Zöldülő konyha

A konyhában felhalmozódó szemét mennyiségét elsősorban a bevásárlás megreformálásával csökkenthetjük. Ez eleinte alapos felkészülést igényel, de hamarosan mindennapos rutinná válik az új, többször használatos csomagolóeszközök igénybevétele - akár a vendéglátásban is.

Néhány szabály betartása nem csak a hulladékot csökkenti, hanem a pénztárcánkra is jó hatással lesz. Utasítsuk el, amire nincs szükségünk! Ilyen, legtöbbször szükségtelen eszköz a szívószál - ahogy ezt a jelenlegi, zöld lapszámunkban is kifejtettük.

Következő lépésként csökkentsük annak a mennyiségét, amire szükségünk van! Ne vásároljuk túl magunkat, ne rendeljünk túl sokat a szállítótól, hogy ne keletkezzen kidobandó élelmiszer. (Ez a vendéglátásban kissé utópisztikusan hangzik, azonban a kidobandó ételek mennyiségen sokat lehet javítani - akár kisebb ételadagokkal.)

A betétdíjas rendszerekkel körforgásban lehet tartani a sörös- vagy üdítősövegeket, de akár a rekeszeket is, amiben az áruk érkeznek. Használjuk újra, ami már megvan, a műanyag szatyrokat például. Amit nem tudunk visszautasítani, újrahasználni vagy a mennyiségét csökkenteni, azt gyűjtsük szelektíven, hogy újrahasznosítható legyen. A szerves hulladékot komposztáljuk, hiszen ezzel a módszerrel a természetnek értékes anyagot, humuszt gyártunk, mely visszakerül az ökológiai körforgásba.

Tudatosan a boltban

Nagyobb vendéglátóhelyek esetén is előfordul, hogy bizonyos termékeket, például friss pékárut nem rendelnek, hanem pékségben, boltban vásárolnak. Pontos bevásárlólistát írva elkerülhetjük a túlköltekezést és a felesleges élelmiszerek kosárba kerülését. A második lépés mosható vászonzacskók, hálós textilszatyrok beszerzése, melyekkel műanyag zacskó helyett többször használatos tárolókba tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket. Az átlátszó, könnyű anyagból készült zsákocskákat pékáru elvitelére is használhatjuk, könnyedén rájuk ragaszthatjuk és eltávolíthatjuk a mérés után kapott ármatricákat. Amíg nincsenek speciális eszközeink, nyugodtan vigyük magunkkal az előző vásárlások során felhalmozott műanyag zacskókat, hogy néhány extra vásárlással meghosszabbítsuk rövidke életüket.

Tárolót a kimértnek

A csemegepultnál a sajtot, a húst a felvágottakat lehet saját dobozba kérni. A folyékony tejtermékeket nehezebb csomagolásmentesen vásárolni, de termelőtől rendelve, piacon vagy zero waste boltokban már ezt is megtehetjük. A legjobb, ha a vásárláshoz üveget hordunk magunkkal és ebbe kérjük a tejet, joghurtot. A megvásárolt áruk cipeléséhez vigyünk vászontáskát vagy kosarat.

A választásainkkal minden nap szavazunk. A legjobb olyan cégektől vásárolni, rendelni, amelyek eleve környezetkímélő módszerekkel működnek, minimalizálják saját energiafelhasználásukat és szeméttermelésüket.

Forrás: Gallicoop/turizmusonline.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.