Kongó házak a hazai szállodaiparban

Budapesten hamarosan üresen állnak majd a szállodák – véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Azzal, hogy a miniszterelnök hétfői bejelentése nyomán a határokat lezárják, egy teljesen új helyzet állt elő – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás, aki szerint a külföldi vendégek a következő egy-két napban el fogják hagyni a szállodákat, és ezáltal Budapest nagyjából teljesen ki fog ürülni szállodai szempontból - írja az Infostart.

A szállodák feltehetően megkezdik a felkészülést a bezárásokra, amivel kapcsolatban rengeteg teendőjük lesz. Hasonló a helyzet vidéken is. „Kezdjük magunkat hibernálni” – fogalmazott az elnök, aki reményét fejezte ki a helyzet mielőbbi rendeződésére, elsősorban egészségügyi szempontból, majd azt követően ki kell találniuk az újrakezdés mikéntjét. A szakember szerint nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél úgy vélik, ha május végéig megnyugtatóan rendeződnének a dolgok, akkor a nyári szezonra már megindulhatna a „való világ”, még hogyha kisebb vendégkörrel, kisebb foglaltsággal is, de elindulhatna a magyar turizmus is.

Flesch Tamás megjegyezte, a szállodabezárásokról majd a gazdasági szervezetek döntenek, ami jelentheti azt is, hogy valaki visszaadja a működési engedélyét, de elképzelhető, hogy valahol marad egy ügyeleti személyzet, miközben vendég egyébként nincs a létesítményben, az ajtó pedig praktikusan csak azért van becsukva, mert nem jön be rajta vendég.

Budapesten, ahol a külföldi vendégéjszakák mintegy kétharmada jegyzett, biztos, hogy üresek lesznek a szállodák – ismételte meg. A „hibernáltság” beálltával természetes – folytatta a szakember –, hogy mindenki megpróbálja felmérni a pénzügyi lehetőségeit a következő hónap(ok)ra, hogy ki hány embert és milyen formában tud megtartani, hogy hogyan tudja esetleg részmunkaidőre átjelenteni, vagy szabadságra küldeni a dolgozóját, de „balgaság” lenne azt gondolni, hogy nem lesznek elbocsátások. Sőt, rengeteg lesz. Emiatt folyamatosan tárgyalásban áll a szövetség a kormánnyal, a legtöbbjük elképzelése pedig az, hogy szeretnének valamilyen hármas költségmegoszlást találni, tehát mind a vállalkozások, mind a munkavállalók részt tudnának vállalni, azonban kormányzati segítség nélkül nem fogja tudni megoldani a szakma a mostani helyzetet – emelte ki.

Flesch Tamás szerint nagyon sok étterem is bezár, bezárt, miközben többen megpróbálkoznak a kiszállításba „menekülni”, de azt nem gondolja, hogy ez sokáig működőképes lesz számukra. Vagyis a vendéglátóipar az egyik legnagyobb vesztese lesz a koronavírus-járványnak, értelemszerűen a gazdasági oldalát tekintve.

Forrás: Inforádió


Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.