Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

Öt osztrák bor és borász mérkőzött össze egy-egy magyar nedűvel a DiVino Borbárban tegnap este. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a magyar közönségnek, milyen egyedi borok készülnek Ausztriában, ahol egyébként a kulináris élmények a turisztikai programok szerves részét képezik.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az utóbbi két évtizedben folyamatosan nő az osztrák borok nemzetközi hírneve, néhol már csodaként emlegetik előretörésüket. A siker alapja a magas minőség és az egyediség mellett a borkészítés mesterségének tisztelete. Az osztrák borkínálat a könnyű fehérektől a testes vörösökön át a késői szüretelésű édes desszertborokig terjed.

A párbajt nem volt nehéz megszervezni, hiszen az osztrák boroktól sokszínűség tekintetében nem maradnak el a hazaiak sem. Az első megmérettetés során a badacsonyi Laposa birtok 4 Hegy elnevezésű olaszrizlingje versenyzett a dél-stájer Wohlmuth borászat klasszikus Welschrieslingjével.

A második asszó során két chardonnay - a Figula pincészet Balázshegy bora és a Wohlmuth pincészet Chardonnay Golája – csapott össze egymással. E két kategóriában viszonylag könnyen ment a tételek összevetése, hiszen ugyanazon évjárat ugyanazon szőlőfajtájából készült borok kerültek terítékre.

A harmadik párbaj során nehezebb dolguk volt a bíráknak, mivel egy magyar fajtát, a furmintot (mádi Szent Tamás pincészet Percze 2011) kellett összevetniük a Wagram borvidék vezető termelőjének számító Leith borászat Grüner Veltlinerjével, ami meg persze tipikus osztrák fajta. A vörösborokat két kékfrankos képviselte, a szekszárdi Takler Reserve 2011, illetve a burgenlandi Tesch borászat Blaufrankisch Reserve 2011 bora. Itt is viszonylag egyszerű dolga volt az ítészeknek, könnyen összevethető volt a két tétel.

Nem úgy a borsort záró két desszertbor esetében, ahol az Árvay pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúját kóstoltuk össze az Angerhof-Tschida borászat 2008-as Samling TBA borával. Annak ellenére, hogy a szakértők általában a magyar aszú sav/cukor egyensúlyát magasztalták, akadtak szép számmal a kóstolók között olyanok is, akiket magával ragadott az osztrák bor mézes finomsága.

A teszt végén egyszerű szavazással választották meg a tesztelők a borpárbaj legjobb borát, amely a Szent Tamás pincészet Percze 2011-es évjárata lett.

Bővebb információ az osztrák borokról a wwww.oesterreichwein.at oldalon.


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.