Prestige Hotel: séta VIP sisakban

Bérháznak épült eredetileg, még a XIX. században, eklektikus stílusban, a hírneves Hild József tervei alapján. Aztán áttervezték, amikor a Zofahl família tulajdonába került. 2004-ben csapott rá le a KÉSZ Kft., amely megvette az akkor már lakatlan épületet, és lakóháznak tervezték át.

Azonban sosem lett kész, angol tulajdonosa például a most a ház tulajdonosi körébe kerülő Mazen Al Ramahinak már akkor eladásra ajánlotta, ám ő végül inkább a Dohány utcai bérleményt vette meg, ahol megnyitotta design hoteljei második tagját, a Continental Hotel Budapestet. Két éve azonban úgy döntött, mégis belevág a továbbra is eladósorban lévő, totál romos épület átalakításába, mert látott benne fantáziát. “Adott volt a vasbetonszerkezet - ehhez kellett igazítanunk a terveket”, magyarázza a tervező-főépítész, Hegedűs Péter.

 

A gangos lakóházból egy kacifántos gondolattal a gang felé néző ablakokkal olyan szállodai elhelyezést alakítottak ki, ahol minden vendégnek saját (elkerített) gangrész jut, a hotel szobáinak ajtói pedig az épületen belül, egy zárt körfolyosón helyezkednek el. Ahogy hófehér VIP sisakunkban ballagunk egyik helyiségbe a másikba, arra gondolunk, elég nagy kihívás a munkák készültségi fokát látva, hogy áprilisra már kinyit a ház, sőt, a szálloda foglaló motorja már nagyban üzemel, és már meg is érkeztek az első foglalások, mint halljuk a pre-opening marketing manager-től, Varga Kittitől.

Közben nézzük a szobákat, miközben a belső építész, Sáfrány Csilla magyarázza, mit, hol, hogyan és miért helyezett el.

Elég meghökkentően bánt a stílusokkal, van, ahol úgy töri meg az összhangot egy-egy szobában, hogy koptatott téglára hajazó tapétát elegyít klasszicista stílusú díszítő elemekkel. “A lényeg, hogy ne legyen konvencionális az összhatás, legyen egész más, mint a többi szálloda.” A ház hangulatát, miliőjét és design-ját elnézve úgy tűnik, ez a terve valóban sikerrel járt.

A hotel központját, szívét jelentő lobbiját Vörös Virág tervezte “klasszikus elemek újraértelmezésével”, ahogy ő fogalmaz, kicsit burjánzó stílusban, egy tökéletes angol tapéta kollekció megtalálásával. Ezt most még nem tudjuk szemügyre venni, legföljebb a festékes vödröket, a mestereket, meg a folyton utunkba kerülő festőállványokat, létrákat, úgyhogy képzelőerőnkre hagyatkozva hisszük, valóban különleges lesz a fogadó vendégtér.

Ahogy a ház étterme is, amelyet már Gerendai Károly, a Ráday utcai, első magyarországi Michelin-csillagos étterem tulajdonosa mutat be. Nem véletlenül, hiszen itt nyílik majd a kettes számú Costes, azaz a Costes Downtown. És ahogy már korábban megírtuk, minimum egy évig még a Ráday utcai egység is tovább üzemel, hiszen a Michelint az kapta (reményeik szerint kapja idén márciusban is), és mivel a Michelin-csillagot nem lehet csak úgy áthurcolni egyik helyről a másikra - ezért a Ráday utcai tophely továbbra is fogadja a vendégeket. Azonban ott mindössze 36 embert tudnak leültetni, az új helyen viszont közel hatvanat. És a Downtown-ban lesz a most nagyon divatos és trendi Séf asztala, valamint szuper technológia a konyhában, látványkonyha, egész falfelületet beborító borfal, és ami a legfőbb vonzerő számukra: tér, tér, tér! Azaz bőven hely az ételek megfelelő módon történő elkészítésére, tálalására, szervírozására, alapanyagok raktározására, és mindenre, ami csak egy fine dining étterem kiszolgálásához csak szükség lehet (cukrászat, pékség stb.). Mondjuk, az eddigi tapasztalataikat ismerve, Gerendaiéknak elég nagy kihívás lesz a ház reggeliztetésének, ebédeltetésének valamint egy hotel teljes üzemeltetéséhez szükséges, hajnaltól késő estig történő, teljes körű szervízének biztosítása. Például megnézném majd a Michelin-csillagos portugál sztárszakács, Viera ábrázatát, amint azt mondják neki, hogy “egy rántotta rendel, de izibe’”, vagy oldja meg egyszerre a fine dining esti menüsort, miközben a házban egy komplett rendezvény (vagy több) cateringjét is le kell vezényelni - mindezt persze egyszerre. Lőttek valószínű egy időre a kényelmes, délelőtti beszállingózásnak (ahogy a Ráday utcai Costes-ben szokás), arról az apróságról nem is beszélve, hogy ott is továbbra mindennek klappolnia kell, különben repül a Michelin-csillag, mert az ítészek nem szívbajosak: ha nem találnak rendben mindent az újabb és újabb látogatásuk alkalmával, akkor megfosztják addigi elismerésétől a helyet, hiszen ez szerepel a kalauz előírásában is.

Izgalmas hónapoknak néznek tehát elébe a Prestige-nél, Budapest belvárosának legújabb, négycsillagos házánál, ahol az előkészületeket látva az ötlettől a megvalósításig, az extravagánstól a topgasztronómia hadrendbe állításáig az egész munka mások számára akár presztízs értékű is lehet.

Forrás: Vendég & Hotel


Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje

Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje 

Építészeti vizualizációval készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje.
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában 

Elképzeléseik szerint öt éven belül tizenöt-húsz hazai és külföldi egységgel rendelkező hazai szállodalánccá bővülnek.
Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója

Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója 

A HoReCa-szektoron belül.
Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében

Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében 

Opatija központjában várja vendégeit az arisztokratikus hangulatú topszálláshely, a Hotel Milenij.
Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel

Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel 

Az elismerés újabb gyümölcse a kompromisszumot nem ismerő, minőségi, profi szolgáltatásnak és kiváló vendéglátásnak.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.