Zöld szálloda pályázatot hirdet az MSZÉSZ

Már lehet jelentkezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének „Zöld szálloda 2015-16” elnevezésű pályázatára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel, és sok más intézkedéssel.

Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

Pályázzon az Ön szállodája is a „Zöld Szálloda 2015-16” címre!

A pályázaton való részvétel feltételei:

1. A pályázó tagja a MSZÉSZ-nek

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja.

Területek:

Épített környezet
Termékdíj
Környezetterhelés
Területrendezés
Levegőtisztaság-védelem
Kémiai biztonság
Ivóvíz, szennyvíz
Vízvédelem
Hulladékgazdálkodás
Zaj és Rezgésvédelem
Beruházás, engedélyezés
Büntető és, szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételek
Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat határidőre beadja.
Az utóbbi 2 évben elmarasztaló határozat nem született a szálloda ellen. (Környezetvédelmi)

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal.

(Amely a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan. Ennek tartalmaznia kell, hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában, ki a felelős azokért.)

Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. Befizetés 1 évenként történik.

5. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „CARBONLÁBNYOM”-át (elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net ), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.

6. A mellékelt Környezetvédelmi pályázat táblázatban „Alap”-ként megjelölt 27 kérdést teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele) amivel maximum 56 pontot lehet elérni. Ehhez további 61 pontot gyűjthető, ha a többi „Plusz” 22 kérdésre eredményes a válasz.

Az önértékelés szerint a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, s hozza meg a döntést.

A pályázat terjedelme

- Szállodaismertető 2 oldal, mely a szálloda alapvető környezetvédelmi céljait határozza meg.
A kitöltött kérdőívet pdf-ként kérjük a pályázathoz mellékelni.

- Kinyomtatott CARBONLÁBNYOM (3 oldal) www.hotelenergysolutions.net

1. oldal: Carbon footprint,
2. oldal: Energy related report
3. oldal: Energy solutions

Valamennyi kért mellékletet PDF formában az [email protected] e-mail címre kérjük elküldeni, valamint kinyomtatva az MSZÉSZ Titkárságára a 1123 Budapest, Jagelló út 1-3. címre.

Beadási határidő: 2014. szeptember 15.

Eredményhirdetés, oklevélátadás az MSZÉSZ 2014. őszi Közgyűlésén.

Ha a pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szíveskedjenek Réger Zsuzsához, a Környezetvédelmi Szekció vezetőjéhez ([email protected]) fordulni.

Forrás: MSZÉSZ


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.