Szállodások, figyelem: hamarosan hatályba lép a Legionella rendelet

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) felhívja a figyelmet a 2015. november 6-án megjelent, 2016. február 6-án hatályba lépő Legionella rendeletre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015.(XI. 6) jelzésű Legionella rendeletével kapcsolatban az MSZÉSZ a következőket emeli ki:

  • Minden olyan létesítményben - beleértve a szállodákat -, amelyben fokozott Legionella-fertőzési kockázat áll fenn, a Legionella-fertőződési kockázatot egységes módszertan szerint fel kell mérni.

 

  • A rendelet 2. § g) pontja értelmében a kereskedelmi szálláshelyek és a fürdők fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítménynek minősülnek.

 

  • Az előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, ennek hiányában a tulajdonosa felel.

 

  • A kockázatbecslési dokumentáció tartalmi elemeit és a kockázatkezelés módszertanát a rendelet 1. és 2. számú mellékletei tartalmazzák.

 

  • A Legionella-fertőzési kockázat felmérését a rendelet hatálybalépésekor már működő intézményben a rendelet hatályba lépését követő egy éven belül, a rendelet hatálybalépése után létesülő intézmény esetében a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését követő két hónapon belül kell elvégezni.

 

  • A hatósági, ellenőrzési feladatokat a fővárosi kerületi, illetve a járási hivatalok látják el. A rendelet 11. § (3) bekezdése értelmében a járási hivatalok a rendelet hatálybalépését követő 12 hónapig mellőzik a bírság kiszabását.


A fentiek szerint az MSZÉSZ javasolja a mellékelt rendelet alapos áttanulmányozását, az abban előírtak megadott határidőre történő végrehajtását.

A rendeletet a cikk alatt található Letölthető fájlok közül vagy ide kattintva töltheti le.

Forrás: MSZÉSZ


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.