Zöld szálloda pályázatot hirdet az MSZÉSZ

Már lehet jelentkezni a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének „Zöld szálloda 2015-16” elnevezésű pályázatára.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége több mint 20 éve, 1993-ban írta ki először a „Zöld Szálloda” pályázatot annak elősegítésére, hogy a mindennapjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bíró környezettudatos gondolkodás teret nyerjen. Ezért a szállodaüzemeltetők sokat tudnak tenni a hatékony energiafelhasználással, a víztakarékossággal, a környezetet kímélő tisztítószerek, anyagok felhasználásával, közvetlen környékükről történő árubeszerzéssel, és sok más intézkedéssel.

Az MSZÉSZ eddigi „Zöld Szálloda” pályázatain több mint 100 szálloda vett részt.

Pályázzon az Ön szállodája is a „Zöld Szálloda 2015-16” címre!

A pályázaton való részvétel feltételei:

1. A pályázó tagja a MSZÉSZ-nek

2. A szállodákra vonatkozó környezetvédelmi törvényeket a szálloda ismeri és betartja.

Területek:

Épített környezet
Termékdíj
Környezetterhelés
Területrendezés
Levegőtisztaság-védelem
Kémiai biztonság
Ivóvíz, szennyvíz
Vízvédelem
Hulladékgazdálkodás
Zaj és Rezgésvédelem
Beruházás, engedélyezés
Büntető és, szabálysértési rendelkezések hatósági díjtételek
Nemzetközi egyezmények.

3. A környezetvédelmi hatóságok felé az éves bevallásokat határidőre beadja.
Az utóbbi 2 évben elmarasztaló határozat nem született a szálloda ellen. (Környezetvédelmi)

4. A szálloda rendelkezik Környezetvédelmi szabályzattal.

(Amely a fenti jogszabályok adaptálása az adott szállodára vonatkozóan. Ennek tartalmaznia kell, hogyan valósulnak meg a jogszabályi előírások az adott szállodában, ki a felelős azokért.)

Pl: Környezetterhelési díj: A hatályos előírások szerint környezetterhelési díjat a kazánok működése során kibocsátott levegőszennyező anyagok után kell fizetni. A szálloda által megrendelt nyomtatványok után, mennyiségtől függően környezetterhelési díjat kell fizetni. Az adatokat a szálloda környezetvédelmi felelőse szolgáltatja, a számítást a környezetvédelmi szolgáltató számítja ki. Befizetés 1 évenként történik.

5. Kizárólag az a szálloda vehet részt a pályázaton, amelyik csatolja a „CARBONLÁBNYOM”-át (elérhetőség: HES.net: www.hotelenergysolutions.net ), szelektíven gyűjti a hulladékot és rendelkezik zsírfogóval.

6. A mellékelt Környezetvédelmi pályázat táblázatban „Alap”-ként megjelölt 27 kérdést teljesíteni kell (értelemszerűen, ha nincs wellness részleg, az nem számít bele) amivel maximum 56 pontot lehet elérni. Ehhez további 61 pontot gyűjthető, ha a többi „Plusz” 22 kérdésre eredményes a válasz.

Az önértékelés szerint a szálloda a pályázati követelmények alapján minősíti saját teljesítményét. Ezt a zsűri ellenőrzi, s hozza meg a döntést.

A pályázat terjedelme

- Szállodaismertető 2 oldal, mely a szálloda alapvető környezetvédelmi céljait határozza meg.
A kitöltött kérdőívet pdf-ként kérjük a pályázathoz mellékelni.

- Kinyomtatott CARBONLÁBNYOM (3 oldal) www.hotelenergysolutions.net

1. oldal: Carbon footprint,
2. oldal: Energy related report
3. oldal: Energy solutions

Valamennyi kért mellékletet PDF formában az [email protected] e-mail címre kérjük elküldeni, valamint kinyomtatva az MSZÉSZ Titkárságára a 1123 Budapest, Jagelló út 1-3. címre.

Beadási határidő: 2014. szeptember 15.

Eredményhirdetés, oklevélátadás az MSZÉSZ 2014. őszi Közgyűlésén.

Ha a pályázattal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, szíveskedjenek Réger Zsuzsához, a Környezetvédelmi Szekció vezetőjéhez ([email protected]) fordulni.

Forrás: MSZÉSZ


Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.