Nem véletlen a megcélzott ázsiai gasztronómia: egyrészt e desztinációk szerepelnek a légitársaság legújabb kínálatában, másrészt a gourmet felkent hívei pontosan tudják - ezek azok a konyhák, amelyek valóban csúcsgasztronómiát kínálnak. Közülük is a legelső Japán. Ezért főzőprogramunk első szereplője e szigetről érkezett, nigiri sushi képében. Mielőtt bárki ikötényt rántana és a rizs után nyúlna, el kell hogy keserítsük: ugyanis olyan profi módon, ahogy a június 20-i, közös (öröm)főzés alkalmával történt az elkészítése, azt senki emberfia nem produkálhatja kishazánk szülötteként. Ugyanis még a hazai legismertebb gasztroszakértő, Mautner Zsófia is segítséget hívott a sushihoz, aki meg is érkezett körünkbe, a Kitchen Factory lakásétterembe, Hokama Yusei, sushi-oktató mester. Igen, ilyen is van, sőt, a mester matyómintás ingben tüsténkedett, lévén sok éve itt él Magyarországon, a felesége magyar, és ő maga is kíválóan beszéli a nyelvünket. Olyan meleg rizzsel készült sushit rittyentett különben, hogy ihaj! De a feltételeit tiszteletben kellett tartunk: nem nyúlhattunk a konyhai eszközeihez, rizsdézsájához, az alapanyagaihoz sem (annyi baj legyen), és a mennyei sushihoz kínált szójaszósznak sem eshettünk csak úgy neki, mint tót az anyjának, hanem kizárólag friss gyömbért mártogathattunk bele, és azt csepegtethettük az ételre.
A sushi eltüntetése után már valóban kötényt ragadhatott meghívott csapatunk, és vághatott apróra zöldséget, húst, fűszerfélét - kinek mi jutott. Közben az Emirates magyarországi Country Managerétől, Horváth Gábortól hallhattunk néhány olyan információt, ami turisztikai körökben is érdekes lehet. Például azt, hogy a magyar utazók körében az egzotikus úticélok mellett Ázsia országai, mint Thaiföld, Kína vagy Japán is egyre népszerűbb. Ezek a célállomások kisgyermekes családok számára is ideálisak nemcsak az országok adottságai, hanem a légitársaság családdal utazók számára nyújtott szolgáltatásainak köszönhetően. Hiszen a légitársaság a gyermekkel utazók számára elsőbbségi beszállást és fedélzeti szórakozást nyújt a magyar filmeket is tartalmazó díjnyertes ice fedélzeti szórakoztatórendszer gyermekcsatornáival, valamint a kicsik életkorától függő játékokat és meglepetéseket tartalmazó ajándékcsomagokkal.
Azt is megtudtuk, hogy a családdal utazók mellett az Emirates a kulináris élvezeteket kedvelők számára is különleges élményeket nyújt. Legtöbb járatukon az úticél ihlette ételkülönlegességeket kínálnak utasaiknak, a Magyarországról utazók így többek között Japán, Kína és Thaiföld ételeit kóstolhatják. A célállomásokra jellemző fogások kulcsa az elkészítési módban rejlik, mondta Horváth Gábor, majd hozzátette, így az Emirates szakácsai azízekre és a tálalási módra kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a lehető legautentikusabb élményt nyújtsák.
Thai csípős-édes, gyömbéres kacsasalátát készítettünk, zöldcitrommal, chilivel - és hogy fantasztikus ízvilágú lett, az az igazság, nem a csapatunk, hanem Zsófi tudásának érdeme.
Aztán mindenki az asztalhoz telepedett, mert a kókusztejes thai zöldségcurry következett - ami tényleg mesés lett. Tény, ehhez már annyi közünk volt, hogy a finomságokra érzékenyen eltüntettük mind egy szemig, akárcsak a Kung Pao mogyorós csirkét.
Miközben Zsófi a serpenyőben a csirkét kevergette, mesélt arról, ha idehaza kóstolunk thai, kínai és pláne japán ételeket - az azért nem ugyanaz, ha az ételek hazájában tesszük ugyanezt. Az is kiderült, azért nem kérdezték meg jó előre, ki érzékeny, allergiás erre vagy arra, mert az ázsiai konyhában az is a nagyszerű, hogy mindenfajta érzékenység ellen jó, nincsenek benne olyan anyagok, amelyek az allergiában vagy valamilyen érzékenységben szenvedők számára nem engedett.
A csirke után következett a végjáték, azaz a desszert - kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel -, ami társaságunkban nagy derültséget keltett. Ugyanis sokan visszaemlékeztünk a nagyszerű angol sorozatra, nálunk "Csöngetett, Mylord?" címmel ment, ahol a meglehetősen szenilis Lady Levendel folyton tápiókapudinggal dobálta meg a szobájába belépő szerencsétlen cselédet. Nálunk Evy-nak, a cselédnek nem kellett volna félnie: egy falásnyi tápiókapuding nem sok, de annyi sem maradt a tálakban, nem eldobtuk, hanem bekebeleztük mind, de arra kíváncsiak lennénk, hogy az Emirates járatainak fedélzetén vajon ugyanilyen finom-e?
Forrás: Vendég & Hotel