Egységesen támogatják a szakmai szervezetek az NTAK-ot

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról.

Az egyik legfontosabb gazdasági húzóágazatban nem elegendő, ha csak a múltat látjuk — a jelent és a jövőt is látnunk kell.  Ezzel a gondolattal nyitotta meg Guller Zoltán, a Magyar Turisztika Ügynökség vezérigazgatója azt a rendezvényt, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött egymással az MTÜ, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, a Magánszállásadók Országos Szövetsége, a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, a Magyar Kempingszövetség, valamint a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. Guller Zoltán hozzátette, hogy a KSH turisztikai statisztikái kevésbé tükrözték a valós vendégforgalmat, a szakmabeliek szerint rendre több vendég érkezett mint ami az adatokban megjelent. Az NTAK-ban való részletes, de személyes adatokat nem tartalmazó adatszolgáltatásnak köszönhetően a szakma sokkal jobban megismerheti a saját vendégkörét, célközönségét és a marketingkampányokat is naprakészebben és célzottabban lehet megvalósítani.

A stratégiai megállapodás aláírásával az MTÜ és a szakmai szervezetek célja a napi digitális statisztikai adatszolgáltatásra való áttérés támogatása, hiszen ez a turisztikai ágazat valamennyi szereplőjének érdeke. További célként fogalmazták meg, hogy minden magyarországi szálláshely az NTAK adatszolgáltatás révén közreműködjön a turisztikai szektor fehérítésében, a tisztességesen adózók védelme érdekében. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a hazai turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha a szálláshely-szolgáltatók is belépnek a digitális adatszolgáltatás rendszerébe.

Mint ismeretes, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ 2019 júniusában kezdte meg működését azzal a céllal, hogy év végéig az összes hazai szálloda, panzió, kemping, üdülőháztelep, közösségi, egyéb és magánszálláshely online szálláshely-kezelő szoftver segítségével, digitális kapcsolat útján, naponta statisztikai adatokat szolgáltasson. Az NTAK-on keresztül a NAV, a helyi önkormányzatok és a későbbiek folyamán a KSH is hozzáfér a számukra releváns, anonim adatokhoz. Ugyanakkor a teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektor rendszeres adatszolgáltatásával az egyes desztinációk, városok vagy a későbbiek folyamán akár egyes attrakciók is hozzájuthatnak a marketing-aktivitásaik tervezéséhez szükséges, naprakész statisztikai adatokból készített elemzésekhez, felmérésekhez.

A szállodák és a panziók már csatlakoztak, jelenleg a kempingek, üdülőháztelepek, közösségi, egyéb és magánszálláshelyek regisztrációja folyik 2019. december 31-ig. 2020. január 1-jétől így már teljessé válik a regisztrációra törvény által kötelezett szálláshely-típusok köre az új rendszerben, és a teljes hazai szálláshelyszolgáltatási szektorban megvalósul a digitális adatszolgáltatás. Az NTAK-ba adatot szolgáltatni képes, szálláshelykezelő-szoftverek meglétét, akár csak az adatszolgáltatást, a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Az MTÜ a maximum 8 szobával (16 férőhellyel) rendelkező szálláshelyek számára ingyenesen használható, netalapú szálláshelykezelő-szoftvert biztosít, ezzel is megkönnyítve a legkisebb szálláshelyek digitális adatszolgáltatását. Az NTAK regisztrációról az info.ntak.hu, míg az ingyenes szoftverről, vagyis az Az Én Vendégszobám alkalmazásról az info.azenvendegszobam.hu honlapon olvasható bővebb információ.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke hangsúlyozta, szerdára minden egyes tagszállodájuk eleget tett a kormányrendeletben foglaltaknak és csatlakozott az NTAK rendszeréhez és szolgáltatja a kért adatokat.

Forrás: Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.