Új trend: karácsonykor is megtelnek a szállodák

Új szokás kezd kialakulni az utóbbi években, most már nemcsak szilveszterre, de karácsonyra is megtelnek a hotelek, panziók. Érdekesség, hogy nem egyedül élőkkel, hanem többnyire családokkal, sőt több generáció ünnepel együtt. A szállodák vezetői, munkatársai igyekeznek a vendégeknek meghitt légkört teremteni figyelmességgel, műsorral, ajándékozással.

A Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő forgalmán sem látszik, hogy a karácsony hangulatában élünk, hiszen sokan választják az ünnepi fürdőzést. A hotel és a Hertelendy Ház is megtelt. A fürdő csak 24-én és 31-én tart nyitva 16 óráig, a többi napokon a megszokott este 8-ig.

Németh Zoltán általános igazgató-helyettes arról nyilatkozott a Turizmus Online-nak, hogy tavaly vették észre, egyre nagyobb az érdeklődés szállodájuk iránt karácsony időszakában. – A fürdőben negyvenkét, a Hertelendy Házban huszonnégy szobánk és tizenhat apartmanunk van, összesen több mint kétszáz vendéget tudunk fogadni, kilencven foglalásunk van eddig. Az előző évben csak ötvenkettő, 2014-ben harmincnyolc „lakónk” volt ugyanebben az időszakban, tehát egyértelmű emelkedésről beszélhetünk. Az éttermet feldíszítjük a vendégekkel közösen, akik szenteste kis ajándékokat is kapnak, Horváth Tihamér tulajdonos köszönti általában őket és borral, könyvvel, a gyerekeket plüssjátékokkal ajándékozza meg. Az ünnepségen mindig van sütemény büfé is.

Arra a kérdésre, hogy általában kik töltik a karácsonyt hotelben, a következő választ kaptuk: – Meglepő módon nem magányos, hanem családos emberekkel találkozunk, akik úgy gondolják, kiszakadnak kicsit a megszokott környezetükből. A családtagok újabban egymást ajándékozzák meg karácsonyi üdülésekkel. Vannak itt olyan házaspárok is, akik a gyerekük mellett hozták a szüleiket is.

A fürdőtől nem messze lévő Kehida Family Resort karácsonykor telt házzal üzemel. Az előtte lévő napok háromnegyed házára sem panaszkodtak, a vendégforgatag január 3-ig tart ki.

Zalakaroson az Aphrodite Hotel igazgatója, dr. Virágné Bálint Mária tájékoztatása szerint a karácsonyi fellendülés öt-hat éve figyelhető meg. – Tizenöt éve működik a szállodánk, de korábban csak alig tízen jöttek ide ünnepelni, az utóbbi években egyre többen, tavaly és az idén már telt házunk van, ami százhatvan vendéget jelent a hetven szobában – mondta. – A többség magyar, alig öt százalék lehet a külföldi, főleg német állampolgár. Egyedülálló legfeljebb tíz százalék lehet, a többi családos. Általában két-három éjszakára foglalnak szállást, amit a családi büdzsé megenged, ez az egyik legnagyobb ajándék újabban egymás közt. Ez nem menekvés otthonról, úgy gondolom, hanem sokan rájöttek, hogy ebben a rohanó világban a szabadidőben vagy az ünnepek alatt nem feltétlenül a takarítással, főzéssel, mosogatással kell tölteni az időt, így többet lehetnek együtt kényelmesen, kiszolgálva és egy jót wellness-elnek is közben. S még egy szép, nívós zenés műsort is kapnak ajándékba, most Szóka Júlia operettprimadonna énekel karácsonyi dalokat vendégeinknek.

Hévízen is általában telt házzal működnek ebben az ünnepi időszakban a hotelek. Mácsai Péter, a Danubius Health Spa Resort és a Danubius Aqua igazgatója arról beszélt lapunknak, hogy a 210 és a 180 működő szobájukra ki lehet tenni a megtelt táblát karácsonykor, ami összesen 660 vendéget jelent (az Aqua ugyan 230 szobás, de jelenleg ötven felújítás alatt áll). – Korábban nem tapasztaltuk ezt az érdeklődést ebben az időszakban, de az utóbbi években fokról fokra emelkedett a foglalások száma, ami az idén csúcsosodott ki. Párok, családok jönnek többségében, mintegy hetven százalékuk magyar, a többi osztrák, német és orosz vendég, ez utóbbiak év végéig foglalnak, a magyarok inkább három éjszakára. Kis műsorral és ajándékkal készülünk mindig az ünnepekre.


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.