Január 1-től Flesch Tamás az MSZÉSZ új elnöke

Lezajlott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének őszi tisztújító közgyűlése. Az új elnök, alelnök és társelnök január 1-jétől két éven keresztül tölti majd be a pozíciót. A szakembereket november 22-én választották meg a Danubius Hotel Héliában.

A szövetség régiói egy-egy javaslatot tettek az elnök, a társelnök és az alelnök személyére. Könnyid László két évig elnökként kiemelkedő aktivitással vitte a szövetség ügyeit, amit nem volt könnyű összeegyeztetnie hévízi szállodaigazgatói teendőivel - tudtuk meg tőle. Most átadja a stafétát az eddigi alelnök Flesch Tamásnak, a Continental Group ügyvezető igazgatójának, akit egybehangzóan jelöltek a posztra a régiók. Az általános alelnök Baldauf Csaba lett, a Kolping Hotel igazgatója, gasztronómiai társelnöknek pedig Hamvas Zoltánt választották. A Társult tagok szekció elnöke a tagok egyöntetű javaslatára Takács Ferenc, az Assur Kft. ügyvezető igazgatója, alelnöke pedig Víg Bence, a Progast ügyvezető igazgatója maradt. A Felügyelő bizottság Maráczi Gábor személyével három fősre bővült.

Niklai Ákos, tiszteletbeli elnök, HOTREC alelnök visszatekintett a szövetség 50 évére és elmondta, hogy a munkaerőhiány leküzdésére az MSZÉSZ sokat tehet azzal, hogy növeli a szakma elismertségét, népszerűségét. Hangsúlyozta, hogy a magyar hotelek már 900 sikeres HOTREC minősítést könyvelhetnek el. A szövetség méltóképpen búcsúzott Kovács István főtitkártól, aki tizenkét évi buzgó, innovatív és lelkiismeretes szolgálat után az év végén nyugdíjba vonul. Az új főtitkári pozíciót január elsejétől Gaál Miklós tölti majd be.

Marcus Luthe, a HOTREC elnöke hatásos előadásában fegyverbe hívta a szállodásokat, és részletesen ismertette, hogyan küzdhetnek az OTA-k (online szálláshely-közvetítő portálok) térnyerése és sokszor tisztességtelen piaci magatartása ellen jogi- és marketing eszközökkel.

Flesch Tamás arról beszélt, hogy a tagok a jövő héten emailben megkapják annak az elemzésnek az eredményét, amelyet az MSZÉSZ rendelt meg a munkaerőhiány feltérképezésére és csillapítására. Jövőre is tervezi a szövetség, hogy áldoz kutatásokra egyebek között a közösségi lakásmegosztás (pl. Airbnb) piacára fókuszálva.

A közgyűlés záró és kétségtelenül legszórakoztatóbb előadásában Kapás Zsolt, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület elnöke sok humorral mesélt arról, miként csökkenthetjük a munkavállalók fizikai és mentális egészségét veszélyeztető rizikófaktorokat.

Forrás: Turizmus Online


Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.