Szép napok a Vörös-tenger partján

A magyar piacra az idén belépő, Egyiptom-specialista Express Travel International első tanulmányútját szervezte meg a hazai viszonteladók és szakújságírók részére.

Az Express Travel International hurghadai tanulmányútján többek között az utazásszervező Red Sea Hotels-kínálatával ismerkedtek meg a résztvevők.

A Red Sea Hotels Egyiptom egyik vezető szállodalánca, amely Hurghadán, Makadi Bayen és Sharm el Sheikhen kínálja hasonlóan magas színvonalú, mégis különböző célcsoportoknak szánt szállásait.

A Red Sea Hotels szállodalánc a Maja Jennifer Köhl és férje, Mohamed Samir által 1998-ban alapított családi vállalkozás, az Express Travel International (ETI) utazásszervező része lett, így az európai piacon jelenlévő konkurenciához képest általában kedvezőbb áron kínál igazi egyiptomi luxusnyaralást. Szintén a vállalkozás része a kilenc luxushajóból álló flotta, a Nile Grand Cruises, amely a Níluson közlekedik, és fényűző belsővel várja a hajóutakat kedvelő turistákat. Az ETI-nek összesen 12.000 alkalmazottja van Hurghadán, Makadi Bayen és Sharm el Sheikhen.

A birodalom terjeszkedése

Maja Jennifer Köhl és Mohamed Samir azonban nem állt meg az utazásszervezésnél. A képzés és a nyelvtanulás fontosságát szem előtt tartva német óvodákat és iskolákat alapítottak Egyiptomban, nem véletlenül, Hurghadán ugyanis a legtöbb turista német anyanyelvű. Ayman Hassan, a családi vállalkozáshoz tartozó Cairo Express Travel szolgáltatási menedzsere elmondta, hogy az itt található szállodákba hetente mintegy 3000 német, 1000 osztrák és 700 svájci vendég érkezik, sőt, vannak olyan német nyugdíjasok, akik akár 1 hónapot vagy még többet töltenek itt. Sharm el Sheikhen a legtöbb turista orosz, őket követik az angolok, harmadik helyen pedig szintén a németek állnak.

Az ETI a nyaralók igényeit többek között olyan extrákkal egészítette ki, mint saját, a cég logójával felmatricázott luxusbuszok, amelyek a transzfert és az egyes fakultatív programokra való utasszállítást szolgálják, de – ahogy a tanulmányút résztvevői is megtapasztalhatták – igényes és tiszta mosdóval, illetve büfével felszerelt pihenőhelyet is kialakítottak például Hurghada és Luxor között félúton – ami jól jön egy majd’ ötórás út esetén.Arra a kérdésre, hogy a szállodák megnyitását követően honnan fogják a nagyszámú munkaerőt szerezni, az építésvezető elárulta, hogy a turisták számának jelentős csökkenése miatt most rengeteg szakképzett, nyelveket beszélő fiatal van munka nélkül, és Egyiptom-szerte meghirdetik az állásokat, hogy mindenkihez elérjen, aki a turizmusban szeretne dolgozni.

Szabad az átjárás

Az ETI által szervezett tanulmányúton számos szállodát megtekintett a csoport, így bepillantást nyerhettek a résztvevők abba, hogy azonos színvonalon, mégis különböző igényeket figyelembe véve hogyan osztja el szolgáltatásait a Red Sea Hotels az egyes szállodái között. A csapatot az ötcsillagos The Grand Resortban szállásolták el, amely – bár tengerpartja nincsen – két részből álló, hatalmas medencehálózattal kialakított udvarral rendelkezik, és az egész berendezést régiesen elegáns stílus jellemzi. Aki mégis a tengerben fürdene, az a szemben lévő The Grand Hotel partján ejtőzhet, hiszen szabad az átjárás a két épület között. A négycsillagos The Grand Hotel többek között elegáns reggelizőhelyiségével és marokkói stílusú, színes üvegekkel tarkított, félig nyitott éttermével vonzza a vendégeket, de pálmafákkal szegélyezett udvara és kék-fehér, már-már görögös jellegű tengerparti terasza is szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

Családosoknak és pihenni vágyóknak

Makadi Bayen mind a gyerekekkel érkezők, mind a nyugodt, csendes pihenésre vágyók megtalálják számításaikat, nem beszélve azokról a turistákról, akik a felszíni búvárkodás szerelmesei – itt ugyanis még szinte érintetlen korallzátonyokra bukkanhatunk. Az ötcsillagos The Grand Makadi például egy nagy területen fekvő, mégis barátságos méretekkel rendelkező, könnyen bejárható, 300 szobás szálloda, igazi különlegessége azonban a saját tengerpartján elterülő hatalmas korallmező, amelynek vize annyira sekély, hogy akár be is sétálhatunk egészen a korallokig.

A Sunwing Waterworld Makadi a gyerekeknek és fiataloknak nyújt igazi szórakozást számos csúszdájával, hullámmedencéjével, dézsából kiömlő vízzel és óriási, vízi mászókájával.

Igazi luxusélményt kínál az ötcsillagos Makadi Spa, ahol csak 18 éves kor felett lehet megszállni, így garantálva a csendes pihenést. A tengerszinttel egybeolvadó medence, a spa-részleg, az elegáns, letiszult környezet és a modern szobák mind a vendégek kényelmét és testi-lelki felüdülését szolgálják.

