Zöld szálloda pályázatot hirdet az MSZÉSZ

Már lehet jelentkezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének „Zöld szálloda 2015-16” elnevezésű pályázatára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel, és sok más intézkedéssel.

Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

Pályázzon az Ön szállodája is a „Zöld Szálloda 2015-16” címre!

A pályázaton való részvétel feltételei:

1. A pályázó tagja a MSZÉSZ-nek

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja.

Területek:

Épített környezet
Termékdíj
Környezetterhelés
Területrendezés
Levegőtisztaság-védelem
Kémiai biztonság
Ivóvíz, szennyvíz
Vízvédelem
Hulladékgazdálkodás
Zaj és Rezgésvédelem
Beruházás, engedélyezés
Büntető és, szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételek
Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat határidőre beadja.
Az utóbbi 2 évben elmarasztaló határozat nem született a szálloda ellen. (Környezetvédelmi)

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal.

(Amely a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan. Ennek tartalmaznia kell, hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában, ki a felelős azokért.)

Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. Befizetés 1 évenként történik.

5. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „CARBONLÁBNYOM”-át (elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net ), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.

6. A mellékelt Környezetvédelmi pályázat táblázatban „Alap”-ként megjelölt 27 kérdést teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele) amivel maximum 56 pontot lehet elérni. Ehhez további 61 pontot gyűjthető, ha a többi „Plusz” 22 kérdésre eredményes a válasz.

Az önértékelés szerint a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, s hozza meg a döntést.

A pályázat terjedelme

- Szállodaismertető 2 oldal, mely a szálloda alapvető környezetvédelmi céljait határozza meg.
A kitöltött kérdőívet pdf-ként kérjük a pályázathoz mellékelni.

- Kinyomtatott CARBONLÁBNYOM (3 oldal) www.hotelenergysolutions.net

1. oldal: Carbon footprint,
2. oldal: Energy related report
3. oldal: Energy solutions

Valamennyi kért mellékletet PDF formában az [email protected] e-mail címre kérjük elküldeni, valamint kinyomtatva az MSZÉSZ Titkárságára a 1123 Budapest, Jagelló út 1-3. címre.

Beadási határidő: 2014. szeptember 15.

Eredményhirdetés, oklevélátadás az MSZÉSZ 2014. őszi Közgyűlésén.

Ha a pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szíveskedjenek Réger Zsuzsához, a Környezetvédelmi Szekció vezetőjéhez ([email protected]) fordulni.

Forrás: MSZÉSZ


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.