyan kedvesek, képesek mosolyogni és sosem fáradnak el, nem tartanak kávészünetet, ami ebben a szakmában kifejezetten előnynek mondható. A konyhában azért még megmaradt az emberi munkaerő, jelenleg hat hús-vér alkalmazott sürög-forog a konyhán, nekik sincs bajuk a robot kollégákkal.

A vendéglátóhelyen egyébként jelenleg több mint egy tucat robot teljesít szolgálatot, van, amelyik fogadja a vendégeket, ültetőként funkcionál, mások a rendelést veszik fel és a kihozzák a vacsorát (a tálcáról már azért nekünk kell az asztalra pakolni az ételt, a technológia még nem tökéletes), de akadnak szórakoztató droidok is, amelyek beszélgetnek vagy táncolnak vacsora közben. Természetesen minden robot mozgásérzékelőkkel van felszerelve, így nem mennek neki senkinek, biztonsággal suhannak az asztalok között. (video itt)

"Sokkal kedvesebbek, és jobb itt a kiszolgálás, mint a legtöbb étteremben" - mondja Li Xiaomei, az étterem egyik vendége, aki szerint Kínában sok pincér tiszteletlen a vendégekkel, és hamar elveszíti a türelmét, ha éppen rossz napja van. "Ezek a robotok egész éjjel képesek rohanni, de soha nem lesznek kimerültek vagy mogorvák" - teszi hozzá. A nagy siker egyébként nem csak Jinan városában adott, idén már nyílt egy robotokkal működő étterem Thaiföldön is, amely szintén folyamatos teltházzal üzemel és eddig még soha nem volt panasz a kiszolgálásra.

Persze a tökéletes kiszolgálásnak komoly ára van, hiszen egyetlen gép előállítási költsége megközelíti a hatezer dollárt (kb. 1,2 millió forintot), de az eddigi sikerek Zhang Yongpei számára azt bizonyítják, hogy érdemes bővíteni a repertoárt. A jövőben ráadásul olyan robotok is munkába állnak majd, amelyek egyre jobban hasonlítanak az emberre, képesek társalogni, lépcsőt mászni és tökéletesen felszolgálni az ételt. Nincs is olyan messze Asimov utópiája, pusztán annyival vigasztalódhatunk, hogy nem kell adnunk borravalót - írja a travelline.hu. (kép: newa.cn)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.