Zöld szálloda pályázatot hirdet az MSZÉSZ

Már lehet jelentkezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének „Zöld szálloda 2015-16” elnevezésű pályázatára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel, és sok más intézkedéssel.

Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

Pályázzon az Ön szállodája is a „Zöld Szálloda 2015-16” címre!

A pályázaton való részvétel feltételei:

1. A pályázó tagja a MSZÉSZ-nek

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja.

Területek:

Épített környezet
Termékdíj
Környezetterhelés
Területrendezés
Levegőtisztaság-védelem
Kémiai biztonság
Ivóvíz, szennyvíz
Vízvédelem
Hulladékgazdálkodás
Zaj és Rezgésvédelem
Beruházás, engedélyezés
Büntető és, szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételek
Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat határidőre beadja.
Az utóbbi 2 évben elmarasztaló határozat nem született a szálloda ellen. (Környezetvédelmi)

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal.

(Amely a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan. Ennek tartalmaznia kell, hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában, ki a felelős azokért.)

Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. Befizetés 1 évenként történik.

5. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „CARBONLÁBNYOM”-át (elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net ), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.

6. A mellékelt Környezetvédelmi pályázat táblázatban „Alap”-ként megjelölt 27 kérdést teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele) amivel maximum 56 pontot lehet elérni. Ehhez további 61 pontot gyűjthető, ha a többi „Plusz” 22 kérdésre eredményes a válasz.

Az önértékelés szerint a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, s hozza meg a döntést.

A pályázat terjedelme

- Szállodaismertető 2 oldal, mely a szálloda alapvető környezetvédelmi céljait határozza meg.
A kitöltött kérdőívet pdf-ként kérjük a pályázathoz mellékelni.

- Kinyomtatott CARBONLÁBNYOM (3 oldal) www.hotelenergysolutions.net

1. oldal: Carbon footprint,
2. oldal: Energy related report
3. oldal: Energy solutions

Valamennyi kért mellékletet PDF formában az [email protected] e-mail címre kérjük elküldeni, valamint kinyomtatva az MSZÉSZ Titkárságára a 1123 Budapest, Jagelló út 1-3. címre.

Beadási határidő: 2014. szeptember 15.

Eredményhirdetés, oklevélátadás az MSZÉSZ 2014. őszi Közgyűlésén.

Ha a pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szíveskedjenek Réger Zsuzsához, a Környezetvédelmi Szekció vezetőjéhez ([email protected]) fordulni.

Forrás: MSZÉSZ


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.