Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

Öt osztrák bor és borász mérkőzött össze egy-egy magyar nedűvel a DiVino Borbárban tegnap este. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a magyar közönségnek, milyen egyedi borok készülnek Ausztriában, ahol egyébként a kulináris élmények a turisztikai programok szerves részét képezik.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az utóbbi két évtizedben folyamatosan nő az osztrák borok nemzetközi hírneve, néhol már csodaként emlegetik előretörésüket. A siker alapja a magas minőség és az egyediség mellett a borkészítés mesterségének tisztelete. Az osztrák borkínálat a könnyű fehérektől a testes vörösökön át a késői szüretelésű édes desszertborokig terjed.

A párbajt nem volt nehéz megszervezni, hiszen az osztrák boroktól sokszínűség tekintetében nem maradnak el a hazaiak sem. Az első megmérettetés során a badacsonyi Laposa birtok 4 Hegy elnevezésű olaszrizlingje versenyzett a dél-stájer Wohlmuth borászat klasszikus Welschrieslingjével.

A második asszó során két chardonnay - a Figula pincészet Balázshegy bora és a Wohlmuth pincészet Chardonnay Golája – csapott össze egymással. E két kategóriában viszonylag könnyen ment a tételek összevetése, hiszen ugyanazon évjárat ugyanazon szőlőfajtájából készült borok kerültek terítékre.

A harmadik párbaj során nehezebb dolguk volt a bíráknak, mivel egy magyar fajtát, a furmintot (mádi Szent Tamás pincészet Percze 2011) kellett összevetniük a Wagram borvidék vezető termelőjének számító Leith borászat Grüner Veltlinerjével, ami meg persze tipikus osztrák fajta. A vörösborokat két kékfrankos képviselte, a szekszárdi Takler Reserve 2011, illetve a burgenlandi Tesch borászat Blaufrankisch Reserve 2011 bora. Itt is viszonylag egyszerű dolga volt az ítészeknek, könnyen összevethető volt a két tétel.

Nem úgy a borsort záró két desszertbor esetében, ahol az Árvay pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúját kóstoltuk össze az Angerhof-Tschida borászat 2008-as Samling TBA borával. Annak ellenére, hogy a szakértők általában a magyar aszú sav/cukor egyensúlyát magasztalták, akadtak szép számmal a kóstolók között olyanok is, akiket magával ragadott az osztrák bor mézes finomsága.

A teszt végén egyszerű szavazással választották meg a tesztelők a borpárbaj legjobb borát, amely a Szent Tamás pincészet Percze 2011-es évjárata lett.

Bővebb információ az osztrák borokról a wwww.oesterreichwein.at oldalon.


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.