Izgalmas terek, harmonikus megoldások

Jó ideig állt elhagyatottan egy különös formájú, félbehagyott betonépület Esztergom közepén. Ebből alakítottak ki alig egy év leforgása alatt egy négycsillag superior kategóriájú elegáns városi hotelt, ahol a belsőépítészeti munkákat a Kroki Stúdióra bízták, a ház vendégszobáiba és különlegesen tágas közösségi tereibe pedig elegáns JAB textilek kerültek. (x)

A Kroki belsőépítész cég két alapító-vezetőjével, Göde Andrással és Kéry Balázzsal, valamint a textilekért felelős JAB Csoport Kelet-európai képviseletvezetőjével, Bakody Katalinnal közösen járjuk be a Grand Hotel Esztergom tereit, segítségükkel mutatjuk be a házban megvalósult koncepciót.

Ha nincs a háznak mesés története - hozz létre egyet!

Körsétánk első állomásán, a tágas lobbiban egymással harmonizáló színű JAB-textilekbe öltöztetett kényelmes székekben, fotelekben helyet foglalva azt mesélik, korántsem volt olyan meghatározó története ennek a háznak, mint például egy olyan korábbi közös munkájuk során, amikor a JAB-textilek szintén jelentős szerepet kaptak: ez a mesébe illő történettel rendelkező, tetőtől talpig műemlék Párisi Udvar volt, ahol már a megjelenés is pazar és főúri eleganciát sugall.

Az esztergomi munka kezdetéről mesélik a belsőépítészek: „A covid első hullámának derekán kaptuk a megbízatást, amikor a ház egyes területein még javában tartott a tervezés, másutt pedig már a kivitelezők dolgoztak. A koncepciónk kialakításánál segítségünkre volt a szállodát körülvevő inspiráló környezet: a Dunakanyar festői szépsége, az éppen a házzal szemközt magasodó Esztergomi Bazilika semmihez sem fogható látványa és a reneszánsz stílusban épült, közeli Bakócz-

kápolna. Emellett a szálloda neve is erősen inspiráló hatású volt, hiszen alapvetően meghatározza a Grand Hotel Esztergom név, hogy csak minőségi és magasan kvalifikált anyagok kerülhetnek be egy ilyen házba.”

Színes lobby, egymáshoz kapcsolt területek

Bakody Katalin elmondja, a négycsillag superior, azaz magas kategóriájú szállodában a JAB „öltöztette fel” a lobby különböző alakú és formájú bútorait, és a vendégszobákba is kollekcióik közül választották ki a tervezők a textileket. Kiderül, miután a megrendelő kérése az volt, hogy a lobbyba lehetőleg ne kerüljenek egységes, egyforma színű, formájú és kárpitozású bútorok, ezért a belsőépítészek fantáziája szabadon szárnyalhatott. Így született meg az a sokszínű, különböző formájú, mégis harmonikus összképet adó bútorkavalkád, ami miatt a recepció és a bár környékét a ház vendégei és az idelátogatók imádják.

A lobby különben nemcsak a bútorai miatt, hanem a tér megtervezésével is különlegessé vált. Ennek kapcsán a két tervező azt meséli, mennyire formátlan volt eredetileg ez a terület. Trapéz alakban, össze-vissza álltak benne oszlopok, a tér közepére pedig belógott fentről egy vasbeton lemez – szóval akadt számukra kihívás bőven a ház újra tervezése során. Úgy döntöttek, kialakítanak egy hullámvonalon alapuló koncepciót, amelynek megvalósításával mintegy összefogták, összekapcsolták a különböző tereket. És ekkor illesztették a ház inspiráló környezetét is a történetbe.

Kezdettől a megvalósításig

Miért volt igazán különleges a JAB számára az esztergomi házban a feladat? Azért, mert a textilek tekintetében nemcsak a több mint tíz évig álló projekt újratervezésekor, hanem annak eredeti indulásakor, már a szálloda építésének kezdetén is jelen

lehettek. Bakody Katalin elmondja, ezért különösen örültek annak, amikor megtudták, hogy folytathatják a munkát. Elővették, átnézték a régi terveket, és tudták, végre pont kerülhet arra a nagy volumenű projektre, amelynek születése pillanatát is láthatták.

