Újra nyitva Erdély jégszállója

A fogarasi havasokban kétezer méteres tengerszint feletti magasságban öt éve minden télen jégszálloda várja a kuriózumok kedvelőit. Bár az idén a kedvezőtlen időjárás miatt késett a megépítése, december végére elkészült a 650 négyzetméter alapterületű, tízszobás, jégszobrokkal díszített szálloda.

November közepén kezdték el a transzfogarasi út mentén, a Bâlea-tó és menedékház közelében a 2009-2010-es Jégszálló építését. Az munkát negyven szakmunkás végezte, a jég java részét a közeli tóból vágták ki motorosfűrésszel. Olyan munkás is van, aki az elejétől, tehát több éve részt vesz az építésben, ő azt mondja, egyéb gond nem volna, csak az egész napi jéggel-vízzel-hóval való munka miatt az ízületeit kikezdte a reuma.

Az idén tíz kétágyas szoba várja a vendégeket, emellett egy bárhelyiség és egy étterem. A tíz szoba két ötös sorban egymással szemben fekszik, egy hosszú folyosó mentén. Mindegyik szobát egy-egy filozófusról nevezték el, és a tíz filozófusnak jégszobra is áll a szálló közelében, ahol jégpadokon lehet elmélkedni, esetleg a jégasztalnál meg lehet inni egy jó hideg sört, azaz meleg teát, forralt bort. Az ötlet Skandináviából származik: a világ első jégszállója 17 évvel ezelőtt épült meg Svédországban. A Jégszálló működtetője Leopold Klingeis, Szeben megyei szász vállalkozó, Felek község polgármestere. Elmondása szerint a karácsonyi és szilveszteri időszakra már hónapokkal ezelőtt foglaltak voltak a szobák. Lehetőség van arra is, hogy a vendég átköltözzön a jégszobából a „rendes“ menedékházba (történtek már ilyen esetek, egy hölgy például hidegsokkot kapott, pánikszerűen menekülnie kellett a Jégszállóból.)

A Jégszálló hasznos felülete idén 650 négyzetméter, ez akár tíz tágas tömbházlakásnak is megfelel. Összesen 80 ezer liter vizet használtak fel, illetve nem vizet, hanem ennyi víznek megfelelő havat és – főleg – jeget (a közeli tó felületéről). A vendéglőben (Ice Restaurant) a ház specialitását jégtányérban szolgálják fel, úgyhogy aligha lesz az forró húsleves. A szálloda mellett januárban idén is felépül az evangélikus stílusú jégtemplom. A szálloda és a templom általában március végéig, április elejéig teljesen biztonságos, az illetékesek vigyáznak a balesetveszély elkerülésére, olvadás esetén azonnal leáll a vendégfogadás.

Szilveszter éjszakáját ott töltötte egy brit turista csoport. A Blja-tó partján épült, hegycsúcsok által körülvett jégszálló Románia egyik legcsodálatosabb helye – vélekedett az óévet ott búcsúztatók egyike. A szilveszteri svédasztalon a többi között vadhúsból készített ínyencségek szerepeltek, természetesen jégtányéron tálalva. (Társlapunk, a Vendég&Hotel online)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.