Kongó házak a hazai szállodaiparban

Budapesten hamarosan üresen állnak majd a szállodák – véli a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Azzal, hogy a miniszterelnök hétfői bejelentése nyomán a határokat lezárják, egy teljesen új helyzet állt elő – fogalmazott az InfoRádiónak Flesch Tamás, aki szerint a külföldi vendégek a következő egy-két napban el fogják hagyni a szállodákat, és ezáltal Budapest nagyjából teljesen ki fog ürülni szállodai szempontból - írja az Infostart.

A szállodák feltehetően megkezdik a felkészülést a bezárásokra, amivel kapcsolatban rengeteg teendőjük lesz. Hasonló a helyzet vidéken is. „Kezdjük magunkat hibernálni” – fogalmazott az elnök, aki reményét fejezte ki a helyzet mielőbbi rendeződésére, elsősorban egészségügyi szempontból, majd azt követően ki kell találniuk az újrakezdés mikéntjét. A szakember szerint nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél úgy vélik, ha május végéig megnyugtatóan rendeződnének a dolgok, akkor a nyári szezonra már megindulhatna a „való világ”, még hogyha kisebb vendégkörrel, kisebb foglaltsággal is, de elindulhatna a magyar turizmus is.

Flesch Tamás megjegyezte, a szállodabezárásokról majd a gazdasági szervezetek döntenek, ami jelentheti azt is, hogy valaki visszaadja a működési engedélyét, de elképzelhető, hogy valahol marad egy ügyeleti személyzet, miközben vendég egyébként nincs a létesítményben, az ajtó pedig praktikusan csak azért van becsukva, mert nem jön be rajta vendég.

Budapesten, ahol a külföldi vendégéjszakák mintegy kétharmada jegyzett, biztos, hogy üresek lesznek a szállodák – ismételte meg. A „hibernáltság” beálltával természetes – folytatta a szakember –, hogy mindenki megpróbálja felmérni a pénzügyi lehetőségeit a következő hónap(ok)ra, hogy ki hány embert és milyen formában tud megtartani, hogy hogyan tudja esetleg részmunkaidőre átjelenteni, vagy szabadságra küldeni a dolgozóját, de „balgaság” lenne azt gondolni, hogy nem lesznek elbocsátások. Sőt, rengeteg lesz. Emiatt folyamatosan tárgyalásban áll a szövetség a kormánnyal, a legtöbbjük elképzelése pedig az, hogy szeretnének valamilyen hármas költségmegoszlást találni, tehát mind a vállalkozások, mind a munkavállalók részt tudnának vállalni, azonban kormányzati segítség nélkül nem fogja tudni megoldani a szakma a mostani helyzetet – emelte ki.

Flesch Tamás szerint nagyon sok étterem is bezár, bezárt, miközben többen megpróbálkoznak a kiszállításba „menekülni”, de azt nem gondolja, hogy ez sokáig működőképes lesz számukra. Vagyis a vendéglátóipar az egyik legnagyobb vesztese lesz a koronavírus-járványnak, értelemszerűen a gazdasági oldalát tekintve.

Forrás: Inforádió


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.