Továbbra is szívesen jönnek hozzánk az oroszok

Kétszámjegyű növekedést ért el áprilisban a vendégek és a vendégéjszakák száma, valamint a szállásdíj-bevétel a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi forgalom emelkedése különösen dinamikus volt: a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma 21,9%-kal, a tőlük származó szállásdíj-bevétel pedig 25,6%-kal nőtt 2013 áprilisához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a belföldi turizmus utóbbi évekre jellemző és idén is folytatódó felfutása stabilabbá, a külső hatásoknak ellenállóbbá teszi az ágazatot, továbbá hozzájárul a még mindig nagyon erős szezonalitás oldásához.

A KSH gyorstájékoztatója szerint áprilisban 578 ezer vendég 1,7 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken. Előbbi 12,4%-os, utóbbi 14,4%-os növekedést jelent 2013 áprilisához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 14,3%-kal, 14 milliárd forintra nőtt.

A húsvét jót tett az áprilisi adatoknak

A kiugróan magas növekedésben közrejátszott, hogy idén a húsvét áprilisra esett, míg tavaly márciusban volt, illetve a bázis relatíve alacsony, ugyanis tavaly ilyenkor érezhetően csökkent a vendégéjszakák száma. Még ezzel együtt is elmondható azonban, hogy stabil, erőteljes növekedés történt idén áprilisban, a mostani adatok a két évvel ezelőtti nagyon magas vendégforgalmi számokat is jelentősen meghaladják.

Orosz, osztrák és német vendégek hada

A külföldi vendégek száma 7,2%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 9,4%-kal, a külföldiektől származó szállásdíj-bevétel pedig 9,6%-kal nőtt áprilisban 2013 azonos időszakához képest. A beutazó forgalom szerkezete nem változott, az első három helyen Németország, Oroszország és Ausztria található. Áprilisban mindhárom vezető piacról markánsan nőtt a beutazás tavalyhoz képest, Németországból 9,3%-kal, Oroszországból 18,5%-kal, Ausztriából pedig 16,6%-kal.

Továbbra is sikeres a SZÉP kártya

Áprilisban 334 ezer belföldi vendég 727 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol összesen 4,5 milliárd forint szállásdíjat fizettek. Ezek a számok sorrendben 18,7%-os, 21,9%-os és 25,6%-os növekedést jelentenek 2013-hoz képest. A belföldi turizmus növekedése mögött továbbra is erőteljesen felfedezhető a SZÉP Kártya növekvő népszerűsége: idén január és április között a kereskedelmi szálláshelyek 3,65 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP Kártyát, ami 27%-os növekedés tavalyhoz képest. Úgy tűnik, hogy tényleg kialakulóban van az a szemléletváltás, amit az NGM a SZÉP Kártyától várt: hogy a pihenés, a feltöltődés, az egészség megőrzése nagyobb szerepet kap a munkavállalók életében.

Az első négy hónap teljesítménye – köszönhetően a gyengébb márciusnak – valamivel kiegyenlítettebb, a főbb mutatók tekintetében összességében 10% körüli növekedést mutat. Január-áprilisban 2,2 millió vendég 5,3 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ami 9%-os, illetve 8%-os növekedést jelent a tavalyi első négy hónaphoz képest.

Biztató német adatok

Az idei év első négy hónapja során az egyes küldőpiacok teljesítményét vizsgálva láthatjuk, hogy Németország örvendetesen ledolgozta év eleji lemaradását, és 99,6%-on áll a vendégéjszakák számát tekintve a tavalyi év azonos időszakához képest. Ausztria esetében is jót tett a kiugróan jó április, itt az elmaradás már csupán 4,2%-os az első négy hónap során a tavalyi év azonos időszakához képest. A cseh piac igen jól teljesített az említett időszakban, 11,5%-os volt a bővülés, de Szlovákiából (20%), Ukrajnából (10%), Izrael ből (16%) és az USA-ból (6,6%) jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma. Az orosz vendégéjszakák több mint 25%-os bővülését azonban egyetlen más piac sem tudta überelni - a KSH összefoglalója szerint.

Forrás: KSH


MTÜ-értékelés az idei első félévről

MTÜ-értékelés az idei első félévről 

A budapesti és a vidéki szálláshelyek forgalmát, vendégéjszaka alakulások számát vették górcső alá.
Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt

Hét elején átadták a budai Bem téren épült új luxushotelt 

A belsőépítészeti terveket a holland sztárdesigner, Marcel Wanders készítette, a magyar 3h Építészirodával közösen.
Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda

Alakul a budapesti reptérnél épülő négycsillagos szálloda 

Szerkezetkész az újabb terminálkapcsolatú szálloda Ferihegyen.
Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.