Makadi Bay előnye, hogy az étkezéssel nem vagyunk a szállodához kötve: az üdülőövezet egyik terén 5 étteremben is díjmentesen ehetünk – természetesen egyes ételeket felár ellenében fogyaszthatunk –, amennyiben all inclusive ellátást igényelünk az itt található hotelek valamelyikében.

Luxus a Níluson

Szintén a családi vállalkozásé az a – már említett – 9 luxushajó, amelyek a Níluson ringatózva szolgálják ki a hajókon megszálló vendégek igényeit. A tanulmányút résztvevői a folyó Luxor menti szakaszán 5 hajót tekintettek meg. Például a rendkívül elegáns, 2005-ben épült, 60 kabinnal rendelkező MS Grand Rose-t, melynek éke a hatalmas kristálycsillár, és a hajó tetején még szabatéri „edzőterem” is található, vagy a modernebb, medencével rendelkező MS Grand Sunt. Az MS Grand Preziosa fedélzetén az úszómedence mellett jakuzzi, biliárd, ping-pong és szuvenírüzlet is helyet kapott, az MS Grand Palmon pedig a medencén kívül masszázspont, diszkó és lounge bár is van.

Programbőség

Egyiptomban azonban nem csupán a tengerpartot, az all inclusive ellátást nyújtó szállodákat és luxushajókat lehet élvezni. Az ETI tanulmányútján a résztvevők belekóstolhattak az ország igazi hangulatába.

Valódi történelmi utazásban lehet része, ha fakultatív program keretében megcsodálja a karnaki templomkomplexumot, amely a valaha létesült egyik legnagyobb vallási helyszín a világon. Az ETI szervezésében magyar idegenvezető kalauzolja a csoportot a romok között, a körbejárástól és az érdekes információk meghallgatásától pedig még a hőség sem tántorítja el az utazókat.

Ha a kulturális kalandozáson túl a homokmezők végtelensége is vonzza, akkor nem szabad kihagynia a szervezett sivatagi túrákat. Választhat, hogy egy őrült száguldás keretében quaddal vág neki a Szaharának, vagy inkább légkondicionált terepjáróba ül, hogy meglátogassa a beduinokat. Bármelyik mellett is dönt, az élmény garantált, főként, ha hagy egy kis időt önmagának csendben elmerengeni a homokdűnék között, miután meghallgatta, hogy hogyan élnek a beduincsaládok, és elkortyolt egy tradicionális módon elkészített fekete teát. Ha jó az időzítés, akkor a naplemente a sivatagban éri, ami szintén felejthetetlen látványt nyújt.

A tengeri élővilág, a strandolás és a hajókázás szerelmesei is megtalálják a számításukat Egyiptomban, hiszen a Vörös-tenger közismerten a világ egyik legszebb merülőhelye, ahol már a felszíni búvárkodás – sznorkellingezés – is rendkívüli élmény. A Giftun-sziget körülbelül 3 éve kiépített partszakaszára, az Orange Bayre már rendszeresen járnak a kishajók, hogy a turistáknak egy felszíni búvárkodással egybekötött, félnapos strandolásban legyen részük. Hurghadáról indulva a hajó körülbelül fél órával indulás után megáll egy korallzátonynál, ahol tapasztalt vezetőkkel együtt úszhatja körbe a korallmezőt és gyönyörködhet a halakban, a víz alatti gazdag szín- és formavilágban.

Ha még jobban elmerülne az arab világban, akkor egy kicsit viselkedjen úgy, mint a helyiek: egy autentikus kávézóban eltöltött pár óra egy almaízű vízipipa és egy csésze hibiszkusz- vagy feketetea társaságában, arab zene mellett biztosan segít abban, hogy megtapasztalja az egyiptomi életérzést. A helyi, illatos parfümolajok, kis üvegcsék, színes mozaiklámpák kavalkádja pedig bazári alkudozásra fogja sarkallni – ami Egyiptomban szinte kötelező, ha jó áron akar emlékekhez, szuvenírekhez jutni. Bár az üdülőövezetekben nyaraló nőknek nem kell elfedniük testüket, mégis érdemes a kultúrát tiszteletben tartani, és kerülni a nagyon rövid nadrág, szoknya és a túlságosan kivágott felső viselését. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő öltözékkel – egy hosszú, lenge ruhával vagy szoknyával, a váll köré dobott kendővel – még jobban részese lehet a helyi tradícióknak.

Lehetőségek

Egyiptom láthatóan nagy terveket dédelget, a fejlődés üteme pedig a nyugodtabb korszak eljövetelével még tovább fokozódhat. Az elmúlt pár évben például kiépítették a hurghadai marinát, ahol modern, mégis autentikus környezetben kávézók, bárok, üzletek várják a turistákat, rövidesen folytatják a szállodák építését, ráadásul Sahl Hasheeshban egy közösségi tér is hamarosan elkészül, ahol éttermek, szórakozóhelyek és boltok is helyet kapnak. Ám ez csupán néhány azok közül a fejlesztések közül, amik éppen folyamatban vannak, hiszen számos lehetőség áll még az ország előtt.


Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen

Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen 

Ez nemcsak a turbulencia esélyét növelheti meg, hanem azét is, hogy az ember hamarabb érkezzen meg az úti céljára.
Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.
A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona

A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona 

Vissza kell fizetniük egy közel 34 millió eurós állami támogatást.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.