Amikor a tervezők a már sok éve meglévő épületszerkezetbe megálmodták és megtervezték azokat a megoldásokat, amelyek alapján végre megszületett a szálloda jelenlegi belső megjelenése – ekkor lépett a JAB ismét a „képbe”, hiszen a tereket fel kellett öltöztetni. A Kroki Stúdió tervezői most is kihasználták a JAB széles választékában rejlő lehetőségeket: így egy helyről össze tudták válogatni a ház belső tereibe szükséges textileket. Például azokat a bársony anyagokat is kollekcióik közül választották ki, amelyek a vendégszobák ablakai elé kerültek blackout függönyként. És amelyek tökéletes harmóniát alkotnak a szobák színvilágával, egyedi stílusával, miközben 100 százalékos sötétítést biztosítanak az oldalt rögzítés, vagyis egy kimondottan ide tervezett megoldás eredményeként. Ahogy azok az ágyfejvégekbe került műbőr anyagok is speciálisan ide készültek, amelyeknek egyik nagy előnyük, hogy könnyen tisztíthatók, miközben megjelenésük elegáns és egyedi stílust tükröz.

A szobák egységes dizájnja a megrendelő kérése volt, világít rá ismét egy izgalmas kérdésre, a kívülálló számára ritkán adódó betekintési lehetőséget nyújtó területre Göde András és Kéry Balázs, a két belsőépítész. Akik azt is elmondják, a spa kialakításánál pedig alapvető szempont volt számukra, hogy mivel különleges helyen (a felső szinten) rendezték be, így figyeltek arra, hogy az ott relaxálók ne zavarják egymás auráját, ezért a pihenőágyak közé - szintén a JAB-tól rendelt - elválasztó függöny került.

Ahogy szintén a textilbeszállító cég egyik korszerű termékét, a JAB LVT-padlóját terítették le mind a szobák padlózatára, mind a ház impozáns rendezvénytermébe, mert ez a burkolat nemcsak látványos, hanem egyúttal fenntarthatósági és üzemeltetési szempontból is kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Többek közt nem okoz gondot és plusz munkát az alkalmazottaknak az sem, ha a vendég kutyával érkezik. Ez a szálloda ugyanis eredendően kutyabarát vendégváró szálláshely, hiszen még a tulajdonosi kör egyik tagja, a MOL Csoport elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt is mindig magával hozzá négylábú kedvencét, amikor esztergomi szállodájukba érkezik.

www.jab.de

 

Forrás: Turizmus Online


Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Mérföldkő a román szálláshelypiacon

Mérföldkő a román szálláshelypiacon 

Csaknem a teljes román tengerparti hotel kínálat elérhető lesz a magyaroknak 2025 nyarára.
Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél

Üzemeltetőváltás a sikondai szálláshelynél 

A Mecsek völgyében, Sikondán található Ambient Hotel & AromaSPA június 1-től a Hilaris Hotels szállodalánc tagjaként üzemel tovább.
Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók

Prémium szobákkal újult meg a hévízi Ensana Thermal Aqua - fotók 

Az idei évben 40. születésnapját ünneplő Ensana Thermal Aqua szálloda életébe a 2024-es év megújulást hoz.
Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása

Hamarosan kezdődik az ikonikus budapesti hotel felújítása 

Nem csak teljeskörű felújítást, de új nevet is kap majd a legendás szálloda.
Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel

Megújul a Hungexpo mellett található négycsillagos hotel 

Az év végére – folyamatos üzemelés mellett - teljesen megújul a budapesti Mellow Mood Hotels-hez tartozó, négycsillagos Expo Congress Hotel. Az átalakítások a szobákat, a belső tereket, a lobbit és a sky bart is érintik.
Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet

Az Accent üzemelteti ezt a vízparti szálláshelyet 

A Balaton szerelmesei számára megnyitotta kapuit a saját kikötővel, partszakasszal és stranddal megálmodott hotel.
Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden

Újabb ötcsillagos szálláshely Balatonfüreden 

A 19.századig visszanyúló történelméről híres Anna Grand a kifinomult pihenést kereső utazók kedvelt célpontja.
Ötéves a Párisi Udvar Hotel Budapest

Ötéves a Párisi Udvar Hotel Budapest 

Így ünnepelte születésnapját az ötcsillagos pesti szálloda.
A magyar utazók jórésze évente többször is utazna, ha kapna kedvezményeket

A magyar utazók jórésze évente többször is utazna, ha kapna kedvezményeket  

Több vendégéjszaka generálódhat a kedvezményes ajánlatoknak köszönhetően a Szallas.hu legfrissebb reprezentatív felmérése szerint.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.