Párbajt vívtak az osztrák és a magyar borászok

Nemes küzdelemben szoros eredmény született a minap azon az osztrák-magyar borászpárbajon, amelyet az Österreich Werbung szervezett Budapesten.

Öt osztrák bor és borász mérkőzött össze egy-egy magyar nedűvel a DiVino Borbárban tegnap este. Az esemény célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a magyar közönségnek, milyen egyedi borok készülnek Ausztriában, ahol egyébként a kulináris élmények a turisztikai programok szerves részét képezik.

A szervezőktől megtudtuk, hogy az utóbbi két évtizedben folyamatosan nő az osztrák borok nemzetközi hírneve, néhol már csodaként emlegetik előretörésüket. A siker alapja a magas minőség és az egyediség mellett a borkészítés mesterségének tisztelete. Az osztrák borkínálat a könnyű fehérektől a testes vörösökön át a késői szüretelésű édes desszertborokig terjed.

A párbajt nem volt nehéz megszervezni, hiszen az osztrák boroktól sokszínűség tekintetében nem maradnak el a hazaiak sem. Az első megmérettetés során a badacsonyi Laposa birtok 4 Hegy elnevezésű olaszrizlingje versenyzett a dél-stájer Wohlmuth borászat klasszikus Welschrieslingjével.

A második asszó során két chardonnay - a Figula pincészet Balázshegy bora és a Wohlmuth pincészet Chardonnay Golája – csapott össze egymással. E két kategóriában viszonylag könnyen ment a tételek összevetése, hiszen ugyanazon évjárat ugyanazon szőlőfajtájából készült borok kerültek terítékre.

A harmadik párbaj során nehezebb dolguk volt a bíráknak, mivel egy magyar fajtát, a furmintot (mádi Szent Tamás pincészet Percze 2011) kellett összevetniük a Wagram borvidék vezető termelőjének számító Leith borászat Grüner Veltlinerjével, ami meg persze tipikus osztrák fajta. A vörösborokat két kékfrankos képviselte, a szekszárdi Takler Reserve 2011, illetve a burgenlandi Tesch borászat Blaufrankisch Reserve 2011 bora. Itt is viszonylag egyszerű dolga volt az ítészeknek, könnyen összevethető volt a két tétel.

Nem úgy a borsort záró két desszertbor esetében, ahol az Árvay pincészet 2009-es 6 puttonyos aszúját kóstoltuk össze az Angerhof-Tschida borászat 2008-as Samling TBA borával. Annak ellenére, hogy a szakértők általában a magyar aszú sav/cukor egyensúlyát magasztalták, akadtak szép számmal a kóstolók között olyanok is, akiket magával ragadott az osztrák bor mézes finomsága.

A teszt végén egyszerű szavazással választották meg a tesztelők a borpárbaj legjobb borát, amely a Szent Tamás pincészet Percze 2011-es évjárata lett.

Bővebb információ az osztrák borokról a wwww.oesterreichwein.at oldalon.


Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.
Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus

Újjászületés – ismét fogad vendégeket a tavaly leégett visegrádi Silvanus 

Bár hivatalosan csak kedden nyitott újra a visegrádi Hotel Silvanus, már sok szoba volt foglalt, és a szerdai ünnepélyes megnyitó alatt is egyre érkeztek vendégek a házba.
Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában

Tűz Ronaldo marrakeshi szállodájában 

A tűzesetet „kis tűzként” írták le, azonban lángokat is lehetett látni az épületen belül, ami aggodalmat keltett a vendégek és a személyzet körében.
Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében

Magyar portré- és divatfotós kiállítása nyílt a Vár tövében 

Hetedik Art Corner kiállítás – a Leo Bistro és a Hotel Clark közösségi tereiben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.