Naná, hogy a világ legjobb portása magyar!

Az ausztrál nagyközönségi utazási hírportál, a Traveller.com munkatársainak szavazata alapján a világ legjobb hotelportása idén a budapesti Kempinski Hotel Corvinus-ban dolgozó Takács Tamás lett. Tőle tudtuk meg, kell-e, hogy egy szállodai portásnak igazán jó arcmemóriája legyen? És mi a helyzet otthon a családdal, a magánélettel? Arra is kíváncsiak voltunk, vajon a gyors technikai fejlődés mennyiben rengette meg a recepciók világát?

25 éve van a pályán Takács Tamás, és elmondása szerint egy percig sem bánta, hogy a hotel recepcióját választotta élete hivatásának. Sok-sok éves tapasztalat alapján elmondhatja, ami feltétlenül kell, hogy valaki ezt a pályát válassza:eltökélt legyen a választása, szinte végtelen türelemmel kell rendelkeznie és a gyors helyzetfelismerés, probléma megoldás szintén elengedhetetlen. Tökéletes arcmemóriával viszont ő sem rendelkezik, nem is lehet, hiszen a pultja előtt úgy napi 500 ember megy el - ennyi arcot pedig képtelenség mind megjegyezni.

 

Egy igazi hotelportás számára nincs lehetetlen kérdés, csupán egy kis idő ahhoz, hogy a legelképesztőbb helyzeteket is megoldja. Egyszer például egy nagy autógyár német menedzsere került abba a helyzetbe, hogy leitta délben vörösborral a rajta/nála lévő egyetlen ingét, este pedig fontos vacsorára volt hivatalos, nem volt mese, keríteni kellett neki egyet - pedig piros betűs ünnep lévén minden közeli és távoli üzlet zárva tartott. A kérés ráadásul úgy szólt: 44-es legyen a fehér ing, és hozzá hófehér csokornyakkendőt kér még a vendég. Tamás előkerítette,elküldte, a vendég kifizette és boldogan ment az esti üzleti rendezvényre.

A világ legjobb portásának kikiáltott portás meggyőződése, ha nem rendelkezne nyugodta családi háttérrel - nem tudná a munkáját olyan sikerrel, és nap mint nap olyan nyugalommal végezni, ahogy 25 éve teszi.

Azt is ő árulja el, hogy bár a modern technikai eszközök sokat elvesznek egy jó concierge feladatköréből (az online jegyvásárlás, éttermi helyfoglalás, taxirendelés stb. min-mind régebben a precepciók hatáskörébe tartozott egy-egy szálláshelyen), ámde az "apró finomhangolásokban" egy jó recepciós ma is verhetetlen. Ilyen például, ha a vendég bár online az okostelefonján keresztül foglal asztalt egy étteremben, azonban alapvető helyismeret híjján az odavezető út megtervezésében, sikeres lebonyolításában kéri a szállodai portás segítségét továbbra is. 

Nem beszélve arról, hogy váratlan helyzet esetén szintén nem tudja, mi tévő legyen - ilyenkor egy jó szállodai portás szintén nagy segítséget jelent.

További érdekességek, és a concierge szakma legmélyebb titkai a világ legjobb szakemberének tolmácsolásában a Turizmus & Vendég következő, februári számából tudható meg.


Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.