Feketemunkásokat fogtak két müncheni luxushotelben

Két müncheni szálloda ellen eljárást indítottak a vámosok, mert munkavállalási engedély nélkül alkalmaztak külföldieket, és a minimálbérnél kevesebbet fizettek nekik.

A vámhatóság a bajor főváros tizenhárom szállodáját ellenőrizte egy razzia során, köztük az ötcsillagos Bayerischer Hof-ot és a Mandarin Orientel-t, és olyan, láncokhoz tartozó szállodákat is, mint a Leonardo, a Fleming’s és a Best Western. Mint az államügyész közölte, a szállodák egy takarítócéggel álltak szerződésben, amely egy éve önálló vállalkozóként bejelentett kelet-európaiakat közvetít nekik. Vannak, akik azt mondják, hogy a szállodák nem hibáztathatók azért, mert a takarító cég nem tartotta be a törvényeket. Csakhogy 2007 júliusa óta, mióta a takarítóágazatot is besorolták a munkavállalók elbocsájtásáról szóló törvény hatálya alá, az érintettekre is vonatkozik az a passzus, hogy a munkaadó – ebben az esetben a szállodák – milyen feltételekkel takarítják a házaikat. Ez az érvet azonban a Bajor Szállodák és Vendéglátók Szövetségének elöljárója, Conrad Mayer elfogadhatatlannak tartja: - Hogyan ismerhetné egy szálloda egy idegen cég kalkulációját? – kérdezi.

Ez nem az első hasonló akció Münchenben; januárban eljárást indítottak egy észak-bajor takarítócég ellen, amely a minimálbérnél kevesebb pénzért közvetített munkásokat a Hiltonnak és a Sheratonnak. A mostani esetnek azért van különleges jelentősége, mert ez volt az első alkalom Németországban, hogy a vámhatóság a szállodákat büntette meg, és nem azt a takarító céget, amely a munkásokat közvetítette nekik. (www.ahgz.de)

